AnnaE
#0

Teoria umanista pune accentul pe potentialul innascut al omului de a se dezvolta sanatos. Conform acestei teorii, psihopatologia apare atunci cand potentialul sanatos al omului este blocat de un parentaj patogenic sau de alte forte daunatoare venite din mediul inconjurator

 

– simptomele asociate cu acest derapaj sunt reprezentate de incapacitatea persoanei de a sti ce-si doreste cu adevarat si de a se bucura de o viata plina de sens

– teoria umanista a aparut intr-o perioada in care nevoile de interventie psihoterapeutica nu mai erau indeplinite de metosa psihanalitica.

– in aceasta perioada cabinetele psihoterapeutilor incepusera sa fie frecventate de persoane care sufereau de un sentiment lipsa de sens, de gol interior si de instrainare, neavand capacitatea de a se bucura de noua libertate de expresie.

 

– un critic importanta al pesimismului freudian a fost Carl Rogers, care respingea ideea de psihoterapeut superior si atotstiutor, de care pacientul depinde in mod pasiv. El si-a numit abordarea pe teoria centrata pe persoana, sustinand ca numai persoana in sine isi poate alege propriile directii in viata

 

– in conceptia lui Rogers, oamneii sunt motivati de o singura tendinta fundamanetala, aceea de actualizare, tendinta innascuta, pozitiva, de a-si dezvolta potentialul intr-un mod constructiv si sanatos.

– aceasta nevoie include atat nevoile fiziologice cat si psihologice, ata t comportamentele de reducere a impulsurilor cat si cele de crestere a impulsurilor, adica, oamenii incearca sa-si reduca impulsul foamei, al setei sau al lipsei de oxigen dar in paralel dau dovada de un coportament care face sa le creasca tensiune, cum ar fi , curiozitatea sau disponibilitatea de a se supune unor noi experiente cu scopul de a deveni eficienti si mai independenti.

 

– optimismul teoretic al lui Rogers nu il impiedica sa vada capacitatea omului de a se comporta intr-un mod distructiv si plin de cruzime, insa el vede aceste lucruri ca rezultat al unor forte exterioare, deoarece  exista multe obstacole in calea spre actualizare iar mediul patogen poate uneori sa impinga oamenii spre un comportament care sa nege natura umana in esenta sa.

– in viziunea lui Rogers, toti oamenii au nevoie de caldura afectiva, respect si acceptare din partea altor persoane, in special, al parintilor pentru ca aceasta acceptare pozitiva este innascuta si ramane activa pe tot parcursul vietii, astfel parerile persoanelor importante din viata noastra ajung sa influenteze modul in care ne vedem pe noi insine.

Rogers este de acord ca evenimentele copilariei joaca un rol important in formarea personalitatii adulte insa prefera sa puna accent pe nevoile active din prezent si pe dorinta persoanei de a-si atinge obiectivul actualizarii.