149 Views
AnnaE
By Published on August 8, 2019

CUTREMURELE DE PĂMÂNT: FENOMENOLOGIE şi MANIFESTĂRI

 

Relieful planetei noastre este rezultatul unei îndelungate evoluţii care continuă şi în prezent cu intensităţi şi trăsături variabile. Apreciată la scara vieţii omului, cea mai mare parte a reliefului pare neschimbată sau afectată de schimbări nesemnificative greu de sesizat.

  Există dovezi sigure că fiecare parte a munţilor, dealurilor şi câmpiilor se modifică neîncetat, unele modificări pot să dureze sute de mii de ani, iar altele numai câteva secunde.

  Un cutremur puternic declanşează alunecări şi avalanşe de roci care modifică relieful în câteva clipe.

  Fenomenele catastrofale se petrec pe neaşteptat la intervale diferite, altele se petrec sezonier. Mărimea fenomenelor care afectează relieful planetei este variabil. Dintre pericolele naturale ce ameninţă omenirea, cutremurele de pământ sunt cele mai ameninţătoare şi cele mai distrugătoare, pagubele materiale şi pierderile de vieţi omeneşti sunt deosebit de mari şi afectează psihologic restul populaţiei.

  Cutremurele zguduie pământul şi sunt mişcări bruşte care produc unde elastice şi trepidaţii. Cutremurele se împart în: cutremure tectonice şi cutremure vulcanice. Unele cutremure pot fi produse de: căderea unor meteoriţi, de alunecări de teren de mare amploare sau prin explozii şi prin distrugerea unor stocuri de explozibil. Continentele şi oceanele se află dispuse pe 12 plăci litosferice. Mişcarea este constantă şi este provocată de forţe interne.

  Mişcările bruşte eliberează mari cantităţi de energie care se propagă sub forma de undă de şoc.

  Locul de declanşare a cutremurului poartă numele de hipocentru iar proiecţia acestui punct pe suprafaţa pământului se numeşte epicentru. Cutremurele de pământ sunt caracterizate prin: a) tipul de origine în funcţie de meridianul Greenwich; b) durata: reprezintă timpul de propagare a undelor elastice; c) energia totală eliberată, exprimată prin ergi.

  Aprecierea tăriei cutremurelor se face în raport cu efectele pe care le au asupra clădirilor, apei subterane sau asupra unor aparate de măsură special concepute.

  Scările de intensitate seismică descriu efectele cutremurului asupra obiectelor aflate în zona cutremurului.

  În majoritatea ţărilor pentru aprecierea intensităţii unui cutremur se foloseşte Scara MERCALLI “M”, care în anul 1931 a fost îmbunătăţită de W. Wood şi F. Neumann (scara MM) care cuprinde 12 grade de intensitate descrise mai jos.

  Gradul1: Cutremurul este perceput de un număr mic de persoane; Gradul2: Cutremurul este perceput de un număr mic de persoane aflate la etajele superioare ale clădirilor; Gradul3: Cutremurul este perceput foarte bine în interiorul încăperilor însă majoritatea oamenilor nu-l percep ca atare;

  Gradul4: Cutremurul este perceput de numeroase persoane în interiorul încăperilor şi de puţine persoane în afara clădirilor;

  Gradul5: Cutremurul este resimţit de aproape toate persoanele; Gradul6: Cutremurul este resimţit de toate persoanele care se refugiază speriaţi afară;

  Gradul7: Toată lumea se refugiază afară, iar cutremurul este resimţit şi de conducătorii autovehiculelor; Gradul 8: Degradări nu prea mari la construcţii, se prăbuşesc stâlpi, monumente, pereţi, autovehicule parcate se pun în mişcare;

  Gradul 9: Degradări considerabile la construcţii, clădirile se deplasează pe fundaţii, se produc crăpături mari în teren;

  Gradul10: Unele clădiri se prăbuşesc, se produc numeroase crăpături în pământ, se produc lunecări importante pe malurile apelor şi râurilor, apele se revarsă;

  Gradul 11: Podurile se rup, se produc crăpături lungi în teren, se produc prăbuşiri de pământ şi lunecări în straturi afânate;

  Gradul 12: Distrugere totală.

  Scara Richter – ţine cont de energia eliberată de cutremur şi a fost elaborată după cconstruirea unor instrumente evoluate din punct de vedere tehnologic, apte să măsoare această energie. Scara este împărţită în nouă gradaţii, fiecare dintre ele indicând efectele de 10 ori mai mari decât ale seismului de grad imediat inferior. Un cutremur de gradul doi pe scara Richter este abia perceput, unul de gradul cinci produce daune minore, unul de gradul şapte este grav, iar unul de gradul opt este violent.

  Între energia eliberată de cutremur (măsurată în ergi) şi valoarea magnitudinii aceluiaşi cutremur se poate stabili (empiric, în urma unui mare număr de observaţii) o relaţie de tipul unei funcţii de gradul unu (funcţie de tipul ax*b=c, unde “x” reprezintă magnitudinea, iar “c” reprezintă o valoare derivată din energie).

  Magnitudinea este o mărime utilizată în seismologie pentru caracterizarea cutremurelor de pământ pe baza datelor instrumentale, indiferent de informaţiile la nivel macroscopic (observabile direct fară utilizarea de instrumente de măsură).

