204 Views 2 Likes
AnnaE
By Published on July 5, 2018

Gutenberg: inventatorul care a schimbat lumea

Dupa ani de cercetari și studii secrete, Johannes Gutenberg a creat tiparirea  în 1450, un sistem care a transformat raspândirea cunoștințelor în Europa

Biblia Gutenberg

Capodopera primei tipografii Gutenberg din Mainz a fost Biblia de 42 de linii, numita de numarul de linii pâna la doua coloane care alcatuiau 1.286 de pagini frumoase ale lucrarii, tiparite în doua volume pe foaie de hartie. Gutenberg a vrut sa arate ca tiparirea ar putea produce o carte la fel de frumoasa și perfecta ca cele mai magnifice manuscrise ale vremii, cu diferența ca s-ar putea realiza in 200 de exemplare identice, daca sunt tiparite.  A durat aproximativ trei ani pentru a o tipari, și se crede ca patru prese au fost folosite simultan, șase tipografi și o duzina de preseri.

 

Orașul german Mainz, cu catedrala sa impunatoare, era atât orașul în care s-a nascut inventatorul, cât și locul în care Gutenberg a dezvoltat presa de tiparit.

"Nu afișați presa nimanui"
Inventatorul german a încercat sa-și pastreze activitatea în secret. De fapt, el a cerut partenerilor sai sa nu învețe pe nimeni tiparirea, sa lucreze la tiparnita, una din cheile sistemului sau.

Prima imprimare
Asediul lui Mainz în 1462 a contribuit la difuzarea tiparului în Europa. Prima tipografie din Florența a fost înființata în 1471.

O invenție aplicata industriei

Presa Gutenberg reconstruita se află în muzeul Mainz. Deși nu a inventat toate componentele presei, el a introdus inovații tehnice fundamentale, cum ar fi fabricarea caracterelor dintr-o matrice în care au fost gravate cu un pumn, sau utilizarea unei cerneli de culoare mai intensa decât soluția apoasa folosit în lemn. 

 

2 people liked this