273 Views 1 Like
AnnaE
By Published on September 12, 2019

Fiecare dintre noi a manipulat, măcar o dată, într-o oarecare măsură, pe cineva. Și reciproca, am fost măcar o dată manipulați. Dacă au existat împrejurări în care te-ai simțit constrânsă, controlată, presată, dacă ai avut perioade în care te frământau obsesiv întrebări cu privire la cât de bine sau de corect era ceea ce ți se cerea să faci, cel mai probabil, erai victima unei manipulări.

Un psihoterapeut american a afirmat la un moment dat că psihopații sunt printre noi și aparent sunt oameni normali…

Ce este manipularea
Manipularea este o strategie psihologică emoțională nesănătoasă, folosită de oamenii care sunt incapabili să ceară în mod direct ceea ce au nevoie ori își doresc. Există multe forme diferite de manipulare, iar unele comportamente sunt mai ușor de identificat decât altele. Manipulator poate fi șeful tău, prietena ta ori chiar partenerul tău. Dar la fel de bine poate fi și vânzătorul care are un target de atins, iar pentru asta îi manipulează pe cei care ajung să devină cumpărători.

Este adevărat că toți ne dorim să ne îndeplinim nevoile, dar manipulatorii folosesc metode greșite, încercând să ne influențeze în mod ascuns, prin tactici indirecte, înșelătoare sau abuzive. Uneori manipularea are o „haină' prietenoasă, măgulitoare, iar alteori poate lăsa să se întrevadă o ostilitate voalată.

Se poate întâmpla să nici nu îți dai seama că se încercă intimidarea ta. Dacă ai crescut fiind adesea manipulată, va fi greu să realizezi ce ți se întâmplă, pentru că lucrurile ți se par familiare. Dacă te confrunți pentru prima dată cu o astfel de situație, deși ai un sentiment de disconfort sau de furie, atitudinea prietenoasă a manipulatorului și simpatia pe care ți-o arată te fac să fii confuză și să nu mai ai încredere în instinctul tău. Dar mai bine hai să vedem care sunt tacticile josnice ale unui manipulator, ca să-l poți recunoaște și contracara.

1. Te face să te îndoiești de tine
Această tactică este poate cea mai perfidă dintre toate, pentru că încearcă să distorsioneze realitatea și să-ți submineze încrederea în tine. 'Nu s-a întâmplat așa ceva!', 'Ți-ai imaginat tu…', 'Ești nebună?!' O persoană slabă, care nu poate ține piept acestui atac, va ceda.

Dar pentru a nu mai retrăi o astfel de situație într-o altă împrejurare, învață ce ai de făcut în relația cu manipulatorul: însușește-ți realitatea. Scrie despre acel lucru, așa cum s-a întâmplat. Lasă dovezi. Povestește unui prieten ori, și mai bine, asigură-te că ai un martor. Manipulatorul nu va mai putea susține că sunteți doi (sau mai mulți) nebuni!

2. Te flatează
Flatarea este arma preferată a manipulatorului. Și cu ajutorul ei obține cam tot ce vrea. Cum să fie refuzat când este atât de bun, de amabil, de binevoitor?! Iată o situație în care s-a încercat (poate și reușit!) manipularea ta. Ești într-un magazin și probezi un cardigan. Te privești în oglindă, te sucești și răsucești, nehotărâtă.

Vânzătoarea vine lângă tine, te scanează admirativ cu privirea de sus până jos, zâmbește și îți spune 'Vaaai, ce bine vă stă!' De fapt te manipulează, pentru că scopul ei este ca tu să-l cumperi. E important pentru comisionul din vânzări pe care îl primește… Așa că fii atentă, în general, la persoanele care îți spun lucruri frumoase așa, din senin…

3. Vrea să te facă să te simți vinovată
Este foarte ușor să manipulezi pe cineva care se simte vinovat. Cu acel sentiment ghemuit în sufletul tău, apăsându-te ca o piatră de moară, vei fi dispusă să ajuți cu orice ți se va cere. Ai grijă când începi să te simți vinovată față de cineva, pentru că nu va dura foarte mult până când ți se vor cere „mici favoruri'.

Uite un exemplu cât se poate de clar: mama ori soacra îți spune că vecina amabilă, care o ajută ZILNIC la cumpărături, TOT EA a chemat și Ambulanța cu o seară în urmă, când s-a simțit rău. Pasul 2: îți sugerează că ar trebui să o vizitați mai des sau chiar să vă mutați mai aproape…

4. Îți reamintește promisiunile făcute cândva
„Mi-ai promis' este o frază care te va determina să faci ce-ți cere un manipulator, chiar dacă știi că e ceva nedrept sau abuziv. Că poate între timp s-au schimbat condițiile. Nimeni nu vrea să fie catalogată drept o persoană care nu își respectă promisiunile. Nici vorbă! De aceea este important ca lucrurile să fie spuse clar, la vremea lor, pentru a nu lăsa loc șantajului.

De exemplu, i-ai promis prietenei tale ca îi vei scoate câinele la plimbare în serile în care va întârzia foarte mult de la serviciu. Și ți-ai respectat promisiunea de multe ori. Dar acum prietena ta întârzie nu doar foarte mult ci și foarte des, iar între timp tu ai devenit mămică și ai acasă un bebeluș…

5. Te abordează în cele mai nepotrivite momente
Un manipulator adoră să își prindă victima la înghesuială, să îi ceară ajutorul exact atunci când aceasta este ocupată de nu-și vede capul. De ce? Pentru că aceasta este ocazia care îi oferă cele mai mari șanse ca tu să fii de acord cu el, să accepți orice îți spune, numai să scapi, să te lase în pace. Spectacolul pe care ți-l oferă este grandios, urmărește-l: își cere scuze că te-a deranjat într-un așa moment, îți spune că se simte ultimul om pentru că a fost nevoit să vină pe capul tău…

6. Joacă rolul celui slab
Cel pe care îl descriem este manipulatorul pasiv. Asta nu-l face să fie mai puțin periculos decât cel agresiv. Manipulatorul pasiv este cel care pozează în prostuț, neajutorat, ghinionist, nefericit, sărac. Ți se va plânge ori de câte ori are ocazia (de cele mai multe ori chiar el o caută) iar tu, dacă ești o persoană bună, sensibilă, empatică, vei cădea imediat în capcana lui.

Îi vei oferi timpul tău, încurajările, îmbrățișările și sfaturile tale, banii tăi și poate chiar și adăpost în casa ta. Pentru că nu te lasă inima să nu ajuți. Este exact ceea ce își dorește. Și tu poate că nu o să știi niciodată cât de tare ai fost manipulată…

La ce să te aștepți când te… răzvrătești
Manipulatorul este o persoană toxică, e evident. În momentul în care va simți că își pierde influența asupra victimei sale, va încerca să influențeze modul în care o văd ceilalți. Va juca rolul martirului și va azvârli cu noroi în cel pe care nu îl mai poate controla. Unii manipulatori sunt adevărate genii ale răului, care reușesc să dezbine și să cucerească.

Ei pot chiar să asmută două persoane sau grupuri, unul împotriva celuilalt. Ai grijă să nu muști momeala! Intenția lui este să te provoace, să îți ieși din fire și să te comporți urât. Pentru ca el să demonstreze că ești atât de josnică precum te-a descris. Cea mai bună armă de apărare în fața unui manipulator este respectul de sine!

 

Daca vi s-a intamplat luati masuri, daca nu, inca, raspundeti la intrebarile de mai sus si actionati in functie de rezultat.

 

Categories:
1 person likes this.