Metode de învățământ
1. Delimitări conceptuale şi funcţii ale metodelor
În procesul de învăţământ, profesorul şi elevii acţionează prin intermediul unor metode de predare şi respectiv de învăţare. Acestea constituie o variabilă (factor) cauzală dintre cele mai importante care explică şi poartă răspunderea, într-o măsură importantă, a rezultatelor obţinute.
Metodele constituie instrumente de prim rang în mâna profesorului. De cunoaşterea şi utilizarea unor metode adecvate şi avansate depinde însăşi eficienţa muncii sale. Fiind cel mai apropiat legată de activitatea sa, metodologia reprezintă terenul pe care se poate afirma cel mai uşor creativitatea sa didactică.
În semnificaţie originară, cuvântul „metodă", derivat etimologic din grecescul „methodos" (odos = „cale, drum" ; metha = „spre, către"), înseamnă „drum spre...", „cale... de urmat" în vederea atingerii unui scop determinat sau mod de urmărire, de căutare, de cercetare şi descoperire a adevărului; drum care conduce la cunoaşterea realităţii şi la transformarea acesteia pe baza cunoaşterii.
Această accepţie ne atrage atenţia că metodele de instruire îşi au sorgintea în metodele de cercetare ştiinţifică, că ele păstrează semnificaţia unor căi de aflare a adevărului, lucru absolut firesc de vreme ce şi învăţarea este, în ultimă analiză, un autentic act de cunoaştere.
Totuşi, între metodele de elaborare a ştiinţei şi cele de prezentare a ştiinţei există o evidentă deosebire. Primele servesc la descoperirea propriu-zisă a adevărurilor, iar ultimele la comunicarea adevărurilor deja elaborate ori la conducerea eforturilor spre redescoperirea adevărurilor, noi pentru elevi, cunoscute pentru omenire.
În sens praxiologic, metoda are înţelesul unui mod eficient de acţiune şi, prin extensie, al unei modalităţi practice de lucru a profesorului cu elevii, al unei tehnici de realizare a acţiunii de predare şi de învăţare. În versiune cibernetică, metoda reprezintă o tehnică de execuţie a acţiunii încorporând elemente de programare a operaţiilor, comandă şi dirijare, conexiune inversă (feedback), evaluare şi corectare progresivă a înaintării învăţării.
Prin corelaţie, metoda se defineşte ca fiind o modalitate de a atinge anumite obiective instructiv-educative dinainte stabilite, prin intermediul căreia se transmit şi se însuşesc cunoştinţele, se formează priceperi şi deprinderi. Astfel, profesorul dă posibilitatea elevilor să găsească ei înşişi calea proprie de urmat în vederea redescoperirii unor noi adevăruri, a elaborării unor noi cunoştinţe şi forme comportamentale, a găsirii unor răspunsuri la situaţiile problematice de învăţare cu care se văd confruntaţi. Pe scurt, metoda este o cale eficientă de organizare şi conducere a învăţării, un mod comun de a proceda care reuneşte într-un tot familiar eforturile profesorului şi ale elevilor săi.
Metodele de învăţământ reprezintă una din principalele componente ale procesului de învăţământ, componentă care descrie calea sau modalitatea de lucru a profesorului cu elevii săi, în vederea realizării obiectivelor educaţionale.
În cadrul metodelor putem întâlni o tehnică mai limitată de acţiune numită procedeu, un simplu detaliu, o particularizare sau componentă a metodei în cauză (de aceea putem vorbi, în ultimă instanţă, despre o metodă ca fiind un ansamblu organizat de procedee).
În cadrul metodei, procedeele pot să varieze, să-şi schimbe locul, fără să afecteze realizarea scopului urmărit prin respectiva metodă. Redistribuirea procedeelor poate să aducă cel mult unele nuanţări sau sublinieri în îndeplinirea obiectivelor propuse.
De asemenea, între metodă şi procedee relaţiile sunt dinamice şi din alt punct de vedere. Şi anume, metoda poate deveni ea însăşi un procedeu în contextul altei metode sau un procedeu poate fi ridicat la rang de metodă la un moment dat. De exemplu, demonstraţia (prezentarea unor obiecte, scheme, diapozitive etc.) poate constitui un simplu procedeu în cadrul explicaţiei, prelegerii, conversaţiei euristice, dezbaterii colective etc. Dar şi invers, explicaţia devine un procedeu al descrierii, demonstraţiei pe viu a unor noi cunoştinţe etc.
Ansamblul de metode utilizate constituie ceea se denumeşte, în sens restrâns, metodologia activităţii didactice (metodologia instruirii).
În sens larg, metodologia instruirii poate fi considerată o ştiinţă, o disciplină pedagogică care analizează natura, funcţiile, locul şi clasificarea tipurilor de metode aplicate în organizarea şi conducerea procesului de învăţământ, precum şi principiile care stau la baza utilizării lor optimale.
