Bloguri
158 Views
Concerte, focuri de artificii, familie și comunitate, celebrarea unei experiențe democratice mulți-seculare, asta a fost, până la Trump, Ziua Independenței.
A 243-a aniversare a eliberării de monarhia britanică trebuia să se desfășoare în același spirit. Trump a voit altceva: prea-mărire de sine, discurs pe fundalul Memorialului Lincoln în compania liderilor militari și în adulația cotizantilor de campanie, subalternilor din Executiv și aghiotantilor din partidul Republican care însoțesc cu disciplinată tăcere transgresiunile prezidențiale, și, obsesiv, defilare de blindate și survol de avioane militare ultimul răcnet. "Ironia sorții", scria pe Twitter strategul politic Ana Navarro Cardenas, "acum când sărbătorim descătușarea de o monarhie, Republicanii arată că și-au pierdut independența și i se închină unuia care se vrea monarh".
A mai încercat să aducă la astfel de evenimente recuzita marțială pe care o adoră, el, cel care a fugit de armata cu scutire medicală obținută pe baza relațiilor familiale. În noiembrie 2018, de Ziua Veteranilor, a fost convins, nu se știe cum, că o cheltuială de 90 de milioane pentru o ocazie tradițional apolitică nu se justifică. Cei care, în special la Pentagon, au sperat că furtuna a trecut, au fost crunt dezamăgiți: acum mai puțin de o lună, Trump a cerut iar blindate, avioane de lupta, și în tribună spectacolul obedienței conducerii militare în frunte cu șeful marelui stat major inter-arme generalul Joseph Dunford.
"Ca mai tot ce face Trump, nu există precedent. Exhibiții militare pe care ne-am obișnuit să le vedem în Piața Roșie, la 1 mai, nu la noi, unde nu arătăm țării și lumii, la 4 iulie, echipament de război. Ne limităm la parazi și spectacole pirotehnice. Avem însă un lider căruia-i place să se dea autocrat", observă istoricul Mark Updegrove.
Blindate de tip M88, Abrams și Bradley au fost transportate în prima noapte a lunii iulie de la Ft. Stewart, în Georgia, și ținute într-un depou din Washington înainte de a fi poziționate, pe platforme pentru a proteja pavajul, pe Esplanada Națională, inima simbolică a capitalei americane și decorul spectacolului partizan ignorat de televiziunile ABC, CBS, NBC și MSNBC.
"Îmi displace această militarizare. Tancuri și trupe în marș, asta e Piața Roșie, Coreea de Nord, Egipt, nu Statele Unite. Când aduci tancurile de 60 de tone Abrams lângă Memorialul Lincoln, există riscul de a avaria pavajul și, mult mai grav - temere exprimată de Agenția Parcurilor Naționale - de a șubrezi fundațiile monumentelor. Într-o perioada în care Parcurile Naționale sunt în criză de fonduri și au intirzieri serioase în programul de întreținere infrastructurală, să re-direcționezi fonduri pentru un spectacol egotist n-are nici un sens", argumenta Don Beyer, deputat Democrat de Virginia.
Cheltuielile pentru spectacolul de Ziua Independenței totalizează de obicei în jur de 2 milioane de dolari. În acest an, doar suma transferată de către Parcurile Naționale către organizatori, este estimată la 2,5 milioane. Cât despre totalul cheltuielilor, tăcere totală. Pentru ceremoniile de învestitură din ianuarie 2017 campania Trump a încasat peste 100 de milioane din donații, dar datoriile, în jur de 7,3 milioane, către municipalitatea washingtoniană care a gestionat accesul și siguranță perimetrului, încă n-au fost achitate.
"Schimbările aduse formulei tradiționale a festivităților înseamnă noi cerințe impuse poliției municipale. Cât despre cheltuielile totale, nu știm exact, dar dacă ele vor fi deosebit de mari - de pildă din cauza unor eventuale manifestații de protest care cer prezența polițienească - vom cere guvernului federal să ramburseze", a precizat Muriel Bowser, primarul Washington-ului.
Marele spațiu civic flancat de Memorialul Lincoln și Monumentul Washington este proprietate federală deci nu poate fi, prin lege, folosit de președinte pentru discursuri partizane. Nu e un impediment pentru actualul ocupant al Casei Albe, care nu strălucește prin disciplină retorică și nu ezită să-și atace inamicii reali sau imaginari în cele mai nepotrivite ocazii.
"Președintele nu va politiza evenimentul, va celebra America, cea mai măreață țară, cea mai înălțătoare idee din istoria omenirii", a promis adjunctul purtătoarei de cuvînt a Casei Albe, Hogan Gidley.
