Altrismul la copil si manifestarea lui in jocul copilului
Altruismul se afla in opozitie cu egoismul si inseamna o dispozitie de a actiona dezinteresat, trecand de interesele personale, in favoarea altor oameni sau a intregii colectivitati. (Dexonline.ro)
In a doua copilarie (3-6 ani) copilul se integreaza tot mai activ in mediul social si cultural din care face parte, asimiland modele de viata si experiente noi. Acest lucru determina dezvoltarea bazelor personaliatii, capacitatii de cunoastere si a comunicarii. In gradinita, unul din factorii cheie al dezvoltarii copilului, unde acesta se descopera pe sine, realizand ca nu este identic cu ceilalti copii, totodata realizeaza si constientizeaza ca propriile actiuni sau comportamente nu sunt identice sau nu seamana cu a celorlalti copii din grupa. Ca atare, face primul pas catre o forma de responsabilitate dar si la sporirea autonomiei fata de acestia.
In aceasta perioada dorinta dominanta a copilului este jocul. Cu ajutorul acestuia, copilul isi dezvolta personalitatea. Pe acest fond se formeaza trasaturi de personalitate cum ar fi : sensibilitatea, egoismul, incapatanarea, aroganta, altruismul, spiritul de intrajutorare, trasaturi care-i diferentiaza atat de mult pe copii, proiectand o anumita tipologie a personalitatii, pe care le vom gasi si in alte etape de viata.
Jocul de creatie prin formularea sa, este plin de dinamism si continut. Se poate incadra la ALA (activitati liber alese) si aplicat in orice moment al zilei. Acesta permite consolidarea unor deprinderi, posibilitatea utilizarii informatiilor primite in cadrul altor tipuri de activitati, angreneaza atat elementele de ordin fizic dar mai ales de ordin mental. Dezvolta altruismul la copii, datorita paletei largi de situatii imaginate din realitate : “De-a doctorul”, “De-a mama”, “de-a scoala”, de-a gospodinele”, “de-a servitul mesei”…etc.
In cadrul acestor activitati, copilul devine atent cu ceilalti copii din grupa, isi doreste sa imparta jucariile cu ei, devine sensibil la nevoile celorlalti, oferindu-si ajutorul in cazul in care cineva nu reuseste sa tina pasul cu activitatea in curs.