Bloguri
230 Views
Pentru ca e Duminica, as vrea sa va spun o poveste purtandu-va istoric, printr-o calatorie virtuala si pentru cine are ocazia si curiozitatea sa mearga si sa viziteze Manastirea Cetatuia din judetul Arges.
Aceasta manastire isi are originea inca din timpul ocupatiei romane si a adapostit vitejii daci de navalirea acestora. Unele legende spun ca in aceasta manastire construita in piatra a fost locul unde insusi Zamolxe, zeul la care se inchinau dacii, a locuit si s-a rugat aici. In interiorul locasului se afla si un izvor vindecator care izvoraste direct din altarul bisericii. Inca nu este stabilit clar cine este ctitorul acestei manastiri dar de ea se leaga numele lui Negru Voda despre care legendele spun ca in chilia lui isi ascusese tezaurul in timpul navalirii tatarilor.
Deasemenea se spune ca ar fi trecut pe la acest schit domnitorul Mihai Viteazul dupa batalia de la Calugareni din 1595, iar in 1658 domnitorul Constantin Serban s-a refugiat in acest loc din cauza tatarilor.
In 1690 Constantin Brancoveanu pe cand insotea oastea turco-tatara spre Ardeal se adaposteste si el in acest loc.
Schitul a avut de-a lungul timpului a avut parte de multe transformari, pe de o parte distrus de turci in timpul rascoalei din anul 1821, dupa care a fost reabilitat la rugamintea localnicilor din satul vecin, apoi s-a degradat o data cu trecerea timpului si a fost din nou reconditionat pastrandu-se arhitectura originala.
De aproape 2000 de ani manastirea Cetatuia are o poveste si o atractie aparte pentru toate tipurile de oameni, ca au fost domnitori sau oameni de rand, aceasta si-a “sapat” in timp renumele de manastirea facatoare de minuni dar si de cea mai aspra sihastrie din tara noastra.
Atat pentru domnitori cat si pentru omul de atunci si de acum era si este locul unde isi gaseau alinare, traind o experienta unica in viata. Cei care au urcat dealul abrupt spun ca au fost cuprinsi de niste simtaminte pe care niciunde nu le-a mai intalnit de parca aici e locul de intalnire cu Dumnezeu si daca intinzi mana atingi bolta cereasca avand impresia ca mana Tatalui iti atinge crestetul capului, limpezindu-ti mintea si usurandu-ti sufletul. La intoarcere esti cu totul si cu totul alt om.
Atasez un material cu marturisiri de la fata locului si cine crede va crede si in continuare, cine nu, va merge mai departe cu crezurile sale. Spun toate acestea pentru ca fiecare dintre noi avem nevoie la un moment dat de o minune si pentru ca de cele mai multe ori, negasind rezolvare pe pamant ne ridicam ochii spre cer si cerem o mana de ajutor. Probabil ca cele relatate mai jos asa si-au gasit raspunsurile si implicit rezolvarile la problemele lor.
"În urma cu doi ani, a fost adusa aici o femeie demonizata, povesteste fratele Ioan Fedorca. I s-a facut slujba si a fost miruita cu mir sfânt. Apoi i s-a dat sa bea din apa tamaduitoare si a fost stropita cu aceasta. Se banuia ca în acea femeie salasluiau 40 de demoni, dar rugaciunile si apa aceasta sfânta au izbavit-o de necaz. Femeia a plecat de aici pe propriile ei picioare. Acea femeie care era de prin partile Buzaului, avusese de-a face cu o vrajitoare si de aici pornisera toate necazurile. Acest caz nu este unic - multi oameni ce suferea de diverse afectiuni s-au vindecat venind aici. Din pacate, drumul pâna la manastire este anevoios si un om bolnav cu greu îl poate strabate. Dar daca cineva din familia lui poate veni sa ia apa din izvorul sfânt pentru a o duce celui rapus de boala, atunci acel om se va tamadui cu siguranta".
Va las un scurt istoric, poate intr-o zi veti vrea sa mergeti acolo asa cum imi doresc si eu.
“Sfânta Manastire Cetatuia Negru Voda se afla pe piscul unui munte, la altitudinea de 880 de metri, între Valea lui Coman, Valea Chiliilor si apa Dâmbovitei, la 25 de km sud-est de Câmpulung.
Fiecare piatra sau colt de stânca graiesc despre urmele trecutului. Astfel, pe o stânca pravalita pe marginea potecii ce urca spre sfânta manastire se întrevede bustul conturat al unui razboinic cu bratele întinse. Tot lânga poteca, pe un bolovan stâncos, se vad gravate semne de origine tracica. Mai jos de biserica rupestra, cam la o suta de metri, se vede o enorma cruce catarata pe o stânca ce pare sa se pravaleasca din clipa în clipa. Se spune despre aceasta ca a fost pusa de Negru Voda.
