Bloguri
187 Views
1 Like
2 Comments
Astăzi se împlinesc 965 de ani de la Marea Schismă.
În 1054 a avut loc Marea Schismă între Roma şi Bizanţ. Papa Leon al IX-lea şi Patriarhul Cherularios s-au excomunicat reciproc, refunzându-şi unul altuia graţia divină.
Cetăţile-surori nu s-au mai întâlnit niciodată în mileniul care s-a deschis altfel, iar ortodoxia grecească şi catolicismul latin au intrat ele însele în competiţie.
Orientul şi Occidentul creştin s-au apropiat apoi doar periodic, după 1096, când au avut loc cruciadele – aventuri de recucerire a pământurilor sfinte ale Iersusalimului, ocupate de turcii selgiucizi.
Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 16 iulie:
1054 – A avut loc Marea Schismă. Patriarhul Mihail I Kerularios şi Papa Leon al IX–lea se excomunică reciproc; are loc separarea definitivă a Bisericii de la Roma de cea de la Constantinopol.
1782 – Are loc, la Viena, premiera operei “Răpirea din Serai” de W.A. Mozart.
1858 – S-a născut Eugene Ysaye, violonist, dirijor si compozitor belgian (m. 12 mai 1931).
1864 – A fost emis Decretul domnesc privind înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, al cărei prim rector a fost juristul Gheorghe Costa Foru.
1872 – S-a născut poetul simbolist Dimitrie Anghel (m. 13 noiembrie 1914).
1872 – S–a născut Roald Amundsen, celebrul explorator care a atins primul Polul Sud (m. 18 iunie 1928).
1876 – A fost înfiinţată “Societatea Naţională de Cruce Roşie a României”.
1921 – A avut loc primul Congres al medicilor din România.
1933 – S-a născut, la Suceava, actorul Gheorghe Cozorici (m. 18 decembrie 1993).
1943 – A murit Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, fondator al revistei şi cenaclului “Sburătorul” (n. 31 octombrie 1881).
1945 – A avut loc prima experienţă nucleară din lume (în pustiul Alamogordo – SUA).
1989 – A murit dirijorul Herbert von Karajan. (n. 5 aprilie 1908).
1990 – Ucraina adoptă declaraţia privind Independenţa de Stat.
1992 – Şi-a început activitatea Consiliul Naţional al Audiovizualului din România.
1999 – A murit John Kennedy jr., fiul fostului preşedinte American J.F. Kenedy, într–un accident de avion. (n. 1961).
2000 – A încetat din viaţă, la Toronto, baritonul canadian Louis Quilico.
2007 – Marina Pissareva, responsabil rus al grupului media german Bartlesmann în Rusia, a fost găsită asasinată la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.
2010 – A încetat din viaţă celebrul biochimist francez Jean Montreuil, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Franţa, Academiei de Ştiinţe din Paris, Academiei Regale de Medicină din Belgia şi membru de onoare al Academiei Române (n. 1920).
2011 – A încetat din viaţă internaţionalul român Ştefan Sameş, care a evoluat la echipele Universitatea Craiova, Steaua Bucureşti, Farun Constanţa, Rapid Bucureşti, ROVA Roşiori şi Siretul Paşcani (n. 14 octombrie 1951)
SURSA....STIRI LA TIMP
Categories:
1 person likes this.
AnnaE
Bizantul era pamant grecesc, dar asta nu se ma pomeneste de turcii musulmani. Dupa marea schisma s-a impartit crestinismul. Crestinismul catolic prin expansiunea sa a dus la un moment dat la izolarea crestinismului ortodox. Abia dupa patru sute si ceva de ani, ultima descendenta a unui imparat roman... View more
Like
July 16, 2019
posterpo
poster
prin secolul 6, cand imparatul de la Constantinopol isi trimitea exarhul, toti de la Roma tremurau de frica lui, se stie ca o data un papa s-a ascuns sub pat la venirea acestuia....imperiul de rasarit, de la Bizant a fost adevarata forta a crestinilor, mai cu vrajeala, mai cu japca...ei, grecii orto... View more
Like
1
July 16, 2019
Edited
About Blogger
566 Entries
5 Followers
Viata este ca o piesa de teatru,nu conteaza cat de mult tine,ci cat de frumos se desfasoara
Latest Article
Poate...poate într-o zi
Same Author (Blog Detail Page only)
June 14, 2018
O zi întoarsă pe dos
Nu știu de ce m-am trezit nașpa in dimineața asta. Și din neatenție am uitat sa pun capacul la oala cu ciorbă.
Am uitat sa spun că ieri am făcut o ciorbă, o voiam simplă, un cartof, un baby carrot o fidea, de-astea!
Pe la jumătate, nu știu cum naiba am făcut, pesemne m-am uitat uitat la balcon și când m-am întors la ciorba mea, am găsit...niste funingine, ceva negru, habar n-am
Și degeaba am încercat eu s-o dreg că a ieșit în final varza cu mici sau sarmale in fidea.
...
June 15, 2018
Încă din antichitate si chiar dinainte de Hristos, femeia a fost defavorizată in dauna bărbatului. Nu avea acces la educație dar în schimb avea dreptul să procreeze, să gătească, sa se ocupe de gospodărie in general.
Aș putea înainta pe firul timpului și pot spune cu exactitate că în unele colțuri ale lumii(Iranul de exemplu) femeia e doar o gazdă pentru copiii bărbatului și master chef. In rest, cantitatea neglijabilă din casă.
Trist este că în mintea bărbaților, și în a mea câteodată, ...
June 18, 2018
Care sunt dupa parerea voastra subiectele tabu,intr-o relatie,intr-o comunitate,etc.
Tabu=lucruri despre care nu se discuta din rusine/teama sau nu sunt agreate de ceilalti parteneri de conversatie.
Related Blogs
May 11, 2018
Socialismul si egalitatea între oameni
Socialismul reprezintă o doctrină care vizează toate domeniile economice și culturale ale unei națiuni, aducându-le la un numitor comun, sub conducerea unui partid unic. Ca nație, am trăit perioada aceasta (după care mulți oftează), și care multora li s-a părut dreaptă. Părerea mea este că orânduirea a fost dreaptă cu cei care beneficiau de munca altora, iar în antiteză, democrația, i-a dat peste cap, pentru că nu mai primeau nimic mură-n gură. Târzi...
May 11, 2018
Încă o poveste, îmi plac poveștile cu tâlc foarte mult. În general oamenii se leagă la vorbă dacă au la bază o poveste sau un banc sau o melodie, sau un citat. Nu poți da buzna și să spui, „hai să vorbim”,dacă nu ai o „temelie”.
„Într-o ţară aflată în război, era un rege care înspăimânta pe prizonierii săi, nu-i omora…
Îi ducea într-o sală în care era un grup de arcaşi de o parte şi o uşă imensă din fier de cealaltă parte, deasupra căreia se vedeau sculptate figuri acoperite de sânge&he...
May 13, 2018
Istoria cafelei pas cu pas
Cafeaua, este un „aliment” care nu ne lipsește dimineața sau seara sau în orice moment al zilei. Depinde cât de pasionat esti. De mult timp mă gândesc să scriu câteva cuvinte despre originea cafelei și despre procesul tehnologic prin care trec boabele culese până ajung să fie ambalate frumos și apoi să-și împraștie savoarea prin toată bucătaria, când ne trezim, cu ochii lipiți, după un somn mai mult sau mai puțin odihnitor.
Sa purcedem așadar pe urma pașilor bo...