AnnaE
#0

Anghinarea

 

Istoric

 

Anghinarea este o planta ca un ciulin salbatic, si de la ea se foloseste mai ales floarea. Anghinarea incurajeaza progresul personal si te protejeaza de energiile elementale negative. In trecut se credea ca radacinile de anghinare au un efect de stimulare sexuala, astfel ca femeile tinere erau prevenite sa nu le manince, ca sa nu cada prada tentatiei. [Air +]

 

Ecologia si raspandirea: creste in toate zonele, mai des intalnita in sudul tarii, la poalele padurilor.

 

Perioada de vegetatie: infloreste din luna mai, sfarsitul lunii si pana la sfarsitul lunii septembrie.

 

Perioada si organul de recoltare:

Se recolteaza intreaga planta, mai utilizate sunt frunzele cand ating lungimea de aproximativ 30-35 cm.

Perioada de recoltare e din luna iunie pana in septembrie.

Bolile in care poate fi utilizata:

- diareei cronice, avand actiuni benefice asupra ficatului,

-  veziculei biliare,

- in afectiuni cardio-vasculare, ale ficatului, rinichilor, bilei,

- eczemelor, diabetului, migrenelor, gutei,

- hemoroizilor, intoxicatiilor, pruritului, regenerarii celulelor hepatice, varsaturilor etc.

Partile componente ale acestei plante, utilizate in medicina naturista sunt: radacinile de anghinare, frunzele de anghinare si preparatele din acestea au efecte vindecatoare in cazul afectiunilor circulatiei sanguine, hepatice, renale.

Anghinarea, sub forma de pulbere este recomandata pentru tratarea gutei, insuficientei hepatice, arteriosclerozei, colesterolemiei crescute, reumatismului, vertijului si migrenelor.

Consumata proapata (cruda), anghinarea este recomandata in diareea cronica.

Tratamente naturale cu anghinare :

Ceaiul din anghinare se administeaza dimineata (prima cana de ceai), pe stomacul gol, dupa care pacientul trebuie sa stea intins o jumatate de ora, pe partea dreapta. A doua cana se va bea in doua reprize, inainte de pranz si inainte de masa de seara.

Pentru persoanele care au probleme cu cresterea in greutate  si constipatia se recomanda a se bea un pahar mic de suc de anghinare inainte de micul dejun si pranz.

Tinctura de anghinare se prepara din 20 de g de frunze bine maruntite, macerate in 100 ml de alcool de 70º, timp de doua saptamani. Se administreaza cate 5-15 picaturi de 3 ori pe zi, si se va dilua cu apa sau cu ceai.