AnnaE
#0

1. CONCEPTUL DE PERSONALITATE

1.1. Conceptul de personalitate în perspectivă multidisciplinară
Vorbind despre personalitate, discutăm în termeni majori despre OM; în personalitate este implicată atât existenţa umană în ceea ce are substanţial şi spiritual, cât şi întreg ansamblul de valori acumulate istoric, însuşite de om, realizate în prezent şi proiectate în viitor.
Personalitatea umană reprezintă unul dintre cele mai complexe fenomene din univers; este o realitate extrem de complexă (deoarece integrează o varietate de componente diferite ca structură, funcţionalitate şi finalitate – biologice, psihologice, sociale, axiologice, istorice) şi dinamică (deşi dispune de trăsături relativ stabile, cunoaşte o evoluţie în timp, atât în plan filogenetic, cât şi în plan ontogenetic). Ca urmare a acestui fapt, personalitatea nu poate fi cercetată de o singură ştiinţă, ci necesită o abordare multidisciplinară.
Printre ştiinţele care cercetează personalitatea menţionăm:
● antropologia fizică şi culturală – studiază speciile umane şi faptele de cultură;
● sociologia – consideră omul ca o componentă esenţială a vieţii
societăţii;
● pedagogia – se preocupă de legile formării personalităţii;
● istoria – înregistrează etapele evoluţiei în cadrul personalităţii dezvoltând în ultimele decenii o adevărată psihologie istorică;
● morala – priveşte personalitatea ca deţinătoare a valorilor morale;
● estetica – se preocupă de aprecierea omului sub raportul creaţiei şi perceperii frumosului;
● medicina – este centrată pe echilibrul dintre starea de sănătate şi boală;
● psihologia – studiază sistematic legile vieţii psihice şi structurile psihice ale personalităţii.
Conceptul de personalitate este întâlnit în toate ştiinţele socioumane şi în filosofie (vizându-se „esenţa umană”), punându-se în evidenţă aspectele specifice, unghiul de abordare fiind diferit (ceea ce impune cu atât mai mult o convergenţă a perspectivelor).
Menţionăm faptul că independent de ştiinţă, literatura şi arta au adus contribuţii valoroase privind înţelegerea vieţii omului şi cunoaşterea complexă a diverselor profiluri umane. Ştiinţa aduce însă un aport în plus pe linia descoperirilor legilor implicate în fenomenul de personalitate.
În lucrarea de faţă vom analiza personalitatea în special din punct de vedere psihologic.

descarcati : Psihologia personalitatii