AnnaE
#0

 ORDIN nr. 3.622 din 27 aprilie 2018 privind aprobarea planurilor-cadru pentru învăţământul special preşcolar, primar şi gimnazial

 

În baza Hotărârii Guvernului nr. 26/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu modificările ulterioare,
    în temeiul art. 65 alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
    ministrul educaţiei naţionale emite prezentul ordin.
   

 ART. 1
    Se aprobă Nota de fundamentare a planurilor-cadru pentru învăţământul special, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2
    Se aprobă Lista planurilor-cadru pentru învăţământul special, prevăzută în anexa nr. 2.

    ART. 3
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special preşcolar, prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 4
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special preşcolar care şcolarizează elevi cu dizabilităţi intelectuale moderate, severe, profunde şi/sau asociate, pedagogie curativă (alternativă educaţională), prevăzut în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 5
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate, prevăzut în anexa nr. 5, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 6
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate, cu predare în limbile minorităţilor naţionale, prevăzut în anexa nr. 6, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 7
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământul pentru învăţământul special gimnazial, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate, prevăzut în anexa nr. 7, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 8
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special gimnazial, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate, cu predare în limbile minorităţilor naţionale, prevăzut în anexa nr. 8, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 9
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi intelectuale grave, severe sau asociate, prevăzut în anexa nr. 9, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 10
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi intelectuale grave, severe sau asociate, cu predare în limbile minorităţilor naţionale, prevăzut în anexa nr. 10, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 11
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi intelectuale grave, severe şi/sau asociate, pedagogie curativă (alternativă educaţională), prevăzut în anexa nr. 11, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 12
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi senzoriale multiple/surdocecitate, prevăzut în anexa nr. 12, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 13
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi auditive, prevăzut în anexa nr. 13, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 14
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi vizuale, prevăzut în anexa nr. 14, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 15
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi locomotorii, prevăzut în anexa nr. 15, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 16
    Se aprobă Planul-cadru de învăţământ pentru învăţământul primar şi gimnazial din unităţile şcolare şi clasele afiliate din cadrul centrelor de detenţie, centrelor educative şi penitenciarelor, prevăzut în anexa nr. 16, care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 17
    Planurile-cadru pentru învăţământul special aprobate prin prezentul ordin se aplică în sistemul de învăţământ începând cu anul şcolar 2018-2019.

    ART. 18
    Direcţia generală învăţământ secundar superior şi educaţie permanentă, Direcţia generală educaţie timpurie învăţământ primar şi gimnazial, Direcţia generală minorităţi şi relaţia cu Parlamentul, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene, respectiv Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi unităţile de învăţământ duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 19
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Ministrul educaţiei naţionale,
                    Valentin Popa

    Bucureşti, 27 aprilie 2018.
    Nr. 3.622
    ANEXA 1 

    

NOTĂ DE FUNDAMENTARE a planurilor-cadru pentru învăţământul special
   

 Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precizează că „statul asigură cetăţenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile şi formele de învăţământ preuniversitar şi superior, precum şi la învăţarea pe tot parcursul vieţii, fără nicio formă de discriminare“ (art. 1).
    Învăţământul special, parte a sistemului naţional de învăţământ, utilizează documente şi instrumente specifice (planuri de învăţământ, programe şcolare, programe de intervenţie psihopedagogică, manuale) adaptate tipului de dizabilitate şi nivelului de severitate al acesteia.
    Dizabilitatea cuprinde limitări semnificative atât ale funcţionării cognitive, cât şi ale comportamentului adaptativ exprimat prin abilităţile conceptuale, sociale şi practice.
    Nivelul de severitate se stabileşte în funcţie de abilitatea funcţională, nu pe baza coeficientului intelectual sau a funcţionării adaptative în comparaţie cu normele aceluiaşi grup de vârstă, şi este necesar să fie evaluat în 3 domenii (DSM5, 2013):
    1. deficite conceptuale: limbaj, citit, scris, matematică, raţionament, cunoştinţe şi memorie, planificare, gândire abstractă, confirmate atât prin intermediul evaluării clinice, cât şi prin testarea standardizată a inteligenţei;
    2. deficite sociale: deprinderi de comunicare interpersonală, prietenie, judecată socială, empatie;
    3. deficite practice: îngrijire personală, organizarea activităţilor şcolare şi de muncă, managementul banilor, responsabilităţile locului de muncă.

    Nivelul de severitate pentru fiecare domeniu se bazează pe nivelul de suport cerut: uşor, moderat, sever şi profund.
    Conform Clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, „dizabilitatea este rezultatul sau efectul unor relaţii complexe dintre starea de sănătate a individului, factorii personali şi factorii externi care reprezintă circumstanţele de viaţă ale acestui individ. Datorită acestei relaţii, impactul diverselor medii asupra aceluiaşi individ, cu o stare de sănătate dată, poate fi extrem de diferit“. Din această perspectivă toţi copiii şi elevii trebuie să aibă acces la un curriculum care să faciliteze dezvoltarea cognitivă, socioemoţională şi a comportamentelor adaptative.
    Planurile-cadru reprezintă o componentă a curriculumului naţional. Planurile-cadru pentru învăţământul special primar şi gimnazial au fost elaborate în acord cu prevederile specifice de politici educaţionale stabilite la nivel naţional şi internaţional, care promovează accesul la educaţie şi egalitatea de şanse.
    Aceste planuri-cadru se aplică, după caz, în:
    - unităţile de învăţământ special;
    – grupele/clasele speciale integrate în învăţământul de masă.

    Planurile-cadru de învăţământ pentru învăţământul special cuprind:
    - trunchiul comun (TC) - reprezintă numărul de ore care trebuie parcurse în mod obligatoriu de către toţi elevii cuprinşi într-un anumit program de educaţie, la nivelul fiecărei discipline de studiu. Acest număr de ore asigură egalitatea şanselor la educaţie;
    – curriculumul la decizia şcolii (CDS) - reprezintă oferta educaţională propusă de şcoală, în concordanţă cu nevoile şi interesele de învăţare ale elevilor, specificul şcolii, nevoile şi tradiţiile comunităţii locale. La nivelul planurilor-cadru de învăţământ, curriculumul la decizia şcolii se exprimă prin numărul de ore alocate şcolii pentru construirea propriului proiect curricular. Stabilirea CDS se realizează, în mod descentralizat, de către fiecare unitate de învăţământ şi se decide în fiecare an şcolar, pentru anul şcolar următor. CDS este rezultatul unui proces real şi transparent de consultare şi negociere cu elevii şi părinţii acestora, cu alţi actori de la nivelul comunităţii şi valorifică oportunităţi şi nevoi specifice;
    – terapiile educaţionale şi activităţile specifice tipurilor de dizabilitate şi nivelelor de severitate ale acestora, grupate în două arii curriculare:
    • terapii specifice şi de compensare;
    • terapie educaţională complexă şi integrată.


    Reperul fundamental de construcţie a planurilor-cadru pentru învăţământul special primar şi gimnazial a constat în stabilirea unui nivel optim de funcţionare cognitivă, socioemoţională şi a comportamentelor adaptative, în raport cu potenţialul psihoindividual şi cu nivelul de severitate al dizabilităţii.
    Planurile-cadru pentru învăţământul special sunt un răspuns la nevoile educaţionale ale copiilor/elevilor şi tinerilor cu dizabilităţi, facilitându-le acestora dezvoltarea biopsihosocială, în vederea unei cât mai bune integrări sociale şi a unei inserţii socioprofesionale viabile, care să le asigure o viaţă autonomă şi demnă.
    În concluzie, aceste planuri se bazează pe fundamentul teoretic potrivit căruia profilul de competenţe al elevilor cu dizabilităţi este unic, oferind un cadru de referinţă pentru atingerea scopurilor educaţionale şi de reabilitare. Profilul de competenţe şi graficul dezvoltării comportamentelor adaptative (conceptuale, sociale şi practice) reprezintă fundamentul planurilor educaţionale şi de intervenţie personalizată şi a programelor de sprijin şi de recuperare corectiv-compensatorie.

   

 ANEXA 2 

   

 LISTA planurilor - cadru pentru învăţământ special

┌────┬───────────────────────────┬─────┐
│Nr. │Denumirea planului-cadru   │     │
│crt.│                           │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │Anexa│
│1.  │pentru învăţământul special│nr. 3│
│    │preşcolar                  │la   │
│    │                           │ordin│
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │     │
│    │pentru învăţământul special│     │
│    │preşcolar care şcolarizează│Anexa│
│    │elevi cu dizabilităţi      │nr. 4│
│2.  │intelectuale moderate,     │la   │
│    │grave, severe, şi/sau      │ordin│
│    │asociate, pedagogie        │     │
│    │curativă (alternativă      │     │
│    │educaţională)              │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │Anexa│
│    │pentru învăţământul special│nr. 5│
│3.  │primar, dizabilităţi       │la   │
│    │intelectuale uşoare şi     │ordin│
│    │moderate                   │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │     │
│    │pentru învăţământul special│Anexa│
│    │primar, dizabilităţi       │nr. 6│
│4.  │intelectuale uşoare şi     │la   │
│    │moderate, cu predare în    │ordin│
│    │limbile minorităţilor      │     │
│    │naţionale                  │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │Anexa│
│    │pentru învăţământul special│nr. 7│
│5.  │gimnazial, dizabilităţi    │la   │
│    │intelectuale uşoare şi     │ordin│
│    │moderate                   │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │     │
│    │pentru învăţământul special│Anexa│
│    │gimnazial, dizabilităţi    │nr. 8│
│6.  │intelectuale uşoare şi     │la   │
│    │moderate, cu predare în    │ordin│
│    │limbile minorităţilor      │     │
│    │naţionale                  │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │     │
│    │pentru învăţământul special│Anexa│
│7.  │primar şi gimnazial,       │nr. 9│
│    │dizabilităţi intelectuale  │la   │
│    │grave, severe şi/sau       │ordin│
│    │asociate                   │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │     │
│    │pentru învăţământul special│     │
│    │primar şi gimnazial,       │Anexa│
│8.  │dizabilităţi intelectuale  │nr.  │
│    │grave, severe şi/sau       │10 la│
│    │asociate, cu predare în    │ordin│
│    │limbile minorităţilor      │     │
│    │naţionale                  │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │     │
│    │pentru învăţământul special│     │
│    │primar şi gimnazial,       │Anexa│
│9.  │dizabilităţi intelectuale  │nr.  │
│    │grave, severe şi/sau       │11 la│
│    │asociate, pedagogie        │ordin│
│    │curativă (alternativă      │     │
│    │educaţională)              │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │Anexa│
│    │pentru învăţământul special│nr.  │
│10. │primar şi gimnazial,       │12 la│
│    │dizabilităţi senzoriale    │ordin│
│    │multiple/surdocecitate     │     │
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │Anexa│
│11. │pentru învăţământul special│nr.  │
│    │primar şi gimnazial,       │13 la│
│    │dizabilităţi auditive      │ordin│
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │Anexa│
│12. │pentru învăţământul special│nr.  │
│    │primar şi gimnazial,       │14 la│
│    │dizabilităţi vizuale       │ordin│
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │Anexa│
│13. │pentru învăţământul special│nr.  │
│    │primar şi gimnazial,       │15 la│
│    │dizabilităţi locomotorii   │ordin│
├────┼───────────────────────────┼─────┤
│    │Plan-cadru de învăţământ   │     │
│    │pentru învăţământul primar │     │
│    │şi gimnazial din unităţile │Anexa│
│14. │şcolare şi clasele afiliate│nr.  │
│    │din cadrul centrelor de    │16 la│
│    │detenţie, centrelor        │ordin│
│    │educative şi               │     │
│    │penitenciarelor            │     │
└────┴───────────────────────────┴─────┘




