AnnaE
#0

Importanta jocului in viata copilului

“Jocul este un impuls irezistibil,prin care copilul îsi modeleaza propria-i statuie.”

Jean Chateau

Pornind de la citatul lui Jean Chateau, putem defini importanta jocului ca principala activitate pe care o contacteaza copilul inca de la nastere. Pe masura ce creste importanta jocului, care sunt considerate distractii, de la anumite varste, le confera conduitei lor multa flexibilitate si mai ales le dezvolta imaginatia si creativitatea dar in acelasi timp este exprimat si gradul de exprimare psihica.

Jocul este important in viata copilului pentru ca ofera copiilor o multitudine de impresii care contribuie la imbogatirea cunostintelor despre lume si viata, totodata le mareste capacitatea de intelegere a unor situatii compleze, stimuleaza memoria, capacitatea de concentrare, de supunere la anumite reguli, capacitati de a lua decizii rapide si de a rezolva situatii problema, adica, le dezvolta creativitatea.

Jocul prin regulile lui face mai accesibila apartenenta copilului intr-un grup, unde acesta respecta cerintele acestuia.. In functie de varsta si de capacitatea de intelegere si actiune, copilul manifesta preferinte diferite pentru joc, pe masura trecerii de la o etapa la alta a dezvoltarii psihice.

Trebuie sa remarcam in importanta jocului ca acesta are cateva puncte forte, chiar decisive in dezvoltarea copilului cum ar fi :

1. jocul fortifica un copil din punct de vedere fizic, ii imprima gustul pentru obtinerea performantelor dar in acelasi timp il obliga sa se gandeasca si la mijloacele necesare atingerii ei.

2. jocul creeaza deprinderi pentru lucrul in echipa, pentru sincronizarea actiunilor sale cu ale celor din jur in vederea atingerii scopului comun.

3. jocul este o actiune fara utilitate imediata, este un generator de distractie si reconfortare, de placere si de bucurie.

Chateau spune ca jocul ofera posibilitatea aparitiei unor potentialitati care se concretizeaza selectiv si astfel apare ideea ca jocul este o pregatire pentru viata si munca.

Jocul are un caracter universal, este o realitate permanenta, un efort de depasire, avand rol de propulsare in procesul obiectiv al dezvoltarii, ducand evolutia sa in raport cu dezvoltarea prescolaritatii sau a scolaritatii mici, cu activitati umane cu unele mecanisme ale vietii sociale. Jocul cu certitudine nu lipseste indiferent de varsta omului.