Decizia lui Donald Trump de a juca încă o dată rolul de perturbator, tulburând pacea și armonia zilei de 4 iulie, adaugă un nou strat de discordie unui teren politic deja brăzdat de anchete, contra-anchete și dezvăluiri mediatice zilnice privind efectele politicilor Administrației în materie de imigrație sau protecția mediului, că să ne limităm doar la dosarele fierbinți ale momentului. "O zi a unității, toleranței și dragostei de țară riscă să fie deturnată, uzurpată de un spectacol mai potrivit pentru o republica bananieră decît pentru cea mai veche democrație a lumii", editorializa cotidianul Washington Post.
"Șubrezirea instituțiilor democratice de către acest președinte este un motiv de profundă îngrijorare. Folosește banul și proprietatea contribuabilului pentru a-și satisface vanitățile. Tancurile de pe Esplanada Națională dau Washington-ului un aer de oraș ocupat. Desfășurăm tancuri când e răzmeriță sau vreun alt soi de calamitate. Nu-i cazul, și Trump nu pricepe că tancul nu-i simbol de mândrie sau americanism, ci dovadă extrem de alarmantă că politizează armata și militarizează politica țării", nota jurnalista Jennifer Rubin.
Sursa..,RFI,RO
Categories:
Be the first person to like this
About Blogger
566 Entries
5 Followers
Viata este ca o piesa de teatru,nu conteaza cat de mult tine,ci cat de frumos se desfasoara
Latest Article
Poate...poate într-o zi
Same Author (Blog Detail Page only)
June 14, 2018
O zi întoarsă pe dos
Nu știu de ce m-am trezit nașpa in dimineața asta. Și din neatenție am uitat sa pun capacul la oala cu ciorbă.
Am uitat sa spun că ieri am făcut o ciorbă, o voiam simplă, un cartof, un baby carrot o fidea, de-astea!
Pe la jumătate, nu știu cum naiba am făcut, pesemne m-am uitat uitat la balcon și când m-am întors la ciorba mea, am găsit...niste funingine, ceva negru, habar n-am
Și degeaba am încercat eu s-o dreg că a ieșit în final varza cu mici sau sarmale in fidea.
...
June 15, 2018
Încă din antichitate si chiar dinainte de Hristos, femeia a fost defavorizată in dauna bărbatului. Nu avea acces la educație dar în schimb avea dreptul să procreeze, să gătească, sa se ocupe de gospodărie in general.
Aș putea înainta pe firul timpului și pot spune cu exactitate că în unele colțuri ale lumii(Iranul de exemplu) femeia e doar o gazdă pentru copiii bărbatului și master chef. In rest, cantitatea neglijabilă din casă.
Trist este că în mintea bărbaților, și în a mea câteodată, ...
June 18, 2018
Care sunt dupa parerea voastra subiectele tabu,intr-o relatie,intr-o comunitate,etc.
Tabu=lucruri despre care nu se discuta din rusine/teama sau nu sunt agreate de ceilalti parteneri de conversatie.
Related Blogs
May 11, 2018
O sa va spun o poveste adevarata, care s-a intamplat prin anii ’80 la Institutul Politehnic Bucuresti. Examen la matematici speciale,era sala plina. Profesorul de curs era renumit ca nu dadea nota zece niciodata. Vine randul unui chinez, mic, galben la fata si slab. Lucrarea scrisa, perfecta, exercitiul la tabla, perfect. Profesorul ii spune :
– Buna lucare. nota noua !
Chinezul mirat, dar si contrariat in acelasi timp, ii spune : – De ce noua ?
– Pentru ca la mine nici Dumnezeu nu i...
May 11, 2018
Cine mai crede în povești, si pune „nasul” la ele (așa ca mine :blush:), poate nădăjdui că e fi stăpână pe destinul ei. Dar...realitatea este că ni se oferă o colivie presărată cu vorbe duioase și ne lăsăm prinse în capcană, sub forma „nimeni nu mă iubește ca el”. Nu cădeți în capcană, fiți vigilente, ca dintr-un motănaș iasă ditamai leul paraleul ....
În general poveștile sunt ca și filmele cu happy-end !
„Impăratul curios – Ce vrea de fapt femeia?
Un împărat a prins un tânăr supus ...
May 13, 2018
Petele dau mari batati de cap oricui. Dar trebuie sa știi ca poți scapa de ele foarte ușor, daca încerci sa le îndepartezi imediat. Secretele Gospodinei își propune câteva metode simple pentru a scoate petele de pe haine, cu ajutorul unor produse pe care le ai în casa.
Pentru a îndeparta petele în condiții casnice, ar fi bine sa ai întotdeauna la îndemâna: amoniac, spirt denaturat, apa oxigenata, glicerina, bicarbonat de sodiu, praf de dinți, acid citric, acid acetic, etc.
Bucata de țesatur...