AnnaE
#0

Această carte este istoria unui an de scoală scrisă de un elev de clasa a III-a a unei şcoli  din Italia.

Acest copil işi nota într-un caiet în fiecare zi tot ce vedea şi simtea el, ţinea un jurnal personal după care tatăl lui la sfârşitul anului a scris o carte .

 Cartea este împărţită pe luni şi zile.

 

Prima povestire începe  pe 17 octombrie , zi în care incepea şcoala. Enrico începe anul şcolar la şcoala Baretti unde mama lui îl înscrie în clasa a III-a. Copilului îi era teamă de noul profesor, pentru că la ei în fiecare  an se schimba profesorul.Frica copilului a fost neîntemeiată deoarece noul professor era un om bun .

            În una din zilele care au urmat s-a petrecut următoarea întâmplare: un copil de clasa a II a a salvat un copil din clasa I-a care era să fie călcat de un automobil .El nu a reuşit să se mai salveze a fost călcat pe picior şi a ajuns la spital .

         Deşi începuse anul şcolar, în clasa a venit un nou coleg dintr-o altă localitate din Italia

În clasa lui deşi începuse anul scolar a venit un copil nou dintr-o altă localitate din Italia.Din toata clasa,  Enrico îl place foarte mult pe Derossi care este cel mai destept din clasă, pe Garrone care este mai mare decât restul elevilor pentru că a fost 2 ani bolnav,pe Coretti, al cărui tată este negustor de lemne .Garrone era un foarte bun coleg, el lua apărarea celor mai mici şi neajutoraţi.

 La sfârşitul fiecărei  luni,  profesorul le spunea câte o istorioară. Prima s-a numit Micul Patriot şi  era vorba despre un copil vândut de părinţi unor circari . Aceştia l-au bătut, l-au înfometat, însă copilul a reuşit să scape . Pe vaporul cu care se întorcea acasa a întâlnit oameni darnici care i-au dat bani de pomană . Apoi acei oameni s-au îmbătat şi au vorbit urât şi de rău despre ţara lui Italia . Copilul s-a supărat foarte tare şi le-a dat  banii spunându-le că nu primeşte de pomană de la cei care îi ponegresc ţara .

        

Luna Noiembrie începe cu povestea unui mic coşar care a pierdut banii pentru care muncise şi fiindu-i frică să se întoarcă acasă cu mina goală s-a oprit în faţa unei şcoli de fete plângând amarnic . Fetele au ieşit în pauză şi au strâns bani să-l ajute.

O altă întâmplare din această lună a fost aceea când fiul unui om bogat Carol Nobis l-a jignit pe un coleg sărac Betti făcându-i tatăl calic.Tatăl lui Carol l-a auzit şi l-a pus pe fiul lui să-şi ceară iertare ,iar el i-a  strâns mâna lui Betti

Tot in aceasta lună Enrico a primit vizita profesoarei fratelui lui şi o scrisoare de la tatăl lui .

În luna Decembrie Enrico a primit vizita unui coleg Garoffi pe care copii îl porecleau negustorul, deoarece era foarte zgârcit şi făcea negoţ cu tot felul de lucruri. Avea o colecţie de timbre . Cel mai mult ţinea copilul la colecţia sa de timbre de care nu se despărţea niciodată .

Întâmplarea a facut  că atunci când a sosit prima ninsoare şi copii se jucau cu bulgări de zăpadă, Garoffi a lovit un bătrân în ochi cu un bulgăre, i-a spart ochelarii şi l-a rănit .Băiatul şi-a recunoscut fapta, l-a vizitat pe bătrân acasă, şi în semn de iertare a vrut să-I dăruiasca nepotului bătrânului albumul cu timbre .Văzând aceasta bătrânul impresionat i-a înapoiat albumul şi i-a mai dat  şi două timbre străine .