    ANEXA 3 

    PLAN - CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂN pentru învăţământul special preşcolar

┌─────────────────────┬─────┬─────┬─────┐
│Domenii/Categorii de │     │     │     │
│activităţi de        │I    │II   │III  │
│învăţare/Terapii     │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┴─────┴─────┤
│                     │Nr. de ore/      │
│                     │săptămână        │
├─────────────────────┼─────┬─────┬─────┤
│I. Domeniul limbaj şi│6-7  │6-7  │7-8  │
│comunicare           │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Activităţi de        │     │     │     │
│comunicare şi        │     │     │     │
│interacţiune în      │     │     │     │
│diferite contexte    │     │     │     │
├─────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de        │     │     │     │
│dezvoltare a         │     │     │     │
│limbajului oral      │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│II. Domeniul         │5-6  │6-7  │7-8  │
│cognitiv-experienţial│     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Activităţi de        │     │     │     │
│cunoaştere           │     │     │     │
├─────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de        │     │     │     │
│explorare a mediului │     │     │     │
├─────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de        │     │     │     │
│rezolvare de probleme│     │     │     │
│situaţionale         │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│III. Domeniul        │6-7  │6-7  │5-6  │
│socioemoţional       │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Activităţi ludice    │     │     │     │
├─────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de        │     │     │     │
│autonomie personală  │     │     │     │
│şi socială           │     │     │     │
├─────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de        │     │     │     │
│dezvoltare a         │     │     │     │
│comportamentelor     │     │     │     │
│adaptative           │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│IV. Domeniul         │6-7  │5-6  │5-6  │
│psihomotric          │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Activităţi de        │     │     │     │
│dezvoltare a         │     │     │     │
│motricităţii grosiere│     │     │     │
│şi fine              │     │     │     │
├─────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de        │     │     │     │
│dezvoltare           │     │     │     │
│senzoriomotorie      │     │     │     │
├─────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de        │     │     │     │
│expresie grafică şi  │     │     │     │
│plastică             │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr total de ore   │     │     │     │
│copil/număr total de │     │     │     │
│ore normă educatoare │25   │25   │25   │
│sau profesor         │     │     │     │
│învăţământ preprimar │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│V. Terapii specifice │18-19│18-19│18-19│
│şi de compensare     │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Kinetoterapie*       │2-3  │2-3  │2-3  │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Evaluare şi          │     │     │     │
│consiliere           │1    │1    │1    │
│psihopedagogică,     │     │     │     │
│psihodiagnoză        │     │     │     │
├─────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Terapii şi programe  │15   │15   │15   │
│de intervenţie**     │     │     │     │
└─────────────────────┴─────┴─────┴─────┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ preşcolar, pentru dizabilităţi intelectuale, dizabilităţi senzoriale (de auz şi de văz), dizabilităţi severe, grave, asociate şi dizabilităţi senzoriale multiple/surdocecitate.
    În organizarea şi desfăşurarea activităţilor de la nivelul fiecărui domeniu se va ţine cont de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului.
    Activităţile din cele 4 domenii vor fi realizate de educatoare/profesor pentru învăţământul preprimar (un post pe grupă - program normal; 2 posturi/grupă - program prelungit).
    Activităţile de terapii specifice şi de compensare se realizează de către profesorul psihopedagog şi profesorul kinetoterapeut.

    * Activităţile din categoria Kinetoterapie se vor realiza individual sau în grup, cu o durată de minimum 15 minute - maximum 45 de minute în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi specificul grupului.
    La grupele cu dizabilităţi asociate, la recomandarea Comisiei interne de evaluare continuă, se vor norma 4 ore/săptămână/grupă, cu încadrarea în nr. total de ore pe aria curriculară.
    ** Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se vor realiza individual sau în grup, cu o durată de minimum 15 minute - maximum 45 de minute în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltare individuală şi de specificul grupului:
    1. dizabilităţi intelectuale uşoare sau moderate: stimulare multisenzorială, educaţie perceptiv-motrică, terapia tulburărilor de limbaj şi comunicare, dezvoltarea limbajului, stimulare cognitivă etc.;
    2. dizabilităţi intelectuale severe, grave şi asociate: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, structurarea şi dezvoltarea limbajului, tehnici alternative de comunicare, educaţie ritmică, stimulare cognitivă, tehnici de modelare comportamentală etc.;
    3. dizabilităţi auditive: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, antrenament auditiv, antrenament verbal, abilitare-reabilitare auditiv-verbală, structurarea şi dezvoltarea limbajului, ortofonie, limbaj mimico-gestual, labiolectură, tehnici alternative de comunicare, educaţie ritmică, tehnici de modelare comportamentală etc.;
    4. dizabilităţi vizuale: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, educaţie perceptiv-vizuală, orientare spaţială şi mobilitate, dezvoltarea sensibilităţii tactil-kinestezice, formarea reprezentărilor tactil-kinestezice, dezvoltarea limbajului, terapia tulburărilor de limbaj, educaţie pre-Braille, tehnici de modelare comportamentală etc.;
    5. dizabilităţi senzoriale multiple/surdocecitate: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, educaţie perceptiv-vizuală, orientare spaţială şi mobilitate, antrenament auditiv, antrenament verbal, abilitare-reabilitare auditiv-verbală, terapia tulburărilor de limbaj, dezvoltarea sensibilităţii tactil-kinestezice, formarea reprezentărilor tactil-kinestezice, structurarea şi dezvoltarea limbajului, ortofonie, limbaj mimico-gestual, labiolectură, tehnici alternative de comunicare, educaţie ritmică, educaţie pre-Braille, tehnici de modelare comportamentală etc.


    ANEXA 4 

    PLAN - CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special preşcolar care şcolarizează elevi cu dizabilităţi intelectuale moderate, grave, severe şi/sau asociate, pedagogie curativă (alternativă educaţională)

┌────────────────────┬─────┬─────┬─────┐
│Domenii/Categorii de│     │     │     │
│activităţi de       │I    │II   │III  │
│învăţare/Terapii    │     │     │     │
├────────────────────┼─────┴─────┴─────┤
│                    │Nr. de ore/      │
│                    │săptămână        │
├────────────────────┼─────┬─────┬─────┤
│I. Domeniul limbaj  │8-10 │8-10 │8-10 │
│şi comunicare       │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Stimularea şi       │     │     │     │
│dezvoltarea         │     │     │     │
│comunicării         │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Basm                │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│II. Domeniul        │     │     │     │
│cognitiv            │6-8  │6-8  │6-8  │
│experienţial        │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Cunoaşterea mediului│     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi          │     │     │     │
│matematice          │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Expresie grafică şi │     │     │     │
│plastică            │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Expresie muzicală   │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│III. Domeniul       │6-8  │6-8  │6-8  │
│socioemoţional      │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Joc liber           │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Joc în aer liber    │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Autonomie personală │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Autonomie socială   │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Activităţi de       │     │     │     │
│dezvoltare a        │     │     │     │
│comportamentelor    │     │     │     │
│adaptative          │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│IV. Domeniul        │3-4  │3-4  │3-4  │
│psihomotric         │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie            │     │     │     │
│psihomotrică        │     │     │     │
├────────────────────┤     │     │     │
│Abilitare manuală   │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr total de ore  │     │     │     │
│copil/număr total de│     │     │     │
│ore normă educatoare│25   │25   │25   │
│sau profesor        │     │     │     │
│învăţământ preprimar│     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│V. Terapii specifice│18-20│18-20│18-20│
│şi de compensare    │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Kinetoterapie*      │2-3  │2-3  │2-3  │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Euritmie**          │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Evaluare şi         │     │     │     │
│consiliere          │1    │1    │1    │
│psihopedagogică,    │     │     │     │
│psihodiagnoză       │     │     │     │
├────────────────────┼─────┼─────┼─────┤
│Terapii şi programe │15   │15   │15   │
│de intervenţie***   │     │     │     │
└────────────────────┴─────┴─────┴─────┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ preşcolar în alternativa educaţională pedagogie curativă, cu program normal, prelungit sau săptămânal.
    În organizarea şi desfăşurarea activităţilor de la nivelul fiecărui domeniu se va ţine cont de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului, durata unei activităţi fiind de 15-30 de minute.
    Activităţile din cele 4 domenii vor fi realizate de educatoare/profesor pentru învăţământul preprimar (un post/grupă - program normal; 2 posturi/grupă - program prelungit), respectând rutinele şi specificul alternativei educaţionale.
    Activităţile de terapii specifice şi de compensare se realizează de către profesorul psihopedagog şi profesorul kinetoterapeut.

    * Activităţile din categoria Kinetoterapie se vor realiza individual sau în grup, cu o durată de minimum 15 minute - maximum 45 de minute în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului. La recomandarea Comisiei interne de evaluare continuă se vor norma 4 ore/săptămână/grupă, cu încadrarea în numărul total de ore pe aria curriculară.
    ** Activităţile de euritmie se vor realiza individual de către profesorul de euritmie.
    ***Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se vor realiza individual sau în grup, cu o durată de minimum 15 minute - maximum 45 de minute în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi specificul grupului:
    - terapia tulburărilor de limbaj;
    – educaţie perceptiv-vizuală, orientare, mobilitate, tehnici alternative de comunicare;
    – educaţie perceptiv-auditivă, labiolectură, tehnica vorbirii - audiologie educaţională, kirofonetică;
    – terapii artistice: euritmie curativă, pictură, muzică, dinamica formelor prin desen, artă dramatică.


