148 Views 23 Comments
Johnny
By Published on December 15, 2018

La fiecare întâlnire semestrială, FMI supune analizei câte un subiect fierbinte. La ultima întâlnire de acest gen, a abordat, într-un mod destul de agresiv, problema îmbătrânirii populației. Fondul reclamă, între alte măsuri, ca beneficiile să fie reduse şi vârsta de pensionare să fie prelungită din cauza „riscului de a trăi mai mult decât era de aşteptat”.

De asemenea, propune solutii de piata pentru a reduce acest „risc”. In ceea ce priveste economistii FMI, spaniolul José Viñals numeste „risc de longevitate”.

„Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010. Pentru tarile emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. In termeni absoluti, costul prevazut va creste cu zeci de miliarde de dolari la scara globala.

Acest lucru pune in pericol viabilitatea finantelor publice prin declansarea nivelurilor datoriei publice intr-o proportie similara. In paralel, este un risc pentru solvabilitatea entitatilor private.”

Dupa cum a explicat Viñals la conferinta de presa in care a prezentat raportul, „a trai mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporatii si guverne. De aceea, trebuie sa ne ingrijoram acum pentru riscurile longevitatii, astfel incat costurile sa nu ne sufoce pe viitor„, a spus Viņals, seful Departamentului Piete de Capital.

Christine Lagarde: „Batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia globala, trebuie facut ceva”

In 1750, speranta de viata in tarile Europei Occidentale nu ajungea la 40 de ani. Din 1900 a crescut ajungand la 80 de ani in 2010. La scala globala a trecut de la 48 in anii 1950 la 70 de ani in ultimul an de referinta. Dar ceea ce schimba calculele, conform FMI, este speranta de viata cand au implinit 60 de ani. Natiunile Unite prevad ca pentru 2050 speranta de viata, plecand de la aceasta varsta, 60 de ani, va creste cu 26 de ani in economiile avansate si cu 22 de ani in tarile in curs de dezvoltare. Traind mai mult populatia, va trebui sa se plateasca mai multe pensii si prestari la siguranta sociala. In acest caz pune ca exemplu planul de pensii private din SUA. „Companiile ar trebui sa-si multiplice contributiile de mai multe ori pentru a putea face fata acestor datorii suplimentare”, spune el. „Recunoasterea si atenuarea acestui risc este un proces care ar trebui lansat acum”.

Categories:
Be the first person to like this
Ellia
băi, pe mine ma enervati. mai bine spuneti-mi daca maine se face scoala, ca la toate teveurile e tacuca dragnea care ne demonstreaza...conform statisticilor LUI ca tara asta e la cel mai inalt nivel dintre toate tarile din lume
December 16, 2018
Johnny
asa se aude ca prin tara nu se duc la scoala....nu stiu daca si Bucurestiul.....acum depinde pe ce parte se trezeste Firea
December 16, 2018
CC
Imbatranirea populatiei se datoreaza faptului ca generatiile actuale fac mai putini copii decat cele de dinainte. Bunicii nostri aveau vreo 9 frati si surori si vreo 5 sau 6 copii. Noi avem cam 2 sau 3 frati si unul sau 2 copii. Echilibrul se va realiza natural peste ceva vreme, prin moarte.
December 17, 2018 Edited
Ellia
În noua lege zice că dacă ai 4 copii poți ieși la pensie mai devreme. În același timp se mărește și varsta de pensionare, barbatii la 67 și femeile la 65 indiferent de anii de munca și contribuție la fondul de pensie. Până acum era 65 la 62. Anticipat daca aveam 25 de ani. Pe vechea lege as fi putu...View more
December 17, 2018