Bloguri
182 Views
1 Like
Furia din punct de vedere psihologic, este una dintre cele 7 emoții de baza ale omului (pe lânga frica, bucurie, uimire, dezgust, dispreț si tristețe).
Conform Bisericii, furia face parte din cele 7 pacate capitale (pe lânga mândrie, iubire de arginți, desfrânare, invidie, îmbuibare si lene.)
Conform DEX-ului, Mânia (în latina ira) este o stare de iritare puternica, dar trecatoare, provocata de un fapt care contrariaza, generând o stare agresiva. Furia este o stare de mânie extrema, în care se pierde stapânirea de sine.
Cum apare furia?
Aceasta emoție apare atunci când o persoana se confrunta cu o situație periculoasa în care are doar doua cai de raspuns.
Din cele doua posibilitați pe care le are, de fuga sau de atac, furiosul decide sa atace. În acest caz, adrenalina înfierbânta sângele, se accelereaza bataile inimii și respirația, mușchii devin încordați iar fața se înroșește brusc.
Furia este un raspuns emoțional complex. .Furia este un semnal de avertizare care ne spune ca ceva este greșit sau în neregula. Din nefericire, orice exprimare a furiei ucide sufletul și distruge relația noastra cu oamenii.
Omul suparat poate fi comparat cu un ceainic care fierbe. Apa din ibric se încalzește treptat de la temperatura normala la cea de fierbere, iar daca se încalzește si mai mult, atunci ceainicul șuiera si nu mai poate fi atins fara sa suferim arsuri grave. Furia este un sistem de alarma original, care se declanșeaza atunci când o persoana depașește „punctul de fierbere”. Furia puternica va furniza caldura în tot corpul iar pe noi ne poate „arde”.
Cum ne controlam furia?
În primul rând, trebuie sa învațați sa fiți conștienți de apariția furiei înca de la primele senzații fizice (atunci când simțiți primele semne care va spun ca ceainicul începe sa fiarba).
Când ne suparam, este necesar sa ne oprim la timp. Trebuie sa cântarim cauzele supararii noastre (mental) pâna când vom ajunge la un rezultat. Dupa ce vom analiza, corect si onest fața de noi, toate motivele supararii, dorința de a ne certa, de obicei, va disparea.
Este necesar si asta cât mai curând posibil, sa învațați cum sa va exprimați în cuvinte ceea ce se întâmpla cu voi. Cel mai eficient mod de a va exprima furia, fara agresivitate - este sa renunțați la orice fel de acuze si sa fiti onesti, într-o declarație facuta celorlalți, sa anunțați faptul ca sunteți suparat, și sa explicați de ce.
Este recomandabil sa spuneți fraze cum ar fi: „Sunt revoltat pentru ca . Eu vreau sa .”. Este important sa nu îl acuzați pe celalalt. Acuzațiile sunt devastatoare si îi lasa celuilalt doar posibilitatea de a se apara. De aceea în final se ajunge doar la conflicte.
Încercați sa NU utilizați cuvintele „întotdeauna” și „niciodata” si aveți grija sa criticați doar comportamentul si nu persoana. Astfel, nu spuneți: „Ești rau” sau evitați orice alta caracterizare sau etichetare a celuilalt. Folosiți expresii de tipul: „Nu-mi place aceasta situație” sau „Nu-mi place cum te comporți.”
Este necesar sa va recunoașteți si sa va acceptați emoțiile de furie. De fiecare data când începeți sa simțiți supararea, spuneți-va în gând și apoi cu voce tare: „Încep sa ma înfurii”, dar nu spuneți aceste cuvinte pe un ton caracteristic mâniei. Spuneți-o ca pe o constatare si asta pentru ca trebuie sa va faceți cunoscuta furia. Pentru ca ceilalți sa știe ce se întâmpla cu noi, trebuie doar sa discutam. Numai prin comunicare ne putem rezolva problemele si trebuie sa ne asiguram ca discuția purtata nu va afecta relațiile noastre.
