237 Views 1 Like
AnnaE
By Published on May 29, 2019

Se intampla numai la case mari, sau poate si la cele mici. Sunt reguli pe care poate le avem si noi, numai ca nu le scriem. Greutatea hartiei atarna mai greu decat cea a vorbei

Contractele prenupţiale se încheie între cei doi soţi înainte de oficializarea căsătorie şi cuprinde clauze precise ce stipulează modul în care vor fi împărţite bunurile în cazul unui eventual divorţ. În unele situaţii, poate interveni şi contractul postnupţial, pe care partenerii îl semnează în timpul mariajului şi care include condiţii de care depinde continuarea şi îmbunătăţirea relaţiei de cuplu.

Un astfel de contract i-a avut ca semnatari pe celebrul om de ştiinţă Albert Einstein şi prima lui soţie, Mileva Marić. Einstein a cunoscut-o în 1896, la Institutul Politehnic din Zurich, Maric fiind cu patru ani mai mare decât el şi singura femeie care studia fizica la Institut. În timp, prietenia ce s-a legat între ei graţie intereselor comune a evoluat, cei doi unindu-şi destinele în ianuarie 1903. Au avut trei copii: Lieserl (decedată la vârsta de 1 an), Hans Albert şi Eduard.

La 11 ani de la căsătorie, Mileva şi Albert au căzut de acord că între ei nu mai era nimic, însă, de dragul copiilor, ai scos din calcul un eventual divorţ. În schimb, marele fizician i-a impus nevestei o serie de condiţii, pe care, susţine Walter Isaacson, în volumul “Einstein: Viaţa şi universul său”, i le-a cuprins într-o listă:

1. Te vei asigura că am ordine în haine, că voi primi trei mese regulate în cameră, că dormitorul şi biroul sunt curate, iar biroul nu este folosit de nimeni altcineva.

2. În plus, vei renunţa la orice relaţie personală cu mine, în măsura în care nu sunt necesare din motive sociale. Mai precis, vei renunţa la a cere să stau cu tine acasă ori să călătoresc cu tine.

3. Vei respecta următoarele aspecte în ceea ce priveşte relaţia pe care o ai cu mine: nu vei avea pretenţia la niciun gest de intimitate, nici nu îmi vei reproşa acest lucru în vreun fel; vei înceta să mi te adresezi dacă îţi cer asta; vei părăsi de îndată dormitorul ori biroul, fără să te împotriveşti, dacă o voi cere.

4. Nu mă vei deprecia în faţa copiilor nici prin cuvinte, nici prin comportament”.

Mileva a fost de acord cu toate aceste solicitări dure venite din partea soţului ei, însă doar pentru puţin timp. În 1914, la doar câteva luni după semnarea neobişnuitului contract postnupţial, Mileva şi-a schimbat părerea, şi-a luat cei doi copii şi l-a părăsit pe Albert Einstein. Au divorţat abia în 1919, fără a se mai vedea în tot acest timp.

sursa: stiri.latimp.net

Categories:
1 person likes this.