    ANEXA 5 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate

┌────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│Aria curriculară│     │     │     │     │     │
│/Disciplină/    │P    │I    │II   │III  │IV   │
│Terapii         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│I. Limbă şi     │4-6  │4-7  │4-7  │4-8  │4-8  │
│comunicare      │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Abilităţi de    │4-5  │2-3  │1-2  │1-2  │1-2  │
│comunicare      │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Citire - scriere│-    │2-3  │3-4  │3-4  │3-4  │
│- comunicare    │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Limbă modernă 1*│-    │-    │-    │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│II. Matematică  │     │     │     │     │     │
│şi ştiinţe ale  │2-4  │3-5  │4-6  │4-5  │4-6  │
│naturii         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Matematică şi   │     │     │     │     │     │
│explorarea      │2-3  │3-4  │3-4  │3-4  │-    │
│mediului        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Matematică      │-    │-    │-    │-    │3-4  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Ştiinţele       │-    │-    │1    │1    │1    │
│naturii         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│III. Om şi      │2-3  │2-3  │2-3  │3-4  │5-6  │
│societate       │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Abilităţi       │1    │1    │1    │1    │1    │
│socioemoţionale │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie civică │-    │-    │-    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Istorie         │-    │-    │-    │-    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Geografie       │-    │-    │-    │-    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Religie         │1    │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│IV. Arte        │3-4  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie        │2    │1    │1    │1    │1    │
│plastică        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Muzică, ritm şi │1    │1    │1    │1    │1    │
│mişcare         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│V. Tehnologii   │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Abilităţi       │2    │2    │2    │2    │2    │
│practice        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│VI. Educaţie    │     │     │     │     │     │
│fizică, sport şi│2-3  │2-3  │2-3  │1-3  │1-3  │
│sănătate        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie fizică │     │     │     │     │     │
│şi activităţi   │-    │1    │1    │1    │1    │
│sportive        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Joc şi mişcare  │2    │1    │1    │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│VII. Consiliere │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│şi orientare    │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Dezvoltare      │     │     │     │     │     │
│personală -     │1    │1    │1    │1    │1    │
│Consiliere      │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Total ore       │16   │16   │17   │17   │19   │
│trunchi comun** │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Curriculum la   │1-3  │1-3  │1-3  │1-3  │1-3  │
│decizia şcolii  │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr minim de  │17   │17   │18   │18   │20   │
│ore pe săptămână│     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr maxim de  │19   │19   │20   │20   │22   │
│ore pe săptămână│     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┴─────┴─────┴─────┴─────┤
│VIII. Terapie   │număr de ore stabilit de     │
│educaţională    │profesorul educator pentru   │
│complexă şi     │fiecare elev/clasă, în norma │
│integrată***    │de 20 de ore a acestuia      │
├────────────────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
│IX. Terapii     │     │     │     │     │     │
│specifice şi de │     │     │     │     │     │
│compensare      │10-12│10-12│10-12│10-12│10-12│
│(individuale/de │     │     │     │     │     │
│grup)****       │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Terapii şi      │     │     │     │     │     │
│programe de     │8    │8    │8    │8    │8    │
│intervenţie     │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Kinetoterapie   │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Evaluare şi     │     │     │     │     │     │
│consiliere      │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│psihopedagogică,│     │     │     │     │     │
│psihodiagnoză   │     │     │     │     │     │
└────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘



    * Limba modernă 1 se studiază doar la clasele cu elevi cu dizabilităţi intelectuale uşoare.
    ** Disciplinele din prezentul plan-cadru de învăţământ fac parte din catedra de educaţie specială şi sunt realizate de profesorul de psihopedagogie specială, cu excepţia disciplinelor Religie, Educaţie fizică şi activităţi sportive şi Limbă modernă.
    *** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    **** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână. Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate şi se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în cabinete specializate sau în clasa în care este înscris elevul, în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială sau cu profesorul educator.

    ANEXA 6 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate, cu predare în limbile minorităţilor naţionale

┌────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│Aria curriculară│     │     │     │     │     │
│/Disciplina/    │P    │I    │II   │III  │IV   │
│Terapii         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│I. Limbă şi     │5-8  │5-10 │5-10 │6-12 │6-12 │
│comunicare      │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Abilităţi de    │     │     │     │     │     │
│comunicare în   │2-3  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│limba română    │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Citire - scriere│     │     │     │     │     │
│- comunicare în │-    │1-2  │1-2  │2-3  │2-3  │
│limba română    │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Abilităţi de    │     │     │     │     │     │
│comunicare în   │3-4  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│limba maternă   │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Citire - scriere│     │     │     │     │     │
│- comunicare în │-    │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │
│limba maternă   │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Limba modernă 1*│-    │-    │-    │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│II. Matematică  │     │     │     │     │     │
│şi ştiinţe ale  │2-4  │3-5  │4-6  │4-6  │4-6  │
│naturii         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Matematică şi   │     │     │     │     │     │
│explorarea      │2-3  │3-4  │3-4  │3-4  │-    │
│mediului        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Matematică      │-    │-    │-    │-    │3-4  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Ştiinţele       │-    │-    │1    │1    │1    │
│naturii         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│III. Om şi      │2-3  │2-3  │2-3  │3-4  │5-6  │
│societate       │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Abilităţi       │1    │1    │1    │1    │1    │
│socioemoţionale │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie civică │-    │-    │-    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Istorie         │-    │-    │-    │-    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Geografie       │-    │-    │-    │-    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Religie         │1    │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│IV. Arte        │3-4  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie        │2    │1    │1    │1    │1    │
│plastică        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Muzică şi       │1    │1    │1    │1    │1    │
│mişcare         │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│V. Tehnologii   │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Abilităţi       │2    │2    │2    │2    │2    │
│practice        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│VI. Educaţie    │     │     │     │     │     │
│fizică, sport şi│3-4  │3-4  │3-4  │2-4  │2-4  │
│sănătate        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie fizică │     │     │     │     │     │
│şi activităţi   │2    │2    │2    │2    │2    │
│sportive        │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Joc şi mişcare  │1    │1    │1    │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│VII. Consiliere │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│şi orientare    │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Dezvoltare      │     │     │     │     │     │
│personală -     │1    │1    │1    │1    │1    │
│Consiliere      │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Total ore       │18   │18   │19   │20   │22   │
│trunchi comun** │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Curriculum la   │1-3  │1-3  │1-3  │1-3  │1-3  │
│decizia şcolii  │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr minim de  │19   │19   │20   │21   │23   │
│ore pe săptămână│     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr maxim de  │21   │21   │22   │23   │25   │
│ore pe săptămână│     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┴─────┴─────┴─────┴─────┤
│VIII. Terapie   │număr de ore stabilit de     │
│educaţională    │profesorul educator pentru   │
│complexă şi     │fiecare elev/clasă, în norma │
│integrată***    │de 20 de ore a acestuia      │
├────────────────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤
│IX. Terapii     │     │     │     │     │     │
│specifice şi de │     │     │     │     │     │
│compensare      │10-12│10-12│10-12│10-12│10-12│
│(individuale/de │     │     │     │     │     │
│grup)****       │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Terapii şi      │     │     │     │     │     │
│programe de     │8    │8    │8    │8    │8    │
│intervenţie     │     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Kinetoterapie   │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Evaluare şi     │     │     │     │     │     │
│consiliere      │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│psihopedagogică,│     │     │     │     │     │
│psihodiagnoză   │     │     │     │     │     │
└────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘



    * Limba modernă 1 se aplică doar la clasele cu elevi cu dizabilităţi intelectuale uşoare.
    ** Disciplinele din prezentul plan-cadru de învăţământ fac parte din catedra de educaţie specială şi sunt realizate de profesorul de psihopedagogie specială, cu excepţia disciplinelor Religie, Educaţie fizică şi activităţi sportive şi Limbă modernă.
    *** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    **** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână. Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate şi se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în cabinete specializate sau în clasa în care este înscris elevul, în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială sau cu profesorul educator.

   

 ANEXA 7 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special gimnazial, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate

┌────────────────┬────┬────┬────┬──────┐
│Aria curriculară│    │    │    │      │
│/Disciplină/    │V   │VI  │VII │VIII  │
│Terapii         │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│I. Limbă şi     │6-8 │6-8 │5-7 │5-7   │
│comunicare      │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Limba şi        │    │    │    │      │
│literatura      │5-6 │5-6 │4-5 │4-5   │
│română          │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Limba modernă 1*│1   │1   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Opţionale       │0-1 │0-1 │0-1 │0-1   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│II. Matematică  │    │    │    │      │
│şi ştiinţe ale  │4-6 │4-6 │5-7 │5-7   │
│naturii         │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Matematică      │3-4 │3-4 │2-3 │2-3   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Fizică          │-   │-   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Chimie          │-   │-   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Biologie        │1   │1   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Opţionale       │0-1 │0-1 │0-1 │0-1   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│III. Om şi      │4-5 │4-5 │4-5 │4-5   │
│societate       │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Educaţie socială│1   │1   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Istorie         │1   │1   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Geografie       │1   │1   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Religie         │1   │1   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Opţionale       │0-1 │0-1 │0-1 │0-1   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│IV. Arte        │3-4 │3-4 │3-4 │3-4   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Educaţie        │2   │2   │2   │2     │
│plastică        │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Educaţie        │1   │1   │1   │1     │
│muzicală        │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Opţionale       │0-1 │0-1 │0-1 │0-1   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│V. Educaţie     │2-3 │2-3 │2-3 │2-3   │
│fizică şi sport │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Educaţie fizică │    │    │    │      │
│şi activităţi   │2   │2   │2   │2     │
│sportive        │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Opţionale       │0-1 │0-1 │0-1 │0-1   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│VI. Tehnologii  │2-4 │2-4 │2-4 │2-4   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Educaţie        │    │    │    │      │
│tehnologică şi  │1-2 │1-2 │1-2 │1-2   │
│aplicaţii       │    │    │    │      │
│practice        │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Tehnologia      │    │    │    │      │
│informaţiilor şi│1   │1   │1   │1     │
│comunicaţiilor  │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Opţionale       │0-1 │0-1 │0-1 │0-1   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│VII. Consiliere │1-2 │1-2 │1-2 │1-2   │
│şi orientare    │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Consiliere şi   │    │    │    │      │
│dezvoltare      │1   │1   │1   │1     │
│personală       │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Opţionale       │0-1 │0-1 │0-1 │0-1   │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Total ore       │22  │22  │22  │22    │
│trunchi comun** │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Curriculum la   │1-2 │1-2 │1-2 │1-2   │
│decizia şcolii  │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Număr minim de  │23  │23  │23  │23    │
│ore pe săptămână│    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Număr maxim de  │24  │24  │24  │24    │
│ore pe săptămână│    │    │    │      │
├────────────────┼────┴────┴────┴──────┤
│                │număr de ore stabilit│
│VIII. Terapie   │de profesorul        │
│educaţională    │educator pentru      │
│complexă şi     │fiecare elev/clasă,  │
│integrată***    │în norma de 20 de ore│
│                │a acestuia           │
├────────────────┼────┬────┬────┬──────┤
│IX. Terapii     │    │    │    │      │
│specifice şi de │    │    │    │      │
│compensare      │10  │10  │10  │10    │
│(individuale/de │    │    │    │      │
│grup)****       │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Terapii şi      │    │    │    │      │
│programe de     │7   │8   │8   │7     │
│intervenţie***  │    │    │    │      │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Kinetoterapie   │1   │1   │1   │1     │
├────────────────┼────┼────┼────┼──────┤
│Evaluare şi     │    │    │    │      │
│consiliere      │2   │1   │1   │2     │
│psihopedagogică,│    │    │    │      │
│psihodiagnoză   │    │    │    │      │
└────────────────┴────┴────┴────┴──────┘



    * Limba modernă 1 se aplică doar la clasele cu elevi cu dizabilităţi intelectuale uşoare. 
    ** Disciplinele din prezentul plan-cadru de învăţământ fac parte din catedra de educaţie specială şi sunt realizate de profesorul de psihopedagogie specială, cu excepţia disciplinelor Religie, Educaţie fizică şi activităţi sportive şi Limbă modernă.
    *** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    **** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână. Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate şi se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în cabinete specializate sau în clasa în care este înscris elevul, în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială sau cu profesorul educator. 

