839 Views 1 Like
AnnaE
By Published on May 11, 2018

Socialismul si egalitatea între oameni

Socialismul reprezintă o doctrină care vizează toate domeniile economice și culturale ale unei națiuni, aducându-le la un numitor comun, sub conducerea unui partid unic. Ca nație, am trăit perioada aceasta (după care mulți oftează), și care multora li s-a părut dreaptă. Părerea mea este că orânduirea a fost dreaptă cu cei care beneficiau de munca altora, iar în antiteză, democrația, i-a dat peste cap, pentru că nu mai primeau nimic mură-n gură. Târziu au înțeles mulți dintre ei ca de fapt STATUL erau tot ei, adică, „Să ne dea statul ca de aia e stat”. Imposibil să nu fi auzit măcar o singură dată expresia asta în anii trecuți. Până una alta, am găsit o poveste interesantă. Mai vorbim, că sunt multe de spus.

„Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat o dată o grupă întreagă. Acea clasă a insistat să susţină că socialismul este funcţional şi că nimeni nu ar trebui să fie sărac şi nimeni bogat, toată lumea EGALĂ! Profesorul le-a spus: „- OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor şi fiecare va primi aceeasi notă, astfel încât niciunul nu va pica şi niciunul nu va primi nota 10.”
După primul test, notele au fost adunate şi împărţite la numărul de studenţi şi toţi au primit un 8. Studentii care au studiat intens au fost supărati, dar cei care au învăţat mai puţin au fost bucuroşi peste măsură.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au învătat şi mai puţin, iar cei care studiaseră mai intens şi-au spus că şi ei vor o „pomană”, aşa încât şi ei au studiat mai puţin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.
Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 .

Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzaţiile, ura şi nimeni nu a vrut să înveţe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a tuturor studenţilor, toti au picat.
Profesorul le-a spus că socialismul va pica în final deoarece, atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va vrea să aiba succes.
Nu putea fi o explicaţie mai simplă.

Cum gândim, cele spuse de profesor? Iata: „Nu se poate legifera că săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertăţii. Ceea ce primeşte o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primeşte pentru ceea ce a muncit.” Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populaţie vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea şi când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alţii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfârşitul oricărei naţiuni.
Morala: Nu poţi multiplica bogăţia, divizând-o !”

sursa:istoriesinumismatică

1 person likes this.