42 Views 2 Comments
Ellia
By Published on January 7, 2019

Astazi se sarbatoreste Craciunul dupa calendarul Iulian si Sfantul Ion dupa calendarul Gregorian. 

O diferenta care creaza confuzie in randul oamenilor simpli, care considera calendarul lor cel adevarat si ca al celorlalti sunt fake-uri. Politica economica a institutiilor statelor au adoptat pe rand adoptarea calendarului gregorian. De exemplu in Romania s-a discutat despre aceasta trecere inca din 1900, s-a dispus adoptarea unei legi care sa-l introduca oficial, deaorece Ministerul de Razboi a solicitat introducerea stilului gregorian, întrucat armata întampina numeroase dificultati, erori si confuzii, in organizarea unitara in toate provinciile. Astfel, la 1/14 februarie s-a introdus stilul gregorian la nivelul fortelor armate. „ „Adoptarea calendarului gregorian pe ziua de 1 aprilie 1919”, publicat în Monitorul Oficial în 6 martie.”.

În schimb biserica ortodoxa romana nu a adoptat calendarul gregorian decat mai  tarziu prin anul 1923, în urma conferintei pan-ortodoxe de la Constantinopol. Aceasta miscare a dus la desprinderea bisericii ortodoxe în două:  pe de o parte Biserica Ortodoxă Greacă, Română, Bulgară, Patriarhia Constantinopolului, a Alexandriei şi mai târziu a Antiohiei, care au acceptat noul calendar gregorian, şi, pe de altă parte Biserica Ortodoxă Rusă, Sârbă şi părţi din Biserica Ortodoxă Greacă, Bulgară şi Română, Sf. Munte Athos şi Patriarhia Ierusalimului, care au păstrat calendarul iulian până astăzi.

Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar anul următor, în octombrie 1924. Cu toate acestea, mai mulţi ierarhi nu au acceptat schimbarea calendarului bisericesc şi au hotărât să se desprindă de Biserica oficială, continuând să urmeze calendarul iulian. Ei au înfiinţat Biserica Ortodoxă de stil vechi.

 

Tradiții și obiceiuri de Craciunul pe rit vechi.

https://www.dcnews.ro/craciun-7-ianuarie-2019-traditii-si-obiceiuri-de-craciunul-pe-rit-vechi_630934.html