    

ANEXA 8 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special gimnazial, dizabilităţi intelectuale uşoare şi moderate, cu predare în limbile minorităţilor naţionale

┌────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│Aria curriculară│     │     │     │     │
│/Disciplină/    │V    │VI   │VII  │VIII │
│Terapii         │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│I. Limbă şi     │7-10 │7-10 │7-10 │7-10 │
│comunicare      │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Limba şi        │     │     │     │     │
│literatura      │3-4  │3-4  │3-4  │3-4  │
│română          │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Limba şi        │     │     │     │     │
│literatura      │3-4  │3-4  │3-4  │3-4  │
│maternă         │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Limba modernă*  │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│II. Matematică  │     │     │     │     │
│şi ştiinţe ale  │4-6  │4-6  │5-7  │5-7  │
│naturii         │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Matematică      │3-4  │3-4  │2-3  │2-3  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Fizică          │-    │-    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Chimie          │-    │-    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Biologie        │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│III. Om şi      │4-5  │5-6  │5-6  │4-5  │
│societate       │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie socială│1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Istorie         │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Istoria şi      │     │     │     │     │
│tradiţiile      │-    │1    │1    │-    │
│minorităţilor   │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Geografie       │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Religie         │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│IV. Arte        │3-4  │3-4  │3-4  │3-4  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie        │2    │2    │2    │2    │
│plastică        │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie        │1    │1    │1    │1    │
│muzicală        │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│V. Educaţie     │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │
│fizică şi sport │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie fizică │     │     │     │     │
│şi activităţi   │2    │2    │2    │2    │
│sportive        │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│VI. Tehnologii  │2-4  │2-4  │2-4  │2-4  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Educaţie        │     │     │     │     │
│tehnologică şi  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│aplicaţii       │     │     │     │     │
│practice        │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Tehnologia      │     │     │     │     │
│informaţiilor şi│1    │1    │1    │1    │
│comunicaţiilor  │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│VII. Consiliere │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│şi orientare    │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Consiliere şi   │     │     │     │     │
│dezvoltare      │1    │1    │1    │1    │
│personală       │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Opţionale       │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Total ore       │23   │24   │25   │24   │
│trunchi comun** │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Curriculum la   │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │
│decizia şcolii  │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr minim de  │24   │25   │26   │25   │
│ore pe săptămână│     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Număr maxim de  │25   │26   │27   │26   │
│ore pe săptămână│     │     │     │     │
├────────────────┼─────┴─────┴─────┴─────┤
│VIII. Terapie   │număr de ore stabilit  │
│educaţională    │de profesorul educator │
│complexă şi     │pentru fiecare elev/   │
│integrată***    │clasă, în norma de 20  │
│                │de ore a acestuia      │
├────────────────┼─────┬─────┬─────┬─────┤
│IX. Terapii     │     │     │     │     │
│specifice şi de │     │     │     │     │
│compensare      │10   │10   │10   │10   │
│(individuale/de │     │     │     │     │
│grup)****       │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Terapii şi      │     │     │     │     │
│programe de     │7    │8    │8    │7    │
│intervenţie     │     │     │     │     │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Kinetoterapie   │1    │1    │1    │1    │
├────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Evaluare şi     │     │     │     │     │
│consiliere      │2    │1    │1    │2    │
│psihopedagogică,│     │     │     │     │
│psihodiagnoză   │     │     │     │     │
└────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┘



    * Limba modernă 1 se studiază doar la clasele cu elevi cu dizabilităţi intelectuale uşoare.
    ** Disciplinele din prezentul plan-cadru de învăţământ fac parte din catedra de educaţie specială şi sunt realizate de profesorul de psihopedagogie specială, cu excepţia disciplinelor Religie, Educaţie fizică şi activităţi sportive şi Limbă modernă.
    *** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    **** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână. Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate şi se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog. Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în cabinete specializate sau în clasa în care este înscris elevul, în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială sau cu profesorul educator.

    

ANEXA 9 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi intelectuale grave, severe şi/sau asociate

┌─────────────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬ ────┬───┬───┐
│Aria curriculară/    │P  │I  │II │III│IV │V  │VI │VII│VIII│IX │X  │
│Disciplină/Terapii   │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│I. Limbă şi          │4-6│4-6│4-6│4-6│4-6│4-6│4-6│4-6│4-6 │4-6│4-6│
│comunicare           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilităţi de         │4-5│4-5│4-5│4-5│4-5│4-5│4-5│4-5│4-5 │4-5│4-5│
│comunicare şi limbaj │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│II. Matematică şi    │2-3│3-4│3-4│3-4│3-4│4-6│4-6│4-6│4-6 │4-6│4-6│
│ştiinţe ale naturii  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie senzorială  │2  │2  │2  │2  │2  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│şi psihomotorie      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Elemente de          │-  │1  │1  │1  │1  │1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│matematică           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Cunoaşterea şi igiena│-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│corpului uman        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Explorarea mediului  │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│înconjurător         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│III. Om şi societate │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilităţi            │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│socioemoţionale      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Religie              │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│IV. Educaţie fizică, │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
│sport şi sănătate    │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie fizică şi   │1  │1  │1  │1  │1  │2  │2  │2  │2   │2  │2  │
│activităţi sportive  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Joc şi mişcare       │1  │1  │1  │1  │1  │-  │-  │-  │-   │-  │-  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│V. Arte              │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie plastică    │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Muzică, ritm şi      │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│mişcare              │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│VI. Tehnologii       │1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│3-4│3-4│4-5│6-7 │7-8│7-8│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilitare manuală    │1  │1  │1  │1  │1  │-  │-  │-  │-   │-  │-  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Activităţi practice  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│şi de                │-  │-  │-  │-  │-  │2  │2  │3  │5   │6  │6  │
│preprofesionalizare  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Tehnologii           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│informatice asistive │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│şi de acces*         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│VII. Consiliere şi   │1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│orientare            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Consiliere şi        │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│dezvoltare personală │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Total ore trunchi    │14 │15 │15 │15 │15 │18 │18 │19 │21  │22 │22 │
│comun                │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Curriculum la decizia│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│şcolii               │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Număr minim ore pe   │16 │17 │17 │17 │17 │19 │19 │20 │22  │23 │23 │
│săptămână            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Număr maxim ore pe   │17 │18 │18 │18 │18 │20 │20 │21 │23  │24 │24 │
│săptămână            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴ ────┴───┴───┤
│VIII. Terapie        │număr de ore stabilit de profesorul educator│
│educaţională complexă│pentru fiecare elev/clasă, în norma de 20 de│
│şi integrată**       │ore a acestuia                              │
├─────────────────────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬ ────┬───┬───┤
│IX. Terapii specifice│   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│şi de compensare     │11 │11 │11 │11 │11 │11 │11 │11 │11  │11 │11 │
│(individuale/ de     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│grup)***             │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Terapii şi programe  │8  │8  │8  │8  │8  │8  │8  │8  │8   │8  │8  │
│de intervenţie       │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Kinetoterapie****    │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2   │2  │2  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Evaluare şi          │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│consiliere           │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│psihopedagogică,     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│psihodiagnoză        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
└─────────────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴ ────┴───┴───┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ primar şi gimnazial, pentru dizabilităţi intelectuale severe, grave, asociate.

    * Disciplina Tehnologii informatice asistive şi de acces presupune utilizarea unor programe informatice specifice, în scopul accesibilizării informaţiilor, utilizării operaţionale a acestora în diverse contexte şi adaptării comunicării receptive şi expresive.
    ** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    *** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână. Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi de nivelul de severitate. Acestea se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog şi pot include: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, structurarea şi dezvoltarea limbajului, tehnici alternative de comunicare, educaţie ritmică, stimulare cognitivă, tehnici de modelare comportamentală etc.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în cabinete specializate sau în clasa în care este înscris elevul, în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială sau cu profesorul educator.
    **** Activităţile din categoria Kinetoterapie se vor realiza individual sau în grup, cu o durată de minimum 15 minute şi maximum 45 de minute în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi specificul grupului.
    La clasele în care dizabilităţile intelectuale severe, grave sunt asociate cu deficienţe locomotorii se vor norma câte 4 ore de Kinetoterapie pe clasă, cu alocarea în numărul total de ore pe aria curriculară, astfel:

┌────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│IX. Terapii     │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│specifice şi de │11│11│11│11│11│11│11│11│11│11│11│
│compensare      │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
├────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│Terapii şi      │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│programe de     │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │
│intervenţie     │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
├────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│Kinetoterapie   │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │
├────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│Evaluare şi     │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│consiliere      │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │
│psihopedagogică,│  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│psihodiagnoză   │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
└────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘





    ANEXA 10 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi intelectuale grave, severe şi/sau asociate, cu predare în limbile minorităţilor naţionale