Istorioara povestită în această lună de profesor se chema Scriitoraşul florentin .Guido un copil din clasa a IV-a, îşi ajuta tatăl fără ştirea acestuia scriind toată noaptea adresele abonaţilor unui ziar pe bucăţele de hârtie. Muncind noaptea copilul a început să învete mai prost  pentru că nu mai avea timp suficient.Tatăl lui îl mustra zilnic până într-o zi când aflând ce făcea fiul său noaptea şi- a cerut iertare de la el .

În luna Ianuarie copiilor li s-a schimbat profesorul cu un suplinitor pentru ca profesorul lor s-a imbolnavit. Acesta era un professor foarte bland si bun si din aceasta cauza copii il suparau, fiind neascultataori.Cel care i-a pus la punct a fost Garrone.

Enrico a mers intr-o zi in vizita la Stardi, iar dupa vizita i-a spus tatalui sau ca il respecta pe Stardi , dar mai mult il respecta pe Precossi,pentru ca desi tatal acestuia s-a apucat sa bea si il bate,ii rupe cartile ,ii arde caietele copilul nu se plange niciodata, ba mai mult isi apara tatal.

In acea saptamana Enrico a primit vizita a trei copii,Derossi, Coretti si micul cocosat Nelli,fusese invitat si Precosi insa tatal lui nu l-a lasat.De la copii a aflat ca tatal lui Crossi se intoarce acasa dupa 6 ani de stat in America.

La scoala, a avut loc comemorarea regelui Victor Emanuel ( primul rege al Italiei unite ) mort de 4 ani.Toti copii au fost seriosi mai putin Franti care era cel mai rau copil din clasa.  Pentru purtarea lui urata profesorul l-a gonit din scoala.

In aceasta luna profesorul le-a povestit copiilor isoria Micului tobosar sard. In istorioara se spunea ca 60 de soldati italieni au fost inconjurati de austrieci intr-o casa parasita de pe un deal.Capitanul soldatilor a rugat tobosarul ( un copil de 14 ani ) sa coboare prin spatele casei pe o franghie intr-o rapa si sa mearga sa ceara ajutoare. Tobosarul a reusit sa fuga insa a fost impuscat in picior de austrieci si pentru ca si-a fortat piciorul pana a putut sa cheme ajutoare medicii a fost nevoit sa ii taie piciorul.

     In luna Februarie pentru merite deosebite inspectorul scolar a dat a doua medalie lui Precossi.In timpul cand ii dadea medalia si copii il felicitau, la scoala a aparut tatal baiatului beat,insa cum a auzit ce laudat este fiul sau si-a revenit parca din betie si-a strans copilul la piept si a promis sa se indrepte si sa se apuce din nou de munca.

Altă Istorioara s-a numit infirmierul tatii. In istorisire se spunea ca un baietel a venit de la tara la oras, la un spital sa-si ingrijeasca tatal care venise din Franta dar se imbolnavise si nu a mai ajuns acasa.In povestire copilul nu nimereste patul tatalui sau si dupa ce a ingrijit mai multe zile un bolnav afla ca nu este tatal sau care de altfel se facuse bine, insa nu pleaca acasa cu tatal si ramane sa ingrijeasca de batran inca cateva zile pana cand acesta moare.

In oras era in acele zile carnival, iar Enrico si tatal lui au mers cu trasura pe strazi unde au vazut cum o fetita ratacita a fost luata de un om intr-un car in care defila pe strada si a fost inapoiata mamei ei. Omul dupa ce a dat-o mamei ei pe fetita i-a daruit un inel cu piatra pretioasa ca sa-i fie zestre cand o sa fie mare.

In aceasta luna in curtea unde locuia Enrico a murit un copilas, iar Enrico povesteste cum s-a desfasurat inmormantarea.

La 14 Martie s-au impartit premiile in sala teatrului.Directorul a stabilit ca premiile sa fie date de copii din toate zonele Italiei si nu numai de cei din orasul unde se afla scoala.Printre copii premiati a fost si Robetti cel care salvase copilasul din strada care acum mrgea in carje.

