137 Views 1 Like 15 Comments
AnnaE
By Published on December 30, 2018

Pierderile teritoriale  ale Romaniei din vara anului 1940 s-au datorat intelegerii germano-sovietice din 23 august 1939, ducand  la izolarea tarii,  iar Uniunea Sovietica, dintr-un posibil aliat luat in calcul de autoritatile romane impotriva expansionismului german, devenea automat principalul pericol pentru independenta si integritatea Romaniei.

Cu alte cuvinte ales raul cel mai mic, deoarece expansiunea sovietica ilustrata de actiunile acesteia in Polonia, Finlanda si Tarile Baltice si impunerea in teritoriile anexate a regimului comunist facea sa paleasca, practic, pericolul german, transformand in acelasi timp Reich-ul intr-o solutie preferabila, in ultima instanta, pentru salvarea existentei statului roman si a regimului sau politic.

Mihai I a redevenit rege dupa aceste pierderi teritoariale la varsta de 19 ani, învestind cu puteri depline  de stat pe generalul Antonescu, preşedintele Consiliului de Miniştri. Pentru a elibera Basarabia şi nordul Bucovinei, generalul a angajat România în război de partea Puterilor Axei, armata română participând la campania din URSS.

După trei ani, Naţiunile Unite au întors soarta războiului în favoarea lor, iar armata română era într-o situaţie dezastruoasă. Antonescu a refuzat să semneze armistiţiul care prevedea condiţii foarte dezavantajoase pentru ţara noastră, însă clasa politică se temea că situaţia s-ar putea transforma într-o catastrofă. Sprijinit de liderii principalelor partide, regele Mihai l-a demis şi arestat pe Ion Antonescu printr-o lovitură de palat în ziua de 23 august 1944.

 

România a semnat armistiţiul cu URSS, însă odată cu acest moment ţara noastră a fost inclusă definitiv în sfera de influenţă sovietică. De acest fapt a profitat Partidul Comunist Român, care în trei ani de zile a reuşit să acapareze întreaga putere de stat şi să elimine orice forţă de opoziţie faţă de noul regim. Pe 30 decembrie 1947, Mihai I a fost silit să abdice.

 

După 50 de ani de exil, lui Mihai i s-a redat cetăţenia română şi i s-a permis să revină definitv în ţară abia în 1997, în timpul mandatului preşedintelui Emil Constantinescu. În prezent, familia regală se ocupă în special de reprezentarea externă a României şi a făcut lobby în cancelariile occidentale pentru aderarea ţării noastre la NATO şi Uniunea Europeană. Pe 30 decembrie 2007, Mihai a modificat Statutul Casei Regale, renunţând la legea salică de succesiune. Astfel, după moartea sa, principesa Margareta, fiica cea mare, va deveni şeful Casei Regale a României.

sursa: stiri.latimp.eu

1 person likes this.
sigur ca sunt si citiva care isi doresc o tara ca afara, dar majoritatea muncesc la straini si apoi ii injura, nu exista o admiratie rationala fata de tarile dezvoltate, mai degraba invidie ...datorita progagandei lui ceausescu, romanii se socotesc superiori moral, intelectual si religios...pentru e... View more
Like December 30, 2018 Edited
absolut, poti sa furi multe chestii, dar mintea altui om nu se poate fura ....penrtru asta trebuie sa-ti rupi capul de unul singur, tehnologia a facut capitalismul, cu noile arme de foc s-au facut imperii...imi amintesc de triburile masacrate de englezi prin africa, dadeau aia navala cu curaj, cate... View more
Like December 30, 2018 Edited
Johnny1
Vai se destrama UE.....Vin rusi altceva mai stim decat sa ne plangem de mila....vine unu arunca o vorba si alti 50 se chinuie so explice....astia suntem noi cand eram cu rusi vroiam cu americani ....acum vrem dar nu stim ce vrem
Like December 30, 2018 Edited
nu se vaita nimeni, nici nu era vorba de destramarea UE ci de destramarea noastra, era o discutie istoric-politica la liber....nu e pentru toata lumea, si nu trebuie sa te simti dator sa repeti prostioare daca nu ai nimic de spus la subiect
Like December 31, 2018 Edited