Toate disputele ar trebui rezolvate, imediat, pe masura ce apar, iar pentru asta e nevoie sa vorbim în mod deschis și direct. Nerezolvarea disputelor poate duce la resentimente si la amplificarea viitoarelor crize de furie.
Nu va fie teama sa va exprimați dezacordul sau sa va manifestați parerea de rau, deoarece aveți tot dreptul sa va aratați nemulțumirea, atâta timp cât o faceți întotdeauna într-o stare de calm, înainte ca furia sa ia amploare, sau, alternativ, mai târziu, în momentul în care v-ați calmat. Doar așa aveți mai multe șanse de a fi ascultat.
Daca doriți sa va adresați unei persoane suparate, nu are sens sa faceți apel la rațiune și conștiința. Asta nu va face decât sa adauge gaz pe foc. Daca simțiți o nevoie irezistibila de a vorbi în momentul în care celalalt este suparat, cel puțin, începeți cu propoziții ce conțin „Eu”, nu cu fraze acuzatoare tip – „Tu”. Dar, cel mai indicat este sa așteptați momentul când se calmeaza celalalt.
Oameni care nu mai doresc conflicte trebuie sa învețe nu cum sa își suprime furia, ci cum sa se exprime. Cei ce își reprima frica, acest ciudat sentiment, se va dezlanțui, mai devreme sau mai târziu, sub o forma chiar mai distructiva. Reprimarea furiei ca si exprimarea acesteia într-o forma civilizata (mascând-o) nu are nimic de-a face cu victoria asupra furiei. Suprimarea furiei este la fel de rea ca și exprimarea agresivitații.
Mulți oameni prefera, de multe ori, ca pentru a nu-si exprima furia în mod deschis, sa opreasca pur si simplu comunicarea cu celalalt. Aceasta nu duce decât la adâncirea stării de conflict sau neînțelegere. Probabil ca unii înțeleg prin aceasta ca trecerea timpului rezolvă problemele de la sine. Dar nu e bine, pentru ca acestea devin o povară care cântărește pe zi ce trece mai greu.
Când va calmați, asigurați-va ca puteți comunica cu celalalt. Chiar daca nu va face placere sa discutați, încercați sa o faceți fara insulte și fara mesaje acuzatoare ce conțin cuvântul „tu ai zis”, ”tu esti de vină”.
Principalul lucru, pentru a va dezvolta încrederea și pentru a va recapata capacitatea de a va afirma existența, este sa va exprimați dreptul de a nu fi de acord.
Daca vi se pare greu sa va eliberați de furia reprimata nu ezitați sa cereți ajutor cuiva în care să aveti incredere, și dacă nu aveti in nimeni, scrieți un jurnal. Veti constata ca o data ce va eliberati sufletul și implicit conștiința, vă veți simti mult mai linistiti. Pentru a va restabili demnitatea aveți nevoie de un mediu sigur, în care sa nu fiți judecat si etichetat ci sprijinit pentru a scapa de umilințele sau eventualele experiențe neplacute din copilarie.
Simțul umorului este un remediu excelent împotriva furiei. Nu este necesar sa tratați prea în serios toate evenimentele ce au loc. Râsul relaxeaza perfect.
Un simț al umorului sanatos este ca un fel de supapa de siguranța, care ne protejeaza de tensiunea excesiva. Când ajungi sa-ți ridiculizezi propriile emoții, înseamna ca ești aproape eliberat.
De multe ori, cauza principala a furiei este percepția noastra greșita asupra lumii. Este Adevaratul motiv pentru care furia noastra apare este tendința de a-l judeca pe aproapele nostru. Prin urmare, este necesar sa dezvoltam o atitudine cu adevarat înțelegătoare, de bunatate, empatie și toleranța fața de aproapele nostru.