┌─────────────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬ ────┬───┬───┐
│Aria curriculară/    │P  │I  │II │III│IV │V  │VI │VII│VIII│IX │X  │
│Disciplină/Terapii   │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│I. Limbă şi          │5-8│5-8│5-8│5-8│5-8│6-9│6-9│6-9│6-9 │6-9│6-9│
│comunicare           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilităţi de         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│comunicare şi limbaj │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│3-4│3-4│3-4│3-4 │3-4│3-4│
│în limba română      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilităţi de         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│comunicare şi limbaj │3-4│3-4│3-4│3-4│3-4│3-4│3-4│3-4│3-4 │3-4│3-4│
│în limba maternă     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│II. Matematică şi    │2-3│3-4│3-4│3-4│3-4│4-6│4-6│4-6│4-6 │4-6│4-6│
│ştiinţe ale naturii  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie senzorială  │2  │2  │2  │2  │2  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│şi psihomotorie      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Elemente de          │-  │1  │1  │1  │1  │1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│matematică           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Cunoaşterea şi igiena│-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│corpului uman        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Explorarea mediului  │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│înconjurător         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│III. Om şi societate │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilităţi            │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│socioemoţionale      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Religie              │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│IV. Educaţie fizică, │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
│sport şi sănătate    │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie fizică şi   │1  │1  │1  │1  │1  │2  │2  │2  │2   │2  │2  │
│activităţi sportive  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Joc şi mişcare       │1  │1  │1  │1  │1  │-  │-  │-  │-   │-  │-  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│V. Arte              │3-4│3-4│3-4│3-4│3-4│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie plastică    │2  │2  │2  │2  │2  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Muzică, ritm şi      │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│mişcare              │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│VI. Tehnologii       │1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│3-4│3-4│4-5│6-7 │7-8│7-8│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilitare manuală    │1  │1  │1  │1  │1  │-  │-  │-  │-   │-  │-  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Activităţi practice  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│şi de                │-  │-  │-  │-  │-  │2  │2  │3  │5   │6  │6  │
│preprofesionalizare  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Tehnologii           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│informatice asistive │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│şi de acces*         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│VII. Consiliere şi   │1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│orientare            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Consiliere şi        │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│dezvoltare personală │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Total ore trunchi    │16 │17 │17 │17 │17 │20 │20 │21 │23  │24 │24 │
│comun                │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Curriculum la decizia│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│şcolii               │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Număr minim ore pe   │18 │19 │19 │19 │19 │21 │21 │22 │24  │25 │25 │
│săptămână            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Număr maxim ore pe   │19 │20 │20 │20 │20 │22 │22 │23 │25  │26 │26 │
│săptămână            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴ ────┴───┴───┤
│VIII. Terapie        │număr de ore stabilit de profesorul educator│
│educaţională complexă│pentru fiecare elev/clasă, în norma de 20 de│
│şi integrată**       │ore a acestuia                              │
├─────────────────────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬ ────┬───┬───┤
│IX. Terapii specifice│   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│şi de compensare     │11 │11 │11 │11 │11 │11 │11 │11 │11  │11 │11 │
│(individuale/ de     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│grup)***             │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Terapii şi programe  │8  │8  │8  │8  │8  │8  │8  │8  │8   │8  │8  │
│de intervenţie       │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Kinetoterapie****    │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2   │2  │2  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Evaluare şi          │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│consiliere           │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│psihopedagogică,     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│psihodiagnoză        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
└─────────────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴ ────┴───┴───┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ primar şi gimnazial, pentru dizabilităţi intelectuale severe, grave, asociate, în limbile minorităţilor naţionale.

    * Disciplina Tehnologii informatice asistive şi de acces presupune utilizarea unor programe informatice specifice, în scopul accesibilizării informaţiilor, utilizării operaţionale a acestora în diverse contexte şi adaptării comunicării receptive şi expresive.
    ** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    *** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână. Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi de nivelul de severitate. Acestea se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog şi pot include: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, structurarea şi dezvoltarea limbajului, tehnici alternative de comunicare, educaţie ritmică, stimulare cognitivă, tehnici de modelare comportamentală etc.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în cabinete specializate sau în clasa în care este înscris elevul, în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială sau cu profesorul educator.
    **** Activităţile din categoria Kinetoterapie se vor realiza individual sau în grup, cu o durată de minimum 15 minute - maximum 45 de minute în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi specificul grupului.
    La clasele în care dizabilităţile intelectuale severe, grave sunt asociate cu deficienţe locomotorii se vor norma câte 4 ore de Kinetoterapie pe clasă, cu alocarea în numărul total de ore pe aria curriculară, astfel:

┌────────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┐
│IX. Terapii     │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│specifice şi de │11│11│11│11│11│11│11│11│11│11│11│
│compensare      │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
├────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│Terapii şi      │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│programe de     │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │6 │
│intervenţie     │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
├────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│Kinetoterapie   │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │4 │
├────────────────┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┼──┤
│Evaluare şi     │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│consiliere      │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │1 │
│psihopedagogică,│  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
│psihodiagnoză   │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │  │
└────────────────┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┘





    ANEXA 11 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi intelectuale grave, severe şi/sau asociate, pedagogie curativă (alternativă educaţională)

┌─────────────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──── ─┬────┬────┬────┬────┬───┬───┐
│Aria curriculară/        │P    │I    │II   │III  │IV   │V   │VI  │VII │VIII│IX │X  │
│disciplina               │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│I. Limbă şi comunicare   │4-6  │5-8  │5-8  │5-8  │5-8  │3-6 │3-6 │3-5 │3-5 │3-5│3-5│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Abilităţi de comunicare  │3-4  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │1-2 │1-2 │-   │-   │-  │-  │
│şi limbaj                │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Citire-scriere-comunicare│-    │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3 │2-3 │3-4 │3-4 │3-4│3-4│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Desenul formelor         │1    │1    │1    │1    │1    │-   │-   │-   │-   │-  │-  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Opţionale                │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│II. Matematică şi ştiinţe│3-4  │3-4  │3-4  │4-7  │3-6  │3-6 │3-7 │4-8 │4-8 │5-9│5-9│
│ale naturii              │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Educaţie senzorială şi   │2    │2    │2    │2    │1    │-   │-   │-   │-   │-  │-  │
│psihomotorie             │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Elemente de matematică şi│1    │-    │-    │-    │-    │-   │-   │-   │-   │-  │-  │
│explorarea mediului      │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Elemente de matematică   │-    │1    │1    │2-3  │2-3  │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3│2-3│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Cunoştinţe despre om şi  │-    │-    │-    │0-1  │0-1  │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2│1-2│
│mediu                    │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Elemente de fizică/chimie│-    │-    │-    │-    │-    │-   │0-1 │1-2 │1-2 │2-3│2-3│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Opţionale                │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│III. Om şi societate     │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │3-4  │3-5 │4-5 │4-5 │4-5 │4-6│4-6│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Abilităţi socioemoţionale│1    │1    │1    │1    │1    │-   │-   │-   │-   │-  │-  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Educaţie socială         │-    │-    │-    │-    │-    │1   │1   │1   │1   │1  │1  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Cunoştinţe despre istorie│-    │-    │-    │-    │1    │1-2 │2   │2   │2   │2-3│2-3│
│/geografie               │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Religie                  │1    │1    │1    │1    │1    │1   │1   │1   │1   │1  │1  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Opţionale                │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│IV. Educaţie fizică,     │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3  │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3│2-3│
│sport şi sănătate        │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Educaţie fizică şi       │2    │2    │2    │2    │2    │2   │2   │2   │2   │2  │2  │
│activităţi sportive      │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Opţionale                │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│V. Arte                  │2-4  │2-4  │2-4  │2-4  │2-4  │2-4 │2-4 │2-4 │2-4 │2-4│2-4│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Educaţie plastică        │1    │1    │1    │1    │1    │1   │1   │1   │1   │1  │1  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Muzică şi mişcare        │1    │1    │1    │-    │-    │-   │-   │-   │-   │-  │-  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Educaţie muzicală        │-    │-    │-    │1    │1    │1   │1   │1   │1   │1  │1  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Euritmia                 │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Opţionale                │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│VI. Tehnologii           │1-2  │1-2  │1-2  │1-3  │1-3  │4-6 │4-6 │5-7 │6-8 │6-8│6-8│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Abilitare manuală        │1    │1    │1    │1-2  │1-2  │-   │-   │-   │-   │-  │-  │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Activităţi de            │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│preprofesionalizare şi   │-    │-    │-    │-    │-    │3-4 │3-4 │4-5 │5-6 │5-6│5-6│
│meşteşuguri              │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Tehnologii informatice   │-    │-    │-    │-    │-    │1   │1   │1   │1   │1  │1  │
│asistive şi de acces     │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Opţionale                │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│VII. Consiliere şi       │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2│1-2│
│orientare                │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Consiliere şi dezvoltare │1    │1    │1    │1    │1    │1   │1   │1   │1   │1  │1  │
│personală                │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Opţionale                │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Total ore trunchi comun  │15   │16   │16   │17   │17   │18  │19  │21  │22  │23 │23 │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Curriculum la decizia    │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2│1-2│
│şcolii                   │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Număr minim de ore pe    │16   │17   │17   │18   │18   │19  │20  │22  │23  │24 │24 │
│săptămână                │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Număr maxim de ore pe    │17   │18   │18   │19   │19   │20  │21  │23  │24  │25 │25 │
│săptămână                │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┴─────┴─────┴─────┴──── ─┴────┴────┴────┴────┴───┴───┤
│VIII. Terapie            │număr de ore stabilit de profesorul educator pentru      │
│educaţională complexă şi │fiecare elev/clasă, în norma de 20 de ore a acestuia     │
│integrată *              │                                                         │
├─────────────────────────┼─────┬─────┬─────┬─────┬──── ─┬────┬────┬────┬────┬───┬───┤
│IX. Terapii specifice şi │21-23│18-21│18-21│12-15│12-15│9-12│9-12│9-12│9-12│6-9│ 6-9│
│de compensare **         │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Evaluare şi consiliere   │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│psihopedagogică,         │2    │2    │2    │2    │2    │2   │2   │2   │2   │2  │2  │
│psihodiagnoză            │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Kinetoterapie, elemente  │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│de gimnastică Bothmer,   │4    │3-4  │3-4  │2-3  │1-2  │1-2 │1-2 │1-2 │0-1 │0-1│2  │
│fricţionări ritmice      │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│Terapii şi programe de   │15-17│13-15│13-15│8-10 │8-10 │6-8 │6-8 │6-8 │6-8 │6-8│4-6│
│intervenţie              │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│1.a.** Terapia           │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│tulburărilor de limbaj   │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┤     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│1.b.** Educaţie          │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│perceptiv-vizuală,       │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│orientare, mobilitate,   │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│tehnici alternative de   │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│comunicare               │14-15│12-13│12-13│7-8  │7-8  │6-7 │6-7 │6-7 │6-7 │4-5│4-5│
├─────────────────────────┤     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│1.c.** Educaţie          │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│perceptiv-auditivă,      │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│labiolectură, tehnica    │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│vorbirii - audiologie    │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│educaţională,            │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│kirofonetică             │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
├─────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼──── ─┼────┼────┼────┼────┼───┼───┤
│2. Terapii artistice:    │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│euritmie curativă,       │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│pictură, muzică, dinamica│1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │1-2  │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1│0-1│
│formelor prin desen, artă│     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
│dramatică                │     │     │     │     │     │    │    │    │    │   │   │
└─────────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴──── ─┴────┴────┴────┴────┴───┴───┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ primar şi gimnazial, pentru dizabilităţi intelectuale severe, grave, asociate în alternativa educaţională Pedagogie curativă.
    În alternativa educaţională de Pedagogie curativă este luat mereu în considerare faptul că un cadru didactic va reuni în predare disciplinele de învăţământ, astfel încât copilul/elevul să nu considere lumea ca fiind scindată în diverse domenii ale cunoaşterii, ci să o resimtă ca pe un context unitar, întreg, ordonat.

