AnnaE
#0

Templul lui Solomon

Celebrul templu construit de regele Solomon la Ierusalim, o realizare inginereasca descrisa pe larg si cu lux de amanunte in Vechiul Testament, are la baza o poveste stranie care este citata si astazi ca prim ritual major al francmasoneriei moderne.
Secretul constructiei, planului, dupa care s-a construit Templul lui Solomon era detinut de 3 oameni : Regele Solomon, Hiram din Tir (Tir = oras din Libanul de azi) si Hiram Abiff, cunoscut si ca Marele Maestru.

Oamenii au avut si au dintotdeauna o predilectie pentru secrete si enigma, de unde si vorba : “informatia inseamna putere” sau mai modern spus “informatia stapaneste situatia unde vrei sa detii puterea”.

Nici Templul lui Solomon nu a iesit de sub acest slogan, pentru ca fiecare rege, imparat, conducator al vremii trecute sau prezente, chiar, doreau si doresc sa lase in urma lor ceva grandios, maret care sa nu mai fi existat inainte dar nici dupa ce constructia se va fi finalizat sa nu mai fie reprodusa de altcineva.

In povestea Templului lui Solomon, Marele Maestru Hiram Abiff isi ispravise rugaciunile de la amiaza si se indrepta spre intrarea sudica a templului a carui ridicare era de acum aproape gata. Pe drum intalneste un preot care il someaza sa-i spuna secretul construirii templului. Hiram refuza, spunandu-i ca este unul dintre cei trei cunoscatori ale acestor planuri secrete si ca jurase ca nu le va dezvalui nimanui niciodata. Preotul infuriat, ridica mana, in care avea o bucata de plumb (folosita la masuratori) si incearca sa-l loveasca in cap. Lovitura nu-si atinge pe deplin tinta dar il raneste usor pe Hiram, care, dupa ce-si revine in simtiri, porneste spre partea Nordica a templului, pentru a se adaposti.

Dar o data ajuns aici intalneste alt preot care-i cere acelasi lucru ca si primul, Hiram il refuza si pe acesta iar preotul furios il loveste de asta data ranindu-l. Cu ultimele puteri Hiram, sangerand, se indreapta spre partea estica a templului unde este intampinat de alt preot care-i cere acelasi lucru ca si predecesorii sai, capatand acelasi refuz categoric din partea Marelui Maestru.
Hiram este izbit puternic cu un ciocan, dupa care se prabuseste si moare. Cei trei preoti erau intelesi intre ei pentru ca se opintira impreuna si ridicara trupul fara viata a lui Hiram, pe care-l ingropara lasand la capatul mormantului o tufa de salcam. Asa si-a gasit sfarsitul Hiram Abiff, Marele Maestru al Templului lui Solomon.

Povestea lui Hiram nu este mentionata in Vechiul Testament dar numele de Hiram apare in Cartea a Treia a Regilor : “ Si a trimis regale Solomon si a luat pe mesterul Hiram din Tir. Acesta era fiul unei vaduve din semintia lui Neftali. Tatal lui, un tirinian, era aramar; era si Hiram plin de pricepere, cu mestesug si cu stiinta de a face orice lucru din arama. Si a venit la regale Solomon si a facut tot felul de lucruri “ ( Biblia sau Sfanta Scriptura – Ed. Institutului Biblic si de misiune al Bisericii Ortodoxe).

Unul din misterele care invaluie presupusa ucidere a lui Hiram din jurul anului 970 I.Hr., cand, se crede ca a fost inaltat Templul din Ierusalim, este modul in care povestea a fost preluata de ritualul Masonic modern.
Acest asa numit rit, a devenit primul ritual major de gradul trei in care masonii recreeaza scena uciderii lui Hiram Abiff. Candidatul la acest grad jucand rolul mesterului constructor.

Intrebarile predominante sunt, ca aceasta este o istorie simbolica, nascocita de un mason plin de imaginatie la inceputul secolului al XVIII-lea sau a trecut din generatie in generatie prin intermediul unor organizatii si traditii secrete pentru a fi in cele din urma, integrate in ritualurile francmasoneriei moderne ?

Ca orice secret sau enigma intalnim misterul creat in jurul lui. Dupa traditia masonica povestea uciderii lui Hiram nu se ispraveste aici, spunandu-ne mai departe ca cei trei preoti fug si se ascund intr-o pestera, incercand sa-si piarda urma. Dar disparitia Marelui Maestru este descoperita imediat, fapt pentru care, alti 12 preoti care luasera parte la complot, se razgandesc in ultima clipa si se prezinta in fata regelui Solomon si marturisind totul.
Cu ultima speranta de a-l mai gasi in viata, regele isi trimite oamenii sa-l caute, dar acestia gasesc tufa de salcam pe care o scoasera cu usurinta din pamant scotand la iveala trupul fara viata a lui Hiram.

Suparat regele ordona capturarea si executia celor 3 preoti.
Alt mit legat de uciderea lui Hiram Abiff apare intr-o legenda israelita unde se spune ca toti cei care au luat parte la construirea templului au fost omorati dupa finalizarea lucrarilor, pentru a impiedica zidirea altui templu care sa rivalizeze cu acesta.

Alta legenda spune ca Hiram dupa ce a terminat de construit templul s-a intors acasa in Tir unde a trait tot restul vietii lui in tihna.
Misterul mortii lui Hiram au fost obiectul curiozitatii cercetatorilor care au gasit asemanari intre povestea lui si legenda egipteana a lui Osiris, ucis de Seth.
Aceasta este legenda lui Hiram Abiff care se afla la baza construirii Templului lui Solomon dar si in centrul credintelor si practicilor masonice moderne.

Rezumat de Elia dupa cartea lui Michael Streeter “Istoria societatilor secrete”