256 Views 1 Like 1 Comment
Johnny1
By Published on May 12, 2020

 

Harta lui Piri Reis este unul dintre cele mai misterioase obiecte care ne-au rămas din epoca marilor explorări geografice. Se poate ca un document de la începutul secolului XVI să înfățișeze adevărata linie de coastă a Antarcticii, așa cum arăta în urmă cu mii de ani, înainte de depunerea gheții?

Considerată a fi una dintre cele mai frumoase și mai interesante hărți care au supraviețuit din epoca marilor descoperiri geografice, harta lui Piri Reis este și unul dintre cele mai puțin înțelese documente despre istoria explorărilor.

Harta lui Piri Reis a fost descoperită în 1929 de beiul Halil Etham, director general al Palatului Topkapî, din Istanbul, atunci când clădirea era transformată în muzeu de antichități.

Harta în sine înfățișează doar o treime din harta lumii, restul documentului s-a pierdut.

Ce ne dezvăluie harta lui Piri Reis

Harta lui Piri Reis înfățișează coasta de vest a Africii, coasta de est a Americii de Sud și coasta de nord a Antarcticii.

S-au făcut numeroase speculații cu privire la această hartă: că ar fi cea mai veche hartă a celor două Americi, că include o copie a unei hărți alcătuite de Cristofor Columb în 1498 și că este cea mai exactă hartă din secolul XVI.

 

Alții susțin că harta dovedește abilitățile cartografului și capacitatea sa de a măsura și a face calcule trigonometrice sferice cu secole întregi înaintea vremii lor.

Prin urmare, harta ar conține dovezi privind o civilizație maritimă care a existat cu zeci de mii de ani în urmă. Harta a fost alcătuită de celebrul amiral otoman cunoscut drept Piri Reis.

Acesta s-a născut drept Muhiddin Piri, probabil în Gallipoli, cândva între anii 1465 și 1470.

La vârsta de 12 ani, s-a alăturat echipajului unchiului său, amiral în marina otomană, și și-a slujit țara sub tutelajul acestuia vreme de 14 ani.

Piri a luptat în multe bătălii navale sub comanda unchiului său și era deja căpitanul propriului vas în timpul războiului cu Veneția. În 1528 a elaborat prima hartă a lumii.

Harta lui Piri Reis fascinează o lume întreagă

 

După moartea unchiului său, în 1530, Piri s-a întors în Gallipoli și aici a elaborat o nouă reprezentare a lumii. Patru ani mai târziu, a revenit pe mare ca să ia parte la lupte.

De-a lungul carierei sale navale, Piri a colecționat hărți, a făcut observații legate de locurile în care naviga și a întocmit schițe cu coastele și insulele pe care le-a vizitat.

 

În 1554, când avea spre 90 de ani, a căzut victimă intrigilor de la curtea otomană. După ce a fost învins într-o bătălie navală cu portughezii, oficialii din Egipt i-au raportat sultanului că Piri Reis fugise din bătălie ca să se salveze (pe el și averea uriașă pe care o acumulase în timpul anilor de piraterie alături de unchiul său și de activitate în cadrul marinei turcești).

Sultanul nu a putut tolera așa ceva. A ordonat ca Piri Reis să fie decapitat deoarece fugise din bătălia cu portughezii. După execuție, comorile lui Piri Reis au fost duse în

Uimitor nu este faptul că Piri Reis a reușit să elaboreze o hartă a regiunii Antarcticii atât de precisă cu 300 de ani înainte ca această zonă să fie descoperită, ci faptul că harta pare să înfățișeze linia coastei așa cum arată ea în realitate sub gheață.

Dovezile arată că data cea mai recentă la care ținutul Queen Maud Land ar fi putut fi cartografiat fără să fie acoperit de gheață este 4.000 î.e.n.

Constatarea aceasta vine în contradicție cu realitatea că Antarctica este acoperită de gheață de cel puțin un milion de ani. Totuși, harta lui Piri Reis înfățișează partea de nord a acestui continent înainte ca acesta să fi fost acoperit de gheață.

Asta ar indica faptul că harta a fost alcătuită cu un milion de ani în urmă. Însă așa ceva este pur și simplu imposibil, omenirea nici măcar nu exista pe atunci.

Cercetările arată că Antarctica a fost complet acoperită de gheață cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Astfel, se naște întrebarea: cine a cartografiat Queen Maud Land din Antarctica cu 6.000 de ani în urmă?

Descoperiri neașteptate

 

Oamenii sunt fascinați de multe aspecte cuprinse de harta lui Piri Reis. Această operă de artă a cartografiei te face să te întrebi ce alte lucruri de care nu avem habar s-au întâmplat cu mii de ani în urmă.

Chiar a existat pe atunci o civilizație mai avansată decât ne-am putea imagina? Ce s-a întâmplat cu ea? Cum de a dispărut? Vom avea și noi aceeași soartă? …și lista întrebărilor poate continua la nesfârșit

.

Mai jos îți prezentăm o parte din lucrurile pe care oamenii le-au observat în legătură cu harta lui Piri Reis din 1513:

  • Cel care a alcătuit harta cunoștea circumferința exactă a Pământului, cu o marjă de eroare de aproximativ 80 de kilometri (azi, știind că circumferința Terrei este de 40.075 de kilometri, cei 80 de kilometri înseamnă o eroare de 0.1%);
  • Coasta și insula care fac parte din Antarctica și sunt înfățișate pe hartă trebuie să fi fost navigate înainte de depunerea gheții, adică înainte de 4.000 î.e.n.;
  • Harta înfățișează Pământul așa cum poate fi văzut din spațiu.
  • SURSA...Incedibile .ro
1 person likes this.
nu exista mistere....decat pentru cei ce fac trafic cu mistere, sultanul care a pus sa i se taie capul infierbantat ar putea sa ne explice, in lipsa lui o vom lua drept o "licenta artistica'...Piri a incercat sa faca pe interesantul dar nu i-a reusit
Like May 12, 2020 Edited