144 Views 1 Like
AnnaE
By Published on April 20, 2019

Sambata lui Lazar vesteste venirea Mantuitorului si are loc intotdeauna in sambata dinaintea Floriilor. Sambata lui Lazar are la baza minunea infaptuita de Iisus Hristos, care l-a inviat pe acesta din morti, la trei zile dupa moarte. De aici si obiceiul de a tine mortul trei zile, pentru ca e posibil sa revina la viata. Obiceiul acesta il aveau si dacii si grecii, care mai apoi ardeau cadavrele.

Revenind la minunea infaptuita de Mantuitor, putem spune ca EL a fost intampinat la intrarea in Ierusalim cu flori de multimea fericita ca a venit Mesia pe Pamant. De aici si denumirea de Florii, a zilei urmatoare. 

Mergand pe firul intamplarii, ne putem intreba de ce aceeasi multime, care l-a primit fericita pe cel considerat Mantuitor, cateva zile mai tarziu l-au osandit la moarte? Cum si cand s-a schimbat perceptia ca fiul lui Dumnezeu devenise dusmanul ei. Nu intelegea prea bine vorbele Lui cu talc, nu a priceput rostul acestei minuni, nu a rationat ceea ce se intamplase cu invirea lui Lazar si a dat totul uitarii, asezandu-l in mijlocul a doi talhari.

Mintea omului nu s-a schimbat, e sensibila la perceptia vizuala si inconstienta, actionand dintr-un instinct primitiv irational de turma.

In ziua de Sambata a lui Lazar, sunt cateva obiceiuri, transimise din generatie in generatie pe care biserica le-a adaptat ca facand parte din traditie.

De exemplu :'gospodinele pregătesc plăcinte şi le dau de pomană. La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morţii, care aşteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ. Despre Lazăr circulă mai multe legende, fiecare regiune având specificul ei. În una dintre acestea, Lazăr moare după ce a poftit la nişte plăcinte pe care mama lui nu a putut să le facă, pentru că torcea.   “Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite. În numeroase zone din ţară, fetele mai mici, îmbracate în rochii albe, împodobite cu flori de primăvară, merg cu colindul prin sat, spunând povestea sărmanului Lazăr care a murit foarte tânăr. Gospodarii le cinstesc cu ouă, pe care să le încondeieze în Joia Mare”, spun etnologii de la Muzeul Dunării de Jos"

restul citit aici....https://stiri.latimp.net/obiceiuri-in-sambata-lui-lazar-ziua-care-anunta-invierea-mantuitorului-de-ce-se-coc-placinte-iar-munca-este-interzisa/.



 

1 person likes this.