202 Views
AnnaE
By Published on August 21, 2018

Cuvântul "placebo" vine din latină şi înseamnă "mi-ar plăcea" sau "vă rog".

Cercetările privind efectul placebo s-au concentrat asupra relaţiei dintre minte şi corp. Una dintre cele mai comune teorii este că efectul placebo se datorează aşteptărilor unei persoane. În cazul în care o persoană se aşteaptă ca o pastila să facă ceva, atunci este posibil ca propria chimie a corpului să poată provoca efecte similare cu ceea ce un medicament ar fi putut cauza.

Experţii spun de asemenea că există o relaţie între aşteptările unei persoane cu privire la efectele tratamentului şi apariţia efectelor în sine. Cu cât mai puternic va fi sentimentul, cu atât mai probabil persoana va experimenta efecte pozitive!

Mai pe intelesul nostru, efectul placebo este de fapt ceea ce mintea produce, in interactiunea cu un anumit obiect, medicament, stare. De exemplu, eu am doua pastile si îi spun prietenei mele că sunt pastile ecstasy, de exemplu, dar pastilele acelea erau de fapt două aspirine. Mintea ei deja a început să prelucreze informația și după ce le-a luat se astepta sa fie euforică, sau hiperactivă, în fine, efectele pe care le produce ecstasy. Ea nu are nimic si dintr-o dată corpul ei devine intocmai cum se aștepta sa fie după consumarea pastilelor.

 

Cam asta e explicația efectului placebo. La fel e si la cel care bea un litru de pepsi...doi...trei și dansează pe mese, de parcă ar fi băut un butoi de vin. Pentru că ideea lui a fost că pepsi crește adrenalina, energia din corp, îi dă o stare de beție, fără să fi băut alcool. Cine produce acest efect? Mintea noastră care s-a determinat să simtă efectele non-alcoolului identic ca pe alcool, iar corpul a executat această comandă.

Nu știu dacă sunteți de acord....

Categories:
Be the first person to like this