La baza stâncii se afla o piatra masiva, careia i se spunea "masa lui Mihai Viteazul". Pe malul drept al Dâmbovitei, pe versantul opus Cetatuii, se afla un grup de stânci golase, care sparg parca peisajul - "Coltii Doamnei". Legenda spune ca de aici s-ar fi aruncat Doamna Marghita. La întoarcerea domnitorului dintr-o batalie cu tatarii, caii albi ai acestuia erau murdari de sânge, iar sotia sa, stiind ca el are numai cai albi, a crezut ca tatarii au câstigat lupta si, decât sa cada în mâinile lor, a ales moartea, aruncându-se de pe stânci.
Dar cele mai pretioase urme ale istoriei la Cetatuia sunt urmele pasilor lui Negru Voda si ale membrilor familiei voievodului, impregnate în stânca din vârful muntelui, lânga troita actuala. Legenda spune ca stânca s-a topit datorita evlaviei voievodului.”
Categories:
Be the first person to like this
About Blogger
298 Entries
8 Followers
Latest Article
Mâinile în legătură directă cu starea noastră sufletească
Same Author (Blog Detail Page only)
May 6, 2018
În sfârșit am găsit o formulă ideală de script, care ne oferă o "bibliotecă" virtuală ( chiar dacă, deocamdată e săracă în titluri), dar și un loc de recreație. Și noi adulții,ca și copiii, avem nevoie de ventilație :grinning: Noi sperăm să vă simțiți bine într-un colțișor armonios, cald și primitor.
Fiecare dintre noi poate să se recreeze așa cum simte, cu muzică, poze,sport,bucatarie și tot ce vă mai trece prin cap, dar curat și decent.
Un loc de muncă perfect, la fel ca în poză ...
May 10, 2018
Anul nou chinezesc începe pe 16 februarie si anul acesta avem Anul câinelui de pământ.
Ce înseamna asta ?
În astrologia chinezească, 2018 va fi anul Câinelui de Pământ, un simbol al protecției, siguranței și inteligenței. Din asocierea celor două substantive, pământ și câine, rezultă că Pământul este un simbol asociat cu longevitatea, stabilitatea și autocontrolul iar câinele, considerat cel mai bun prieten al omului, poate fi (în opinia astrologilor) un an în care este necesar să-ţi păstrezi ...
May 11, 2018
Socialismul si egalitatea între oameni
Socialismul reprezintă o doctrină care vizează toate domeniile economice și culturale ale unei națiuni, aducându-le la un numitor comun, sub conducerea unui partid unic. Ca nație, am trăit perioada aceasta (după care mulți oftează), și care multora li s-a părut dreaptă. Părerea mea este că orânduirea a fost dreaptă cu cei care beneficiau de munca altora, iar în antiteză, democrația, i-a dat peste cap, pentru că nu mai primeau nimic mură-n gură. Târzi...
Related Blogs
May 11, 2018
Socialismul si egalitatea între oameni
Socialismul reprezintă o doctrină care vizează toate domeniile economice și culturale ale unei națiuni, aducându-le la un numitor comun, sub conducerea unui partid unic. Ca nație, am trăit perioada aceasta (după care mulți oftează), și care multora li s-a părut dreaptă. Părerea mea este că orânduirea a fost dreaptă cu cei care beneficiau de munca altora, iar în antiteză, democrația, i-a dat peste cap, pentru că nu mai primeau nimic mură-n gură. Târzi...
May 11, 2018
Încă o poveste, îmi plac poveștile cu tâlc foarte mult. În general oamenii se leagă la vorbă dacă au la bază o poveste sau un banc sau o melodie, sau un citat. Nu poți da buzna și să spui, „hai să vorbim”,dacă nu ai o „temelie”.
„Într-o ţară aflată în război, era un rege care înspăimânta pe prizonierii săi, nu-i omora…
Îi ducea într-o sală în care era un grup de arcaşi de o parte şi o uşă imensă din fier de cealaltă parte, deasupra căreia se vedeau sculptate figuri acoperite de sânge&he...
May 13, 2018
Istoria cafelei pas cu pas
Cafeaua, este un „aliment” care nu ne lipsește dimineața sau seara sau în orice moment al zilei. Depinde cât de pasionat esti. De mult timp mă gândesc să scriu câteva cuvinte despre originea cafelei și despre procesul tehnologic prin care trec boabele culese până ajung să fie ambalate frumos și apoi să-și împraștie savoarea prin toată bucătaria, când ne trezim, cu ochii lipiți, după un somn mai mult sau mai puțin odihnitor.
Sa purcedem așadar pe urma pașilor bo...