Bloguri
208 Views
1 Like
1 Comment
Miţa Biciclista a fost una dintre cele mai excentrice figuri feminine din Bucureştiul interbelic. Frumoasa cu ochi albaştri care a sucit minţile unor bărbaţi celebri a fost prima ciclistă din Capitală. Porecla i-a fost dată de ziaristul George Ranetti, care a observat-o străbătând Calea Victoriei pe bicicletă.
Aţi auzit vreodată de Miţa Biciclista? Pe numele ei adevărat Maria Mihăescu (1885-1968), “Mița Biciclista” a fost o femeie faimoasă în perioada interbelică în România, datorită frumuseții sale, dar mai ales datorită imaginii sale nonconformiste din acea perioadă, imagine rezultată din viața amoroasă și din plimbările sale cu bicicleta pe străzile Bucureștiului. Renumele și l-a câștigat în anul 1898, datorită unui ziarist amorezat de aceasta, George Ranetti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei.
Cunoscută ca fiind prima femeie din România care a mers pe bicicletă, Mița a fost bănuită că ar fi avut legături amoroase cu mari nume ale perioadei interbelice: Regele Ferdinand I (de la care a primit casa din Piața Amzei, casă care îi poartă azi numele, Mița Biciclista), Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau chiar regele Manuel al Portugaliei. Deși acesta din urmă a cerut-o în căsătorie, Maria l-a refuzat din cauza iubirii sale pentru doctorul Nicolae Minovici. În cele din urmă, în anii ’40 ea s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dumitrescu.
Casa Miţei Biciclista din Bucureşti, aflată pe strada Cristian Tell nr. 9-11, lângă Biserica Amzei, Bucureşti, are 10 camere spaţioase şi 8 băi, micul palat fiind dăruit curtezanei de către însuşi Regele Ferdinand I. Miţa Biciclista era o femeie avută pentru acea avreme. Deţinea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mânca numai la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Ducea o viaţă extravagantă, dar, începând cu anii 40 a început să aibă probleme cu banii, aşa că fu nevoită să-şi închirieze o parte din palatul ei.
A murit săracă şi părăsită de toată lumea…
sursa: https://stiri.latimp.eu/mita-biciclista-faimoasa-amanta-a-regelui-ferdinand-i-al-romaniei/
Categories:
1 person likes this.
About Blogger
298 Entries
8 Followers
Latest Article
Mâinile în legătură directă cu starea noastră sufletească
Same Author (Blog Detail Page only)
May 6, 2018
În sfârșit am găsit o formulă ideală de script, care ne oferă o "bibliotecă" virtuală ( chiar dacă, deocamdată e săracă în titluri), dar și un loc de recreație. Și noi adulții,ca și copiii, avem nevoie de ventilație :grinning: Noi sperăm să vă simțiți bine într-un colțișor armonios, cald și primitor.
Fiecare dintre noi poate să se recreeze așa cum simte, cu muzică, poze,sport,bucatarie și tot ce vă mai trece prin cap, dar curat și decent.
Un loc de muncă perfect, la fel ca în poză ...
May 10, 2018
Anul nou chinezesc începe pe 16 februarie si anul acesta avem Anul câinelui de pământ.
Ce înseamna asta ?
În astrologia chinezească, 2018 va fi anul Câinelui de Pământ, un simbol al protecției, siguranței și inteligenței. Din asocierea celor două substantive, pământ și câine, rezultă că Pământul este un simbol asociat cu longevitatea, stabilitatea și autocontrolul iar câinele, considerat cel mai bun prieten al omului, poate fi (în opinia astrologilor) un an în care este necesar să-ţi păstrezi ...
May 11, 2018
Socialismul si egalitatea între oameni
Socialismul reprezintă o doctrină care vizează toate domeniile economice și culturale ale unei națiuni, aducându-le la un numitor comun, sub conducerea unui partid unic. Ca nație, am trăit perioada aceasta (după care mulți oftează), și care multora li s-a părut dreaptă. Părerea mea este că orânduirea a fost dreaptă cu cei care beneficiau de munca altora, iar în antiteză, democrația, i-a dat peste cap, pentru că nu mai primeau nimic mură-n gură. Târzi...
Related Blogs
May 11, 2018
Socialismul si egalitatea între oameni
Socialismul reprezintă o doctrină care vizează toate domeniile economice și culturale ale unei națiuni, aducându-le la un numitor comun, sub conducerea unui partid unic. Ca nație, am trăit perioada aceasta (după care mulți oftează), și care multora li s-a părut dreaptă. Părerea mea este că orânduirea a fost dreaptă cu cei care beneficiau de munca altora, iar în antiteză, democrația, i-a dat peste cap, pentru că nu mai primeau nimic mură-n gură. Târzi...
May 11, 2018
Încă o poveste, îmi plac poveștile cu tâlc foarte mult. În general oamenii se leagă la vorbă dacă au la bază o poveste sau un banc sau o melodie, sau un citat. Nu poți da buzna și să spui, „hai să vorbim”,dacă nu ai o „temelie”.
„Într-o ţară aflată în război, era un rege care înspăimânta pe prizonierii săi, nu-i omora…
Îi ducea într-o sală în care era un grup de arcaşi de o parte şi o uşă imensă din fier de cealaltă parte, deasupra căreia se vedeau sculptate figuri acoperite de sânge&he...
May 13, 2018
Istoria cafelei pas cu pas
Cafeaua, este un „aliment” care nu ne lipsește dimineața sau seara sau în orice moment al zilei. Depinde cât de pasionat esti. De mult timp mă gândesc să scriu câteva cuvinte despre originea cafelei și despre procesul tehnologic prin care trec boabele culese până ajung să fie ambalate frumos și apoi să-și împraștie savoarea prin toată bucătaria, când ne trezim, cu ochii lipiți, după un somn mai mult sau mai puțin odihnitor.
Sa purcedem așadar pe urma pașilor bo...