    1. Predarea disciplinelor de bază se face modular, în etape de 2-4 săptămâni, organizate într-un curs de bază de 90 de minute, plasat la începutul activităţii zilnice. Disciplinele cuprinse în ariile curriculare: Arte, Tehnologii, Educaţie fizică, sport şi sănătate sunt realizate după cursul de bază, nefiind predate modular.
    2. Activităţile de predare-învăţare din ariile curriculare I-VII se constituie în catedre de educaţie specială pe clase, nu pe discipline de învăţământ, fiind realizate de profesorul de psihopedagogie specială. Astfel, o catedră de educaţie specială cuprinde disciplinele prevăzute la clasa respectivă, fără a depăşi norma didactică stabilită conform legislaţiei în vigoare. Aceste catedre pot fi ocupate conform legislaţiei în vigoare.
    3. Cadrele didactice care predau la clasele din alternativa educaţională Pedagogie curativă necesită obligatoriu aviz de funcţionare eliberat de Federaţia de Pedagogie Curativă din România, care atestă parcurgerea modulului de formare în specificul alternativei.
    4. Efectivele de elevi din grupe/clase, precum şi normarea posturilor se fac în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    5. Disciplinele opţionale se stabilesc de către conducerea Centrului de Pedagogie Curativă cu personalitate juridică sau de către Comisia de profesori avizaţi de Federaţia de Pedagogie Curativă - în cazul claselor/grupelor de pedagogie curativă integrate în alte unităţi de învăţământ, la recomandarea profesorului diriginte, în funcţie de tipul, de gradul şi de asocierea deficienţelor elevilor, luând în considerare şi opţiunile părinţilor acestora.
    6. Disciplina Tehnologii informatice asistive şi de acces presupune desfăşurarea de activităţi care vizează utilizarea unor programe informatice specifice, în scopul accesibilizării informaţiilor, utilizării operaţionale a acestora în diverse contexte şi adaptării comunicării receptive şi expresive.
    7. Elevii care nu pot desfăşura activitatea specifică unei ore de educaţie fizică şi activităţi sportive vor desfăşura, în timpul alocat acesteia, activităţi de kinetoterapie.
    8. Activităţile de euritmie se desfăşoară de către profesorul de euritmie, cu întreaga grupă de elevi sau individual.
    9. Disciplinele marcate cu ** din cadrul ariei curriculare Terapii specifice şi de compensare se realizează de către profesorul psihopedagog (care este absolvent al unei instituţii de învăţământ superior, cu specializarea: psihopedagogie specială, pedagogie, psihologie sau pedagogie socială, în conformitate cu legislaţia în vigoare).
    10. Activităţile de compensare se concretizează prin programe de intervenţie diferenţiate şi individualizate, specifice particularităţilor fiecărui elev.
    11. Activităţile din cadrul ariilor curriculare I-VII se realizează, de regulă, dimineaţa, iar activităţile din cadrul ariilor curriculare VIII şi IX se realizează, de regulă, după-amiaza.
    12. Comisia internă de evaluare continuă poate hotărî ca unii elevi să desfăşoare anumite activităţi specifice de recuperare şi compensare, în funcţie de gradul şi de tipul deficienţei.
    13. Repartizarea elevilor, precum şi numărul de ore de terapii alocat fiecărui elev se realizează în funcţie de particularităţile de dezvoltare ale acestora. Comisia internă de evaluare continuă realizează o evaluare complexă (fizică, psihologică, intelectuală şi socială), urmând ca profesorul psihopedagog să îşi organizeze activităţile şi modalităţile de realizare a acestora. Activităţile de terapie se desfăşoară în cabinete special amenajate, individual sau cu un grup de 2-3 elevi.
    14. Activităţile de Evaluare şi consiliere psihopedagogică, psihodiagnoză se realizează individual, cu fiecare elev care participă la procesul de reabilitare şi de compensare prin programe de intervenţie personalizată realizate după specificul alternativei de pedagogie curativă (tehnici terapeutice umaniste, existenţiale, de psihoterapie pozitivă).
    15. La clasele în care dizabilităţile intelectuale severe, grave sunt asociate cu deficienţe locomotorii se vor norma câte 4 ore de Kinetoterapie pe clasă, cu încadrarea în numărul total de ore pe aria curriculară.
    16. Activităţile din aria curriculară Terapie educaţională complexă şi integrată, marcată cu *, se normează astfel: un post de învăţător-educator sau de profesor-educator cu norma de 20 de ore pentru fiecare clasă. Activităţile propuse sunt realizate de către învăţătorul-educator sau de către profesorul-educator cu toţi elevii din clasă, în completarea programului de predare-învăţare-evaluare.
    17. Centrul de Pedagogie Curativă poate decide ca unele activităţi ale profesorului de psihopedagogie specială să se desfăşoare în parteneriat cu profesorul psihopedagog de la clasă (în cadrul ariilor curriculare Om şi societate, Arte, Tehnologii, Educaţie fizică, sport şi sănătate), cu condiţia respectării programului zilnic de reabilitare, compensare, integrare a elevului.
    Curriculumul propus oferă posibilitatea cadrului didactic să respecte ritmurile elevilor cu dizabilităţi intelectuale severe, profunde şi/sau asociate şi să aleagă activităţile accesibile în funcţie de potenţialul acestora. Astfel, unele competenţe specifice nu se pot realiza la anumite nivele de dezvoltare propuse în curriculum, dând posibilitatea de a fi reluate la un alt nivel sau la o altă disciplină.
    Nivelele de dezvoltare propuse sunt constituite pe baza ciclurilor curriculare, care grupează mai mulţi ani de studiu, uneori chiar cicluri şcolare diferite, care au în comun realizarea unor finalităţi educaţionale corelate cu dezvoltarea elevilor. Ele se suprapun pe structura sistemului de învăţământ, având ca finalitate focalizarea obiectivului major al fiecărei etape şcolare, determinând reglări ale sistemului prin modificări curriculare ale procesului. Astfel:
    • Nivelul IV de dezvoltare cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I şi II, vizând nivelul de introducere, iniţiere şi familiarizare cu sistemul educaţional formal. Este importantă această perioadă pentru că elevul este învăţat să se joace, să citească, să scrie, să vorbească, să se ocupe de propria ţinută, să se comporte, să relaţioneze cu ceilalţi şi să se integreze în mediul din care face parte.
    • Nivelul V de dezvoltare cuprinde clasele III-VI, vizând nivelul de formare şi învăţare.
    • Nivelul VI de dezvoltare cuprinde clasele VII-X, vizând nivelul de finalizare, consolidare a învăţării, declanşarea elementelor de pregătire vocaţională şi a deprinderilor pentru viaţa independentă.

    Prezentele precizări sunt parte integrantă a planului-cadru de învăţământ, sunt valabile pentru clasele din învăţământul special care şcolarizează elevi cu dizabilităţi intelectuale severe, profunde şi/sau asociate în alternativa educaţională Pedagogie curativă.

    

ANEXA 12 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi senzoriale multiple/surdocecitate

┌─────────────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬ ────┬───┬───┐
│Aria curriculară/    │P  │I  │II │III│IV │V  │VI │VII│VIII│IX │X  │
│Disciplină/Terapii   │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│I. Limbă şi          │4-7│4-7│4-7│4-7│4-7│5-8│5-8│5-8│6-9 │6-9│6-9│
│comunicare           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilităţi de         │4-5│4-5│4-5│4-5│4-5│5-6│5-6│5-6│6-7 │6-7│6-7│
│comunicare şi limbaj │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Limbaj mimico-gestual│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
│/Limbaj Braille      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│II. Matematică şi    │2-3│3-4│3-4│3-5│3-5│4-6│4-6│4-6│4-5 │4-5│4-5│
│ştiinţe ale naturii  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie senzorială  │2  │2  │2  │2  │2  │1  │1  │0-1│-   │-  │-  │
│şi psihomotorie      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Elemente de          │-  │1  │1  │1  │1  │1-2│1-2│2  │2   │2  │2  │
│matematică           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Cunoaşterea şi igiena│-  │-  │-  │0-1│0-1│1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│corpului uman        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Explorarea mediului  │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│înconjurător         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│III. Om şi societate │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilităţi            │1  │1  │1  │1  │1  │-  │-  │-  │-   │-  │-  │
│socioemoţionale      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie socială     │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Religie              │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│IV. Educaţie fizică, │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
│sport şi sănătate    │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie fizică şi   │1  │1  │1  │1  │1  │2  │2  │2  │2   │2  │2  │
│activităţi sportive  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Joc şi mişcare       │1  │1  │1  │1  │1  │-  │-  │-  │-   │-  │-  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│V. Arte              │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3│2-3│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Educaţie plastică    │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Muzică, ritm şi      │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│mişcare              │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│VI. Tehnologii       │1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│3-4│3-4│4-5│6-7 │7-8│7-8│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Abilitare manuală    │1  │1  │1  │1  │1  │-  │-  │-  │-   │-  │-  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Activităţi practice  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│şi de                │-  │-  │-  │-  │-  │2  │2  │3  │5   │6  │6  │
│preprofesionalizare  │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Tehnologii           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│informatice asistive │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│şi de acces*         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│VII. Consiliere şi   │1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│orientare            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Consiliere şi        │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│dezvoltare personală │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Opţionale            │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1│0-1│
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Total ore trunchi    │14 │15 │15 │15 │15 │19 │19 │20 │23  │24 │24 │
│comun                │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Curriculum la decizia│2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2│1-2│
│şcolii               │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Număr minim de ore pe│16 │17 │17 │17 │17 │20 │20 │21 │24  │25 │25 │
│săptămână            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Număr maxim de ore pe│17 │18 │18 │18 │18 │21 │21 │22 │25  │26 │26 │
│săptămână            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴ ────┴───┴───┤
│VIII. Terapie        │număr de ore stabilit de profesorul educator│
│educaţională complexă│pentru fiecare elev/clasă, în norma de 20 de│
│şi integrată**       │ore a acestuia                              │
├─────────────────────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬ ────┬───┬───┤
│IX. Terapii specifice│   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│şi de compensare     │13 │13 │13 │12 │12 │11 │11 │11 │10  │10 │10 │
│(individuale/ de     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│grup) ***            │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Terapii şi programe  │10 │10 │10 │9  │9  │8  │8  │8  │7   │7  │7  │
│de intervenţie****   │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Kinetoterapie        │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2   │2  │2  │
├─────────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼ ────┼───┼───┤
│Evaluare şi          │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│consiliere           │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │1  │1  │
│psihopedagogică,     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
│psihodiagnoză        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │   │   │
└─────────────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴ ────┴───┴───┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ primar şi gimnazial, pentru dizabilităţi senzoriale multiple/surdocecitate.