În ceea ce priveşte funcţiile acestei metodologii (totalitate a metodelor), putem consemna:
o funcţie cognitivă (metoda devine o cale de acces spre aflarea adevărurilor ori spre însuşirea unor moduri de acţiune umană),
o funcţie formativ-educativă (este vorba despre exersarea diverselor funcţii psihice şi motorii, stimularea dezvoltării acestora, influenţarea formării deprinderilor intelectuale şi a strategiilor cognitive, dezvoltarea unor convingeri ştiinţifice şi sentimente morale, cultivarea unor opinii şi atitudini etc.).
o funcţie motivaţională (reuşind trezirea interesului şi a curiozităţii faţă de cunoaştere - epistemică - amplificând satisfacţiile izvorâte din actul învăţării),
o funcţie instrumentală sau operaţională (situându-se ca intermediar între obiectivele definite şi obiectivele realizate, transformate în rezultate sau performanţe dorite)
o funcţie normativă (orientând activitatea didactică şi cea de învăţare, aşezând-o în limitele unor prescripţii sau reguli utile optimizării instruirii).
2. Clasificarea metodelor didactice
Actuala diversificare a situaţiilor de instruire creează o mare variaţie în rândul metodelor şi procedeelor.
Spre deosebire de învăţământul tradiţional, caracterizat prin tendinţe de uniformizare a învăţării şi de extindere în mod mecanic a aplicării aceloraşi metode, şcoala de astăzi se declară în favoarea diversificării şi flexibilităţii metodologiei de instruire.
De aceea, clasificarea metodelor rămâne o problemă deschisă dialogului şi cercetării de specialitate; amintim aici câteva dintre criteriile pe care clasificările actuale le folosesc :
- criteriul istoric face distincţie între aşa-zisele metode vechi (clasice sau tradiţionale) şi metodele noi (moderne), deşi nu tot ceea ce este „vechi" este neapărat şi demodat, după cum nu tot ceea ce este „nou" este şi modern;
- criteriul „gradul de generalitate” (extensiunea sferei de aplicabilitate) găsim metode „generale" (pentru toate disciplinele) şi metode „speciale" (pentru anumite discipline- exemplu: metoda fonetică analitico-sintetică la clasa I, la limba şi literatura română) ;
- criteriul „organizării muncii” se face în mod curent distincţia între metodele
de muncă individuală, în echipă şi cele realizate în colectiv ;
- criteriul „ funcţia fundamentală îndeplinită”- avem metode de transmitere şi asimilare a noilor cunoştinţe, de formare a priceperilor şi deprinderilor, de consolidare, de aplicare, de verificare etc.;
- criteriul „ modul de determinare a activităţii mentale”- întâlnim metode algoritmice, semialgoritmice şi nealgoritmice (euristice) etc.
Literatura de specialitate din România, adoptă o clasificare al cărui criteriu de bază îl reprezintă izvorul cunoaşterii sau sursa generatoare a învăţării şcolare (care poate fi experienţa social-istorică a omenirii, experienţa individuală, cea obţinută prin activitatea practică etc.). Fiecare dintre aceste surse solicită tipuri diferite de învăţare şi modalităţi variate de organizare a învăţării. În virtutea acestei alegeri, la care vom asocia şi un sub-criteriu, şi anume suportul (vectorul) informaţiei (cuvânt, imagine, acţiune etc.) -vom distinge:
Metode de comunicare orală
- Metode expozitive (afirmative);
- Expunerea, expunerea cu oponent;
- Prelegerea dezbatere (discuţie);
- Cursul magistral;
- Povestirea, descrierea, explicaţia, instructajul.
Metode interogative (conversative sau dialogate);
Metoda discuţiilor şi dezbaterilor ;
Metoda problematizării (instruirea prin problematizare);
Metoda conversaţiei;
Metoda dezbaterii Phillips 66;
Metoda asaltului de idei;
Metoda focus grup;
Metoda acvariului sau a interacţiunii observate;
Metoda mozaicului;
Metoda cubului.
Metode de comunicare bazate pe limbajul intern. Reflecţia personală
Metode de comunicare scrisă.
Lectura activă;
Metoda studiului individual;
Tehnici de informare şi documentare.
Metode de explorare a realităţii (bazate pe contactul direct sau indirect cu realitatea)
• Metode de explorare nemijlocită (directă a realităţii);
Observaţia sistematică şi independentă;
Experimentul;
Învăţarea prin cercetarea documentelor şi vestigiilor istorice;
• Metode de explorare mijlocită (indirectă) a realităţii;
Metode demonstrative (intuitive);
Metode de modelare (model devices);
Metoda studiului de caz.
Metode bazate pe acţiune (operaţionale sau practice)
• Metode bazate pe acţiunea reală (autentică);
Metoda exerciţiului;
Metoda proiectelor ;
Metoda lucrărilor practice ;
• Metode de simulare (bazate pe acţiunea fictivă);
Metoda jocurilor (învăţarea prin joc);
Metoda dramatizării (învăţarea prin dramatizare);
Învăţarea pe simulatoare.
Se adaugă acestora un tip aparte de metode :
Metode de raţionalizare a învăţării şi predării
Metoda activităţii cu fişele ;
Metode algoritmice de instruire ;
Instruirea programată (învăţământul programat);
Instruirea asistată de calculator (IAC).