28 Views 3 Likes 7 Comments
Ellia
By Published on March 9, 2019

Unii spun ca dupa ziua femeii si a mamei in special, azi e ziua barbatilor si a celor care nu au zi sfanta in calendarul ortodox. Bunicul meu s-a nascut in Cetatea Alba, care nu mai era a Moldovei noastre ci a Rusiei, si-i placeau mucenicii moldovenesti. Bunica era nascuta in sudul tarii unde se fac mucenici fierti, dar niciodata nu facea mucenici copti. Sunt foarte buni amandoi, dar de ce se sarbatoreste  azi 44 de mucenici? Ia sa vedem....

"Mucenicii erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia. Aceștia nu erau doar români de origine, ci și greci sau armeni. Guvernatorul Armeniei i-a silit să se închine idolilor. Pentru că au refuzat, au fost întemnițați și bătuți cu pietre. Lor li s-au arătat semne divine ce le-au întărit credința. Guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastia.

La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, a ieșit din apa din cauza gerului. Alergând spre baia caldă, pusă de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei rămăși să îndure gerul au început să se roage. În urma rugăciunilor s-au petrecut minuni: apa lacului s-a încălzit, gheață s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldații de pază, uimit că în miezul nopții o lumina din cer încălzește apa și că o cunună din cele 40 s-a aruncat în apa, susținând că și el este creștin. Comandanții au poruncit apoi să li se zdrobească picioarele cu ciocanele.

Numele celor 40 de Sfinți Mucenici sunt - Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Traditii de mucenici

În această zi, nu avem voie să fim supărati și să purtăm dusmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme. De asemenea, nu trebuie să dați bani cu împrumut în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. Astfel, nu veți mai avea probleme cu sporul banilor, iar paguba și bolile vă vor ocoli. "

Sa aveti o zi binecuvantata !

 

 

3 people like this.
Ellia
Și o să te botez Muc cel mic....sau Muci cel mic! Că doar știi că sunt Ioana Botezatoarea.
March 9, 2019 Edited
Johnny
Ai grija cu facaletu ala sa nu spargi paharele cand ma botezi ,ca de ciuda ma imbat cu apa
March 9, 2019
Ellia
Am grija de fiecare ciob, strecor cioburile și tot îți rămâne ceva..
March 9, 2019