167 Views
AnnaE
By Published on July 18, 2018

În 1932, maşinăria de criptare a mesajelor Enigma 1 a fost înmânată Armatei Germane. Celebra Enigma putea genera aproximativ 158,9 trilioane de configuraţii şi a jucat un rol important în timpul deflagraţiei ce a dus la pierderea a peste 72 de vieţi omeneşti.

Mașina de decriptare Enigma a fost inventată de germanul Arthur Scherbius, cu sau inițial de a ajuta companiile comerciale sa-și stabilească un sistem codat de comunicație, la începutul anilor 1920.


Mașina a căpătat notorietate deoarece criptologii Aliaților au reușit să decripteze un mare număr de mesaje care fuseseră cifrate cu această mașină.

 

Ea funcționa cam așa: Un operator tasta un mesaj care apoi era bătut după înţeles de trei sau cinci rotiţe zimţate care arătau litere diferite de cele din alfabet. Desigur, “noul limbaj” era cunoscut doar de către cei care primeau mesajul.

 

Fără cartea de coduri, inamicul trebuie să încerce toate cele 17.576 configuraţii posibile de codare. Cu timpul, maşina a primit îmbunătăţiri datorită cărora Germania ajunsese să se bucure de cel mai sigur sistem de comunicaţii din lume.

 

Trei criptografi polonezi,Marian Rejewski, Jerzy Różycki și Henryk Zygalski de la Biroul de Cifruri au reconstruit mașina Enigma în anul 1932 cu toate metodele de descifrare, pentru ca mai târziu cu 7 ani aceasta să plece în Franța să ajute la înfrângerea Germaniei lui Hitler.

Criptografii au fost izolaţi de restul personalului Direcţiei a II-a. Cum scria în memoriile sale Marian Rejewski:„Nici măcar portarul, care ne aducea ceaiul şi micul dejun, nu avea voie să intre în camera noastră;pe uşa ei era atârnată o draperie neagră, şi ca urmare, au numit-o ironic, «black chamber» (engl.) (cabinetul negru), acelaşi nume purtându-l, în limbaj colocvial, unitatea criptologică americană”.

 

Rejewski a descifrat mecanismul Enigmei militare. Spre sfârşitul anului 1932, între Crăciun şi Anul Nou a decriptat prima depeşă. Tocmai la timp, deoarece o lună mai târziu, Adolf Hitler devenea cancelar al Germaniei şi începea reînarmarea rapidă a acesteia. În ajutorul lui Rejewski au fost aduşi Różycki şi Zygalski.

depeşă germană din 14 februarie 1945, decriptată la Bletchley Park - sursa foto : historia.ro

Alan Turing proiectează o mașină electromecanică care ajută la spargerea mașinii „Enigma”, un dispozitiv bazat pe lucrul cu cifrele 0 și 1, care a formalizat conceptul de algoritm și calcul. Turing a fost un important participant la eforturile depuse la Bletchley Park pentru a sparge cifrurile germane. Înainte ca Marea Britanie să declare război Germaniei, matematicianul a lucrat la problema maşinii germane Enigma, şi a colaborat cu Dilly Knox, un criptanalist senior de la GCCS. Anumiţi istorici consideră că această realizare de geniu a grăbit căderea lui Adolf Hitler, care altfel ar mai fi rezistat la putere încă un an sau doi.

 

Maşinăria „Bombe" căuta setări potenţial corecte pentru un mesaj Enigma (adică, ordinea rotoarelor, setările rotoarelor, etc.), folosind un fragment de text clar probabil. Pentru fiecare setare posibilă a rotoarelor (numărul maxim posibil fiind de ordinul a 1019 stări, sau 1022 pentru maşinile Enigma de la U-boat, care aveau patru rotoare, faţă de maşina Enigma standard care avea doar trei).
 Peste 200 de astfel de maşini create de Alan Turing au fost în funcţiune până la sfârşitul războiului.

 

surse:wikipedia.org,romanialibera,a1.ro,historia.ro,

Categories:
Be the first person to like this