    * Disciplina Tehnologii informatice asistive şi de acces presupune utilizarea unor programe informatice specifice, în scopul accesibilizării informaţiilor, utilizării operaţionale a acestora în diverse contexte şi adaptării comunicării receptive şi expresive.
    ** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    *** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână şi se realizează de către profesorul psihopedagog şi profesorul kinetoterapeut.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului.
    **** Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate. Acestea se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog, în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului. Pot fi: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, educaţie perceptiv-vizuală, orientare spaţială şi mobilitate, antrenament auditiv, antrenament verbal, abilitare-reabilitare auditiv-verbală, terapia tulburărilor de limbaj, dezvoltarea sensibilităţii tactil-kinestezice, formarea reprezentărilor tactil-kinestezice, structurarea şi dezvoltarea limbajului, limbaj mimico-gestual, labiolectură, tehnici alternative de comunicare, educaţie ritmică, educaţie pre-Braille, tehnici de modelare comportamentală etc.

    ANEXA 13 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT  pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi auditive

┌───────────────────┬───┬───┬───┬────┬────┬────┬────┬── ──┬────┐
│Aria curriculară/  │P  │I  │II │III │IV  │V   │VI  │VII │VIII│
│Disciplină/Terapii │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│I. Limbă şi        │5-7│5-8│5-8│6-10│6-10│7-10│7-10│8-11│8-11│
│comunicare*        │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Abilităţi de       │4-5│-  │-  │-   │-   │-   │-   │-   │-   │
│comunicare         │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Citire - scriere - │-  │4-5│4-5│4-5 │4-5 │-   │-   │-   │-   │
│comunicare         │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Limba şi literatura│-  │-  │-  │-   │-   │4-5 │4-5 │5-6 │5-6 │
│română             │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Limbaj             │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│mimico-gestual     │1  │1  │1  │1   │1   │1   │1   │1   │1   │
│românesc           │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Labiolectură       │-  │0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Limba modernă      │-  │-  │-  │1-2 │1-2 │2   │2   │2   │2   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│II. Matematică şi  │4-5│4-5│4-5│5-6 │5-6 │5-7 │6-9 │7-11│7-11│
│ştiinţele naturii  │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Matematică şi      │4  │4  │4  │-   │-   │-   │-   │-   │-   │
│explorarea mediului│   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Matematică         │-  │-  │-  │4   │4   │4   │4   │4   │4   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Ştiinţe ale naturii│-  │-  │-  │1   │1   │-   │-   │-   │-   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Fizică             │-  │-  │-  │-   │-   │-   │1-2 │1-2 │1-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Chimie             │-  │-  │-  │-   │-   │-   │-   │1-2 │1-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Biologie           │-  │-  │-  │-   │-   │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│III. Om şi         │2-3│2-3│2-3│2-3 │4-7 │4-7 │4-7 │4-7 │4-7 │
│societate**        │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Abilităţi          │1  │1  │1  │1   │1   │-   │-   │-   │-   │
│socio-emoţionale   │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Educaţie socială   │-  │-  │-  │-   │-   │1   │1   │1   │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Istorie            │-  │-  │-  │-   │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Geografie          │-  │-  │-  │-   │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Religie            │1  │1  │1  │1   │1   │1   │1   │1   │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│IV. Educaţie       │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│fizică, sport şi   │2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │
│sănătate           │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Educaţie fizică şi │1  │1  │1  │2   │2   │2   │2   │2   │2   │
│activităţi sportive│   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Joc şi mişcare     │1  │1  │1  │-   │-   │-   │-   │-   │-   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│V. Arte            │2-3│2-3│2-3│2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Educaţie plastică  │1  │1  │1  │1   │1   │2   │2   │2   │2   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Muzică, ritm şi    │1  │1  │1  │1   │1   │-   │-   │-   │-   │
│mişcare            │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│VI. Tehnologii     │1-3│1-3│1-3│1-3 │1-3 │2-4 │2-4 │2-4 │2-4 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Abilităţi practice │1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2 │-   │-   │-   │-   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Informatică şi TIC │-  │-  │-  │-   │-   │1   │1   │1   │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Educaţie           │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│tehnologică şi     │-  │-  │-  │-   │-   │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │
│aplicaţii practice │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│VII. Consiliere şi │1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │
│orientare          │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Consiliere şi      │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│dezvoltare         │1  │1  │1  │1   │1   │1   │1   │1   │1   │
│personală          │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Număr total de ore │17 │17 │17 │19  │21  │23  │24  │26  │26  │
│trunchi comun***   │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Curriculum la      │1-2│1-2│1-2│1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │
│decizia şcolii     │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Număr minim de ore │18 │18 │18 │20  │22  │24  │25  │27  │27  │
│pe săptămână       │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Număr maxim de ore │19 │19 │19 │21  │23  │25  │26  │28  │28  │
│pe săptămână       │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┴───┴───┴────┴────┴────┴────┴── ──┴────┤
│VIII. Terapie      │număr de ore stabilit de profesorul      │
│educaţională       │educator pentru fiecare elev/clasă, în   │
│complexă şi        │norma de 20 de ore a acestuia            │
│integrată****      │                                         │
├───────────────────┼───┬───┬───┬────┬────┬────┬────┬── ──┬────┤
│IX. Terapii        │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│specifice şi de    │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│compensare         │14 │13 │11 │11  │11  │11  │10  │9   │9   │
│(individuale/de    │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│grup)*****         │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Terapii şi programe│   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│de intervenţie     │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│(educaţie          │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│perceptiv-auditivă,│10 │10 │8  │8   │7   │7   │7   │6   │5   │
│formarea şi        │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│structurarea       │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│limbajului educaţie│   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│ritmică etc.)      │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Audiologie         │1  │1  │1  │1   │1   │1   │1   │1   │1   │
│educaţională       │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Kinetoterapie      │1  │1  │1  │1   │1   │1   │1   │1   │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼── ──┼────┤
│Evaluare şi        │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│consiliere         │2  │1  │1  │1   │2   │2   │1   │1   │2   │
│psihopedagogică,   │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
│psihodiagnoză      │   │   │   │    │    │    │    │    │    │
└───────────────────┴───┴───┴───┴────┴────┴────┴────┴── ──┴────┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ primar şi gimnazial, pentru dizabilităţi auditive.

    * Pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, disciplina Limba şi literatura maternă are alocat un număr de ore egal cu cele pentru disciplina Limba şi literatura română.
    ** În cadrul disciplinei Educaţie socială vor fi studiate: la clasa a V-a Gândire critică şi drepturile copilului, la clasa a VI-a Educaţie interculturală, la clasa a VII-a Educaţie pentru cetăţenie democratică şi la clasa a VIII-a Educaţie economico-financiară. În învăţământul gimnazial (clasa a VI-a şi clasa a VII-a) cu predare în limbile minorităţilor naţionale, disciplina Istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale are alocată o oră.
    *** Disciplinele din prezentul plan-cadru de învăţământ fac parte din catedra de educaţie specială şi sunt realizate de profesorul de psihopedagogie specială, cu excepţia disciplinelor Religie, Educaţie fizică şi activităţi sportive şi Limbă modernă. În ciclul gimnazial, orele fac parte din catedre constituite pe discipline.
    **** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    ***** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână şi se realizează de către profesorul psihopedagog şi profesorul kinetoterapeut.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului de elevi.
    Terapiile şi programele de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate. Acestea se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog, în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului, şi pot include: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, antrenament auditiv, antrenament verbal, abilitare-reabilitare auditiv-verbală, structurarea şi dezvoltarea limbajului, ortofonie, limbaj mimico-gestual, labiolectură, tehnici alternative de comunicare, educaţie ritmică, tehnici de modelare comportamentală etc.

    

ANEXA 14 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi vizuale

┌──────────────────┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬─ ────┬─────┐
│Aria curriculară/ │P  │I   │II  │III │IV  │V   │VI  │VII  │VIII │
│disciplina        │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│I. Limbă şi       │8-9│9-10│9-10│9-10│9-10│9-10│9-10│10-11│9-10 │
│comunicare        │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Limba şi          │5  │6   │6   │5   │5   │4   │4   │4    │4    │
│literatura română*│   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Limba modernă 1   │1  │1   │1   │2   │2   │2   │2   │2    │2    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Limbă modernă 2   │-  │-   │-   │-   │-   │2   │2   │2    │2    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Limbaj Braille    │2  │2   │2   │2   │2   │1   │1   │1    │1    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Elemente de limba │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│latină şi de      │-  │-   │-   │-   │-   │-   │-   │1    │-    │
│cultură romanică  │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Opţionale         │0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1  │0-1  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│II. Matematică şi │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│ştiinţe ale       │4-5│4-5 │5-6 │5-6 │5-6 │6-7 │9-10│11-12│10-11│
│naturii           │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Matematică şi     │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│explorarea        │3  │3   │4   │-   │-   │-   │-   │-    │-    │
│mediului          │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Matematică        │-  │-   │-   │4   │4   │5   │5   │5    │5    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Ştiinţe ale       │1  │1   │1   │1   │1   │-   │-   │-    │-    │
│naturii           │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Fizică            │-  │-   │-   │-   │-   │-   │2   │2    │2    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Chimie            │-  │-   │-   │-   │-   │-   │-   │2    │2    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Biologie          │-  │-   │-   │-   │-   │1   │2   │2    │1    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Opţionale         │0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1  │0-1  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│III. Om şi        │2-3│2-3 │2-3 │2-3 │4-5 │4-5 │4-5 │4-5  │6-7  │
│societate**       │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Abilităţi         │1  │1   │1   │-   │-   │-   │-   │-    │-    │
│socioemoţionale   │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Educaţie socială  │-  │-   │-   │1   │1   │1   │1   │1    │1    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Istorie           │-  │-   │-   │-   │1   │1   │1   │1    │2    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Geografie         │-  │-   │-   │-   │1   │1   │1   │1    │2    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Religie           │1  │1   │1   │1   │1   │1   │1   │1    │1    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Opţionale         │0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1  │0-1  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│IV. Educaţie      │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│fizică, sport şi  │2-3│2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3  │2-3  │
│sănătate          │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Educaţie fizică şi│1  │1   │1   │1   │1   │2   │2   │2    │2    │
│sport             │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Joc şi mişcare    │1  │1   │1   │1   │1   │-   │-   │-    │-    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Opţionale         │0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1  │0-1  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│V. Arte           │3-5│3-5 │3-5 │2-4 │2-3 │2-3 │2-3 │2-3  │2-3  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Arte vizuale şi   │1-2│1-2 │1-2 │1-2 │1   │-   │-   │-    │-    │
│abilităţi practice│   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Educaţie plastică │-  │-   │-   │-   │-   │1   │1   │1    │1    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Muzică şi mişcare │2  │2   │2   │1   │1   │-   │-   │-    │-    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Educaţie muzicală │-  │-   │-   │-   │-   │1   │1   │1    │1    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Opţionale         │0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1  │0-1  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│VI. Tehnologii    │1-3│1-3 │1-3 │1-3 │1-3 │2-3 │2-3 │2-3  │2-3  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Abilităţi practice│1-2│1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │-   │-   │-    │-    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Educaţie          │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│tehnologică şi    │-  │-   │-   │-   │-   │1   │1   │1    │1    │
│aplicaţii practice│   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Informatică şi TIC│-  │-   │-   │-   │-   │1   │1   │1    │1    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Opţionale         │0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1  │0-1  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│VII. Consiliere şi│1-2│1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2  │1-2  │
│orientare         │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Consiliere şi     │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│dezvoltare        │1  │1   │1   │1   │1   │1   │1   │1    │1    │
│personală         │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Opţionale         │0-1│0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1 │0-1  │0-1  │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Total ore trunchi │21 │22  │23  │22  │24  │26  │29  │32   │32   │
│comun             │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Curriculum la     │1-2│1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2 │1-2  │1-2  │
│decizia şcolii    │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Număr minim de ore│22 │23  │24  │23  │25  │27  │30  │33   │33   │
│pe săptămână      │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Număr maxim de ore│23 │24  │25  │24  │26  │28  │31  │34   │34   │
│pe săptămână      │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴─ ────┴─────┤
│VIII. Terapie     │număr de ore stabilit de profesorul educator │
│educaţională      │pentru fiecare elev/clasă, în norma de 20 de │
│complexă şi       │ore a acestuia                               │
│integrată****     │                                             │
├──────────────────┼───┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬─ ────┬─────┤
│IX. Terapii       │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│specifice şi de   │16 │15  │15  │15  │16  │14  │13  │13   │14   │
│compensare*****   │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Terapii şi        │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│programe de       │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│intervenţie****** │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│(Educaţie         │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│perceptiv-vizuală,│   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│Orientare spaţială│12 │12  │12  │12  │12  │10  │10  │10   │10   │
│şi mobilitate,    │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│Educaţie          │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│psihomotrică,     │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│Logopedie/Terapia │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│tulburărilor de   │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│limbaj etc.)      │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Kinetoterapie     │2  │2   │2   │2   │2   │2   │2   │2    │2    │
├──────────────────┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─ ────┼─────┤
│Evaluare şi       │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│consiliere        │2  │1   │1   │1   │2   │2   │1   │1    │2    │
│psihopedagogică,  │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
│psihodiagnoză     │   │    │    │    │    │    │    │     │     │
├──────────────────┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴─ ────┴─────┤
│Un post de profesor preparator (nevăzător) pentru fiecare clasă │
│- 20 de ore/săptămână.***                                       │
└────────────────────────────────────────────────────── ──────────┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ primar şi gimnazial, pentru dizabilităţi vizuale.