A doua zi dupa inmanarea premii.lor Enrico s-a certat cu prietenul lui Coretti, dar dupa terminarea orelor s-au impacat.


Istorioara din aceasta luna s-a numit Sange Romaniol. In ea se povesteste ca un copil a venit de la joaca foarte tarziu si mudar.El locuia cu bunica si aceasta l-a certat si l-a rugat sa vada pe ce drum apuca sa nu se apuce de lucruri urate cum a facut un copil din oras Mozzoni care fura. Desi gresise copilul care se numea Ferruccio nu si-a cerut iertare. In timpul cat ei vorbeau,  in casa au patruns doi hoti, au amenintat copilul cu cutitul, au furat banii din casa,iar la plecare unul dintre hoti a pierdut masca de pe fata si bunica l-a recunoscut ca fiind Mozzoni.Ca sa nu-i faca necazuri hotul a vrut sa o injunghie pe bunica,dar copilul s-a aruncat peste ea si a fost injunghiat mortal. Inainte de a muri si-a cerut iertare de la bunica.Tot in aceasta luna Zidarasul colegul lor s-a imbolnavit si colegii l-au vizita.Acesta s-a insanatosit.

A inceput luna Aprilie si cu ea a sosit si Primavara si mai erau trei luni de scoala. Enrico face o plimbare cu Coretti si tatal sau sa vada sosirea regelui Umberto.Tatal lui Coretti luptase impreuna cu regele care era pe atunci general de divizie.Cand a trecut regale pe langa ei tatal lui Coretti a strigat cu voce tare “ batalionul 49”, atnci regele s- a oprit si a dat mana cu el.

Intr-una din zile mama lui Enrico l-a luat cu ea la un azil de copii unde

traiau laolalta 200 de copii, baieti si fete.

La scoala la ora  de gimnastica mama lui Nelli a incercat sa-l scuteasca pe acesta de ora de gimnastica, deoarece copilul era cocosat, insa el a refuzat si a demonstrat ca cu multa vointa s-a descurcat.

Intr-o alta zi Enrico a fost dus in vizita la profesorul tatalui sau, care batran fiind si-a recunoscut si mai mult si-a adus aminte de elevul sau, care acum ajunsese inginer. Dupa aceasta vizita Enrico s-a imbolnavit si a zacut 10 zile, timp in care a fost vizitat de colegii si prietenii sai.A fost ingrijit cu mare dragoste de surioara lui Silvia.

Dupa ce s-a intors la scoala insanatosit Enrico a aflat ca in acest timp murise mama prietenului sau Garrone.In acea zi copii au participat l-a inmanarea medaliei “ Virtutea cetateneasca” unui copil care a salvat de la inec un alt copil.

In luna Mai, Enrico a fost luat de mama sa in vizita la Institutul copiilor schilozi, insa mama nu l-a lasat sa intre, pentru a nu se simtii prost copii din institut care erau toti schilozi la vederea unui baiat normal si sanatos.

Intr-o seara Silvia sora lui Enrico, i-a spus fratelui sau ca a auzit ca tatal lor nu mai are bani pentru ca afacerile merg prost.Impreuna cei doi frati au mers la mama lor si i-au spus ca nu mai vor sa le cumpere nimic si o sa faca economie si l-a mancare sa poata in felul acesta sa-si ajute tatal.Mama le-a multumit, plangand dar le-a spus ca s-au inselat, iar tatalui lor ii merge foarte bine.

Povestirea din aceasta luna s-a numit De la Apenini pana la Anzi, in care era vorba despre un baietel de 13 ani care pleaca din Genova pana in America singur sa-si caute mama plecata la lucru.Baiatul a trecut prin multe greutati si a intampinat multe necazuri, insa pana la urma si-a regasit mama.