  Catastrofe seismice de mari proporţii înregistrate pe mapamond: Cutremurul din 1 noiembrie 1755 la Lisabona – unul din cele mai catastrofale cutremure, urmat de revărsarea oceanului prin valuri de 15 m înălţime; casele distruse s-au apreciat la circa 15.000, iar numărul morţilor 60.000.

  Cutremurul din 1891 la Nobi în Japonia, a distrus 197.530 de clădiri.

  Cutremurul din 18 aprilie 1906, a distrus oraşul San Francisco.

  Cutremurul din 28 decembrie la strâmtoarea Mesina (zona Siciliei), a provocat moartea a 83.000 de oameni.

  Cutremurul din 1 septembrie 1923 în Japonia, zona Tokio-Yokohama – pagubele înregistrate sunt: 99.331 de morţi, 43.476 de dispăruţi, 103.733 de răniţi, 128.266 de case dărâmate complet, 126.233 distruse parţial şi 477.128 case incendiate, 362 de poduri distruse şi 70 avariate.

  România se caracterizează printr-o seismicitate moderată în comparaţie cu alte ţări ca Grecia, Turcia, Italia, Japonia, China, S. U. A., Mexic. După caracteristicile seismologice şi tectonice, România a fost divizată în 10 regiuni seismice, active fiind cele din Vrancea, la curbura arcului munţilor Carpaţi şi în Banat. Cutremurele din zona Vrancei reprezintă cea mai mare pondere din cele simţite pe teritoriul ţării, unele având intensităţi ce ating M=7,0-7,4. Astfel s-au înegistrat 99 cutremure cu magnitudinea mai mare de 50, în timp ce în celelalte zone s-au înregistrat 9. Dintre cele mai violente, menţionăm cutremurele ce au avut loc în anii 1471,1620,1738,1802 (numit cutremurul cel mare), 1908, 1938, 1940, 1968 şi 1977.

  PREVENIREA CUTREMURELOR. MĂSURI ŞI REGULI PRIVIND PROTECŢIA ANTISEISMICĂ. A.

  Necesitatea şi scopul educaţiei antiseismice.

  Cutremurele se pot produce brusc, fără nici un semn de avertizare. Efectele sale pot fi considerabil diminuate, din punct de vedere material, dar şi din punct de vedere al stresului printr-o pregătire adecvată. O bună pregătire în acest domeniu are ca efect imediat reducerea daunelor materiale şi a pierderilor de vieţi omeneşti. Prin instruirea populaţiei asupra modului de a acţiona în caz de cutremur se urmăreşte atingerea următoarelor scopuri esenţiale:

  Crearea unui mod de comportare calm, care să asigure un maxim de eficienţă în desfăşurarea activităţilor impuse de o astfel de situaţie;

  Asigurarea realizării unor deprinderi corecte de acţiune în propria locuinţa şi în imediata vecinătate în caz de cutremur;

  Crearea unui climat de disciplină şi calm în caz de dezastru;

  Dimiminuarea prin toate mijloacele a daunelor materiale şi pierderilor de vieţi omeneşti.

 A.

  Originea şi manifestările cutremurelor de pământ.

  Cutremurele reprezintă o ruptură bruscă a continuităţii şi echilibrului unui fenomen mai mult sau mai puţin întins din scoarţa terestră sau mantaua terestră (în funcţie la adâncimea la care are loc deplasarea plăcilor tectonice sau a modificărilor geologice de adâncime). Declanşate brusc, cutremurele reprezintă factorul de risc cel mai greu de urmărit şi de prevenit.

  Ce trebuie să ştii şi să faci înainte de producerea unui cutremur?

  Să–ţi însuşeşti regulile minimale de a-ţi salva viaţa;

  Să nu depozitezi materiale explozibile şi toxice;

  Să fixezi mobilierul;

  Să ai la îndemână un aparat de radio, baterie şi trusa de prim ajutor;

  Să cunoşti cele mai apropiate dispensare medicale şi alte adrese utile;

  Să stabileşti clar un loc cu actele familiei.

  REGULI MINIMALE DE A SALVA VIAŢA ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR.

  Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică;

  Închideţi sursele de foc;

  Adăpostiţi-vă sub o grindă;

  Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe geam;

  Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri;

  Nu blocaţi străzile pentru a permite circulaţia ambulanţelor;

  Când sunteţi în maşină, scoateţi maşina în afara carosabilului;

  Când maşina este lângă clădire, părăsiţi maşina;

  Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radio şi televiziune şi acţionaţi conform recomandărilor.

  CE TREBUIE SĂ FACI IMEDIAT DUPĂ CUTREMUR?

  Nu părăsi imediat locul în care te afli;

  La părăsirea locuinţei luaţi actele şi obiectele personale;

  Închide instalaţia de gaz şi electricitate;

  Nu folosi foc deschis;

  Anunţă serviciile speciale de intervenţie;

  Acordă primul ajutor celor afectaţi;

  Calmează persoanele aflate în panică;

  Îmbracă-te corespunzător anotimpului;

  După seism părăseşte cu calm clădirea;

  Nu atinge conductorii electrici;

  Combateţi zvonurile şi ştirile false;

  Evită pe cât posibil circularea pe străzi;

  Ajută echipele specializate de intervenţii.

SFÂRŞIT

 

 

 

Categories:
Be the first person to like this