Și acum gata, că v-am făcut capul pătrat cu furia, dar sunt de-a dreptul furioasă că vreau să fac o salată de roșii și nu găsesc cartea de bucate.
Categories:
1 person likes this.
About Blogger
298 Entries
8 Followers
Latest Article
Mâinile în legătură directă cu starea noastră sufletească
Same Author (Blog Detail Page only)
May 6, 2018
În sfârșit am găsit o formulă ideală de script, care ne oferă o "bibliotecă" virtuală ( chiar dacă, deocamdată e săracă în titluri), dar și un loc de recreație. Și noi adulții,ca și copiii, avem nevoie de ventilație :grinning: Noi sperăm să vă simțiți bine într-un colțișor armonios, cald și primitor.
Fiecare dintre noi poate să se recreeze așa cum simte, cu muzică, poze,sport,bucatarie și tot ce vă mai trece prin cap, dar curat și decent.
Un loc de muncă perfect, la fel ca în poză ...
May 10, 2018
Anul nou chinezesc începe pe 16 februarie si anul acesta avem Anul câinelui de pământ.
Ce înseamna asta ?
În astrologia chinezească, 2018 va fi anul Câinelui de Pământ, un simbol al protecției, siguranței și inteligenței. Din asocierea celor două substantive, pământ și câine, rezultă că Pământul este un simbol asociat cu longevitatea, stabilitatea și autocontrolul iar câinele, considerat cel mai bun prieten al omului, poate fi (în opinia astrologilor) un an în care este necesar să-ţi păstrezi ...
May 11, 2018
Socialismul si egalitatea între oameni
Socialismul reprezintă o doctrină care vizează toate domeniile economice și culturale ale unei națiuni, aducându-le la un numitor comun, sub conducerea unui partid unic. Ca nație, am trăit perioada aceasta (după care mulți oftează), și care multora li s-a părut dreaptă. Părerea mea este că orânduirea a fost dreaptă cu cei care beneficiau de munca altora, iar în antiteză, democrația, i-a dat peste cap, pentru că nu mai primeau nimic mură-n gură. Târzi...
Related Blogs
May 11, 2018
O sa va spun o poveste adevarata, care s-a intamplat prin anii ’80 la Institutul Politehnic Bucuresti. Examen la matematici speciale,era sala plina. Profesorul de curs era renumit ca nu dadea nota zece niciodata. Vine randul unui chinez, mic, galben la fata si slab. Lucrarea scrisa, perfecta, exercitiul la tabla, perfect. Profesorul ii spune :
– Buna lucare. nota noua !
Chinezul mirat, dar si contrariat in acelasi timp, ii spune : – De ce noua ?
– Pentru ca la mine nici Dumnezeu nu i...
May 11, 2018
Cine mai crede în povești, si pune „nasul” la ele (așa ca mine :blush:), poate nădăjdui că e fi stăpână pe destinul ei. Dar...realitatea este că ni se oferă o colivie presărată cu vorbe duioase și ne lăsăm prinse în capcană, sub forma „nimeni nu mă iubește ca el”. Nu cădeți în capcană, fiți vigilente, ca dintr-un motănaș iasă ditamai leul paraleul ....
În general poveștile sunt ca și filmele cu happy-end !
„Impăratul curios – Ce vrea de fapt femeia?
Un împărat a prins un tânăr supus ...
May 13, 2018
Petele dau mari batati de cap oricui. Dar trebuie sa știi ca poți scapa de ele foarte ușor, daca încerci sa le îndepartezi imediat. Secretele Gospodinei își propune câteva metode simple pentru a scoate petele de pe haine, cu ajutorul unor produse pe care le ai în casa.
Pentru a îndeparta petele în condiții casnice, ar fi bine sa ai întotdeauna la îndemâna: amoniac, spirt denaturat, apa oxigenata, glicerina, bicarbonat de sodiu, praf de dinți, acid citric, acid acetic, etc.
Bucata de țesatur...