144 Views 1 Like
AnnaE
By Published on July 16, 2018

Din timpuri foarte indepartate, aparitia pe cer a cometelor a aprins imaginatia oamenilor, convinsi fiind ca acestea sunt aducatoare de rau.

Cometa Halley, despre care se spune ca a fost vazuta strabatând cerul prima oara (sau prima data cand i s-a dat importanta) prin anul 66 I.H. cand istoricul Flavius a descris-o ca fiind o stea in forma de sabie. A fost luata ca „semn rau”, aparitia ei, aducand distrugera Ierusalimului de catre romani. Mai târziu, cometa ar fi prevestit înfrângerea lui Attila Hunul în bătălia din Câmpiile Catalaunice. În 837, împăratul roman Ludovic cel Pios se temea că astrul este un semnal al prăbuşirii influenţei sale. Pentru a-şi securiza puterea, a organizat festinuri pentru săraci.

După moartea lui Filip cel Frumos, tronul Frantei a fost mostenit de Ludovic al X-lea, caruia i se mai spunea si „Arțăgosul”, un rege confuz, fara pareri logice, fara tact si stofa de rege conducator, labil si influentabil. La un an după moartea lui Filip, in primavara, cometa a a fost vazuta pe cer 3 zile la rand. Preotii, poporul nu asteptau nimic bun de la aceasta, asteptand  sa se intample o nenorocire,care s-a si intamplat, aducand moartea suveranului francez. Mentalul colectiv lucreaza cu repeziciune cand e vorba de o nenorocire, chiar si semnele bune sunt inlocuite cu cele rele.

Cometa a fost indelung studiata de astronomul Edmond Halley(care i-a dat si numele)  a fost primul care a prezis recurenţa cometei în anul 1700. Halley și-a facut aparitia pe cer in momentul nasterii lui Mark Twain si la 75 de ani a aparut pe cer la moartea sa.

 

Alte curiozitati despre cometa Halley:

”Învinuită pentru moartea regilor

Cometa Halley a alimentat inspiraţia, cât şi frica primilor săi observatori. Vizitatorul celestu a fost deseori considerat ,,semn rău'' şi a fost considerat vinovat pentru moartea regilor. Istoricul Flavius Josephus a descris cometa în 66 d.Hr. ca ,,o stea sub formă de sabie'' şi o considera un semn al distrugerii Ierusalismului de către romanii. Câteva secole mai târziu, cometa ar fi prevestit înfrângerea lui Attila Hunul în bătălia din Câmpiile Catalaunice. În 837, împăratul roman Ludovic cel Pios se temea că astrul este un semnal al prăbuşirii infleunţei sale. Pentru a-şi securiza puterea, a organizat festinuri pentru săraci.

De departe cea mai faimoasă apariţie a cometei Halley a avut loc în 1066, când a coincis cu evenimentul istoric numit Cucerirea Normandă. Conform cronicilor  anglo-saxone, în luna precedentă călătoriei lui Wilhelm Cuceritorul către Anglia, ,,un semn pe care oamenii nu îl mai văzuseră până atunci a fost văzut pe cer''. 

Efectele ciudate ale cometei Halley au continuat şi în următoarele secole. În 1222, apariţia cometei l-ar fi inspirat   pe Ginghis Han să-şi trimită mongolii să invadeze Europa. După ce a văzut-o, în 1301, artistul italian Giotto a prezentat cometa Halley precum steaua din Betleem în pictura sa ,,Adoraţia Magilor''.

Cea mai recentă vizită a cometei a fost în 198, fiind prima dată când cercetătorii au reuşit să o studieze cu ajutorul tehnologiei sofisticate. Telescoape puternice  şi cinci sonde, numite ,,Halley Armada,'' au zburat pe lângă cometă. Una dintre ele, a Agenţiei Spaţiale Europene, numită ,,Giotto,'' s-a apropiat la 597 de kilometri de nucleul cometei.

În prezent, nicio agenţie spaţială nu a anunţat noi misiuni în momentul trecerii cometei, dar mai este timp deoarece cometa va putea fi vizibilă din nou în iulie 2061.” sursa: descopera.ro

Categories:
1 person likes this.