160 Views
AnnaE
By Published on May 13, 2018

De unde vine expresia: “a da sfoară în țară (a da de veste)”? Vine de la expresia veche “a da șfară (sau sfară) în țară”.

Șfara sau sfară = miros greu si fum dens rezultat din arderea grasimilor sau a carnii; fum inecacios; fum, coloana de fum.

Atunci cand țara Moldovei era invadată, răzeșii (tărani liberi, posesori de proprietăti de pământ) aprindeau focurile de semnalizare pe locurile cele mai înalte, dinainte stabilite, dând astfel de veste celorlalti răzeși, care la randul lor aprindeau focurile, astfel ca în scurt timp toti locuitorii, de la un capăt la altul al tării, erau anuntati în legătură cu pericolul iminent.

Pe timp de noapte focul era văzut până departe, însă pe timp de zi, coloana inaltă de fum dens anunța pericolul (șfară).

Astfel, “a da șfară” sau “a da sfară in tara” insemna “a da de veste in tara”. Insa atunci cand obiceiul aprinderii focurilor de semnalizare a dispărut, s-a pierdut si sensul cuvantului “șfară”, sau “sfară”, care a fost transformat de vorbitori (asa cum se întampla adesea) într-un cuvânt familiar, foarte apropiat ca formă, dar complet diferit ca sens, “sfoara”, la noi ajungând expresia “a da sfoară în țară”.

Be the first person to like this