AnnaE
#0

Plumb de George Bacovia

 

Despre opera si autor : George Bacovia este cel mai insemnat poet simbolist al literaturii romane, apartinand perioadei interbelice. Originalitatea sa consta in impunerea unui nou univers de inspiratie, targul de provincie claustrant si untensitatea obsesiva cu care traieste spaima de moarte si dezintegrare a naturii.

Fiecare anotimp prezentat de autor este un rezultat al propriei sale imaginatii, natura aducand cu sine permanent semnele trecerii in nefiinta. Semnele peisajului autumnal se identifica pregnant cu semnele mortii : iarba "de plumb", florile "carbonizate", parcul "devastat" etc.

 

Tema : Poezia "Plumb" apare in volumul omonim de debut in 1916 si este o opera poetica

- poezia programatica sau arta poetica este specia genului liric in care se evidentiaza un ansamblu de trasaturi care compun viziunea despre lume si viata a unui autor, despre menirea lui in univers si despre misiunea artei sale, intr-un limbaj care il particularizeaza.

 

Semnificatia titlului :

Titlul este un simbol care exprima corespondenta dintre un element al naturii si starilor sufletesti exprimate poetic;

- in sens denotativ (propriu) "plumbul" este un element chimic, un metal moale, greu, maleabil, de culoare cenusiu-albastruie, rau conductor de caldura si electricitate;

- sensul sau conotativ (figurativ) sugereaza in plan poetic, apasarea, monotonia, dezorientarea, spatiul inchis.

 

Structura si semnificatii :

- cele doua catrene ale poeziei pot fi structurate pe doua planuri : exterior (macrocosmic) si interior (microcosmic);

- se remarca repetarea cuvantului simbol "plumb" de sase ori in pozitii simetrice, accentuand starea sufleteasca de deprimare.

 

I. Poezia incepe cu verbul indicativ, timpul imperfect 'dormeau". ceea ce sugereaza o actiune prelungita, inceputa in trecut si neterminata;

- "sicriele de plumb" dorm "adanc", sunt cufundate in moarte

- lemnul materialul din care sunt confectionate cosciugele, este inlocuit cu plumbul, pentru a fi evidentiata greutatea lor care faciliteaza atractia pamantului;

- florile sunt asociate, de obicei frumusetii, gingasiei, fiind alaturate oximoronic plumbului, fiind artificiale si prevestind moartea.

- versul al treilea al primei strofe debuteaza cu o marca gramaticala a prezentei eului liric in text; verbul la persoana intai singular "stam", interiorizand discursul prin aparitia motivului singuratatii ("Stam singur in cavou...")

- metafora simbol "cavou" poate avea doua acceptiuni: universul inchis al targului de provincie, care nu cultiva valorile sau propriul trup, conceput ca o temnita pentru sufletul de inaltare in vederea depasirii propriei conditii.

- omul superior tinde catre spargerea tiparelor impuse de cei din jur sau de propria sa materialitate (trupul) pentru a se implini intr-o noua dimensiune pe masura aspiratiilor sale.

- aparitia vantului in peisajul macabru al cavoului si al singuratatii aduce o perceptie tactila resimtita organic, completa de o imagine auditiva prin prezenta verbului "scârțâiau".

- sunetul funebru este produs de coroanelor de plumb care simbolizeaza amplificarea presimtirii unui inevitabil sfarsit;

- prin simetrie, corespondentul "sicrielor de plumb" care dorm adanc, apartinand planului exterior este in strofa a doua amorul care doarme "intors".

- discursul se interiorizeaza "amorul de plumb" sugerand estomparea definitiva a sentimentelor;

- strigarea celil decedat isi are originea in credinta populara dar si filosofia crestina unde apare logosul (cuvantu) cu puteri demiurge, cu ajutorul caruia a fost creata lumea;

- fenomenul mortii este insa ireversibil, fapt sugerat de o noua perceptie tactila ("Era frig"), care amplifica obsesia sfarsitului

- "Aripile de plumb", atribuite amorului, prefateaza o iminenta cadere, o prabusire definitiva in moarte.

 

Elemente simboliste :

Poezia bacoviana trebuie receptata ca pe o arta de a simti, unde este folosita sugestia care exprima ca mai fidel corespondenta dintre elementele naturii si starile sufletesti;

- universul este perceput sinestezic : vizual - "funerar vesmant", "flori de plumb", "coroane de plumb"

- tactil - "era vant", "era frig"

- auditiv - "scârțâiau", "am inceput sa-l strig"

- in poezie apare simbolul care admite o pluraritate de sensuri la descoperirea carora cititorul colaboreaza cu poetul "plumb"

- sunt evidentiate simetria si repetitia care duc la accentuarea unei idei enuntate dar si la crearea unei muzicalitatii interioare a versului.

 

Concluzie :

- creatia bacoviana "Plumb" poseda o incarcatura lirica deosebita, inscriindu-se in seria profesiunilor artisitice de credinta, fiind un crez existential original.