AnnaE
#0

Politici educaționale și legislație școlară – Curs 1

Ce sunt politici publice ?

Ce sunt politici educaționale ?

 

politici educaționale

Concept :

Politica sau termenul de politică are mai multe accepțiuni.

1. Implicarea în conducerea statului sau a cetății (un grup mai mic de oameni).

2. Arta de a guverna oamenii care trăiesc în societate (cei care sunt în conducere, manifestă o artă în modul de a conduce – astfel a apărut managementul care acum ocupă  poziția de știință).

 

Politica într-o accepțiune mai restânsă înseamna ansamblul de intenții sau decizii ce funcționează într-un cadru instituțional delimitat prin competențe profesionale specifice (exemplu: politica educației,politica sănătății, politica relațiilor internaționale, a administrației..) funcționează într-un cadru funcțional de aceea se numesc politici.

 

Despre conceptul de politică, C. Petrovici de la Iași, confirmă că politica  demonstrează atât scopurile pe care deținătorii puterii și le fixează, cât și modul concret organizat în care acțiunile sunt întreprinse pentru atingerea acestor scopuri.

Trecerea de la un termen la altul nu e ușoară și de multe ori depinde de context. De aceea Girod în 1981 definește politica educațională astfel : „Ansamblul coerent de decizii și de mijloace prin care o putere și în mod special o putere guvernamentală asigură pe parcursul unei perioade, compatibilitatea între opțiunile educaționale fundamentale și contrângerile caracteristice câmpului social în care acestea se aplică”.

 

Autorul vede o legătură între politicile educaționale și modul în care le faci.

Politica, în limbajul comun, are multe conotații, ea cuprinde aproape toate relațiile determinate direct sau intermediat de guvern sau de alte organisme de conducere, institute de nivel național sau internațional.

 

Politologia desemnează știința politică.

Termenul de politilogie s-a folosit prima dată în Germania în 1954. ramurle științei politice sunt:

1. Teoria politică

2. Sociologia politică

3. Administrația politică sau politici publice

4. Relațiile internaționale

 

Politica educației

– este obiectul de studiu al disciplinei care presupune:

a) abordarea modalităților în care distribuția puterii și luarea deciziei, afectează rezultatele educației

Educația reprezintă un scop strategic al tuturor noțiunilor iar politica educației reflectă orientarea evoluției societății în ansamblu (societatea evoluează cu ajutorul educației).

Politica educațională se întreprinde prin decizii: obiectivitate în documentele oficiale și anume: legi, hotărâtor de guvern, regulament al Ministerului Învătământului.

Politica educațională se reflectă în planurile de învățământ sau în programele educaționale, concepute și aplicate global sau sectorial, inclusiv la nivelul de politici ale universităților, școlii, clasei;

– se poate face și la nivelul universității (pentru că acestea sunt autonome își face fiecare politica ei educațională).