    * Disciplina Limba şi literatura română la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a se intitulează Comunicare în limba română. Pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, disciplina Limba şi literatura maternă are alocat un număr de ore egal cu cel pentru disciplina Limba şi literatura română.
    ** În cadrul disciplinei Educaţie socială vor fi studiate: la clasa a V-a Gândire critică şi drepturile copilului, la clasa a VI-a Educaţie interculturală, la clasa a VII-a Educaţie pentru cetăţenie democratică şi la clasa a VIII-a Educaţie economico-financiară. În învăţământul gimnazial (clasa a VI-a şi clasa VII-a) cu predare în limbile minorităţilor naţionale, disciplina Istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale are alocată o oră.
    *** Conform prevederilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se alocă un profesor preparator (nevăzător) - un post la fiecare clasă/grup de elevi nevăzători (8-12 elevi), cu norma didactică de 20 de ore/săptămână.
    **** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    ***** Orele din aria curriculară Terapii specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână şi se realizează de către profesorul psihopedagog şi profesorul kinetoterapeut. Activităţile din cadrul ariei curriculare Terapii specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului, în cabinete specializate sau în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială de la clasa în care este înscris elevul.
    ****** Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate. Acestea se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog, în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, educaţie perceptiv-vizuală, orientare spaţială şi mobilitate, dezvoltarea sensibilităţii tactil-kinestezice, dezvoltarea reprezentărilor tactil-kinestezice, dezvoltarea limbajului, terapia tulburărilor de limbaj, educaţie Braille, tehnici de modelare comportamentală etc.

    

ANEXA 15 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT pentru învăţământul special primar şi gimnazial, dizabilităţi locomotorii

┌────────────────┬──┬──┬──┬───┬──┬──┬──┬───┬────┐
│Aria curriculară│  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│/Disciplină/    │P │I │II│III│IV│V │VI│VII│VIII│
│Terapii         │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
├────────────────┼──┴──┴──┴───┴──┴──┴──┴───┴────┤
│I. Limbă şi     │                              │
│comunicare      │                              │
├────────────────┤                              │
│II. Matematică  │                              │
│şi ştiinţele    │                              │
│naturii         │                              │
├────────────────┤                              │
│III. Om şi      │Se respectă prevederile       │
│societate       │planurilor-cadru specifice    │
├────────────────┤fiecărui ciclu de învăţământ, │
│IV. Educaţie    │primar şi gimnazial, utilizate│
│fizică, sport şi│în învăţământul de masă*.     │
│sănătate        │                              │
├────────────────┤                              │
│V. Arte         │                              │
├────────────────┤                              │
│VI. Tehnologii  │                              │
├────────────────┤                              │
│VII. Consiliere │                              │
│şi orientare    │                              │
├────────────────┼──────────────────────────────┤
│VIII. Terapie   │număr de ore stabilit de      │
│educaţională    │profesorul educator pentru    │
│complexă şi     │fiecare elev/clasă, în norma  │
│integrată**     │de 20 de ore a acestuia       │
├────────────────┼──┬──┬──┬───┬──┬──┬──┬───┬────┤
│IX. Terapii     │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│specifice şi de │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│compensare      │16│15│15│15 │16│14│13│13 │14  │
│(individuale/de │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│grup)***        │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
├────────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼───┼────┤
│Terapii şi      │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│programe de     │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│intervenţie**** │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│(stimulare      │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│multisenzorială,│  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│educaţie        │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│psihomotrică,   │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│structurarea şi │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│dezvoltarea     │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│limbajului,     │10│10│10│10 │10│8 │8 │8  │8   │
│terapia         │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│tulburărilor de │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│limbaj,         │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│stimulare       │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│cognitivă,      │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│tehnici de      │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│modelare        │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│comportamentală │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│etc.)           │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
├────────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼───┼────┤
│Kinetoterapie   │4 │4 │4 │4  │4 │4 │4 │4  │4   │
├────────────────┼──┼──┼──┼───┼──┼──┼──┼───┼────┤
│Evaluare şi     │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│consiliere      │2 │1 │1 │1  │2 │2 │1 │1  │2   │
│psihopedagogică,│  │  │  │   │  │  │  │   │    │
│psihodiagnoză   │  │  │  │   │  │  │  │   │    │
└────────────────┴──┴──┴──┴───┴──┴──┴──┴───┴────┘



    NOTĂ:
    Prezentul plan-cadru se aplică în toate unităţile de învăţământ special care organizează învăţământ primar şi gimnazial, pentru dizabilităţi locomotorii.

    * Pentru disciplinele din ariile curriculare I-VII se respectă prevederile planurilor-cadru specifice fiecărui ciclu de învăţământ, primar şi gimnazial, utilizate în învăţământul de masă.
    ** Terapia educaţională complexă şi integrată are alocată o normă de profesor educator/clasă şi cuprinde activităţi de: Formare a autonomiei personale, Socializare, Stimulare cognitivă, Terapie ocupaţională şi Ludoterapie. Aceste activităţi, realizate de profesorul-educator, sprijină şi completează programul de predare-învăţare-evaluare realizat de profesorul de psihopedagogie specială. Numărul orelor de terapie se stabileşte în mod personalizat pentru fiecare elev, în funcţie de particularităţile sale de vârstă şi de dezvoltare individuală.
    *** Orele de la Terapiile specifice şi de compensare sunt alocate pe clasă/pe săptămână. Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate şi se realizează prin planuri de intervenţie personalizată, de către profesorul psihopedagog.
    Activităţile din cadrul Terapiilor specifice şi de compensare se desfăşoară în şedinţe de aproximativ 15-45 de minute, individual sau cu grupuri de 2-3 elevi, în cabinete specializate sau în clasa în care este înscris elevul, în parteneriat cu profesorul de psihopedagogie specială sau cu profesorul educator.
    **** Activităţile din categoria Terapii şi programe de intervenţie se stabilesc în funcţie de tipul de dizabilitate şi nivelul de severitate. Acestea se realizează prin planuri de intervenţie personalizată de către profesorul psihopedagog, în funcţie de particularităţile de vârstă, de dezvoltarea individuală şi de specificul grupului: stimulare multisenzorială, educaţie psihomotrică, structurarea şi dezvoltarea limbajului, terapia tulburărilor de limbaj, stimulare cognitivă, tehnici de modelare comportamentală etc.

    ANEXA 16 

    PLAN-CADRU DE ÎNVĂŢĂMÂNT 
    pentru învăţământul primar şi gimnazial din unităţile şcolare
    şi clasele afiliate din centrele de detenţie, centrele educative şi penitenciare

┌───────────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬── ──┐
│Aria curriculară/  │P  │I  │II │III│IV │V  │VI │VII│VIII│
│disciplina         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│I. Limbă şi        │4-6│4-5│4-5│4-5│4-5│4-6│4-6│4-6│4-6 │
│comunicare*        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Limba şi literatura│4-5│3  │3  │3  │3  │2  │2  │2  │2   │
│română             │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Limba modernă 1    │   │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Limba modernă 2    │   │   │   │   │   │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-2│0-2│0-2│0-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│II. Matematică şi  │2-3│4-5│4-5│4-5│4-5│4-6│4-6│4-6│4-6 │
│ştiinţe ale naturii│   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Matematică         │2  │3  │3  │3  │3  │2  │2  │2  │2   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Fizică             │   │   │   │   │   │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Chimie             │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Ştiinţele naturii/ │   │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │
│Biologie           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-2│0-2│0-2│0-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│III. Om şi         │3-4│3-4│3-4│3-4│4-5│5-7│5-7│5-7│5-7 │
│societate**        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Educaţie civică/   │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2   │
│Educaţie socială   │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Istorie            │   │   │   │   │1  │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Geografie          │   │   │   │   │   │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Religie            │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-2│0-2│0-2│0-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│IV. Educaţie       │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
│fizică, sport şi   │2-3│2-3│2-3│2-3│2-3│1-3│1-3│1-3│1-3 │
│sănătate           │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Educaţie fizică şi │2  │2  │2  │2  │2  │1  │1  │1  │1   │
│sport              │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-2│0-2│0-2│0-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│V. Arte            │2-3│1-2│1-2│1-2│1-2│2-3│2-3│2-3│2-3 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Educaţie plastică  │2  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Educaţie muzicală  │   │   │   │   │   │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│VI. Tehnologii     │2-3│3-4│3-4│3-4│3-4│4-6│4-6│4-6│4-6 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Abilităţi practice/│   │   │   │   │   │   │   │   │    │
│Educaţie           │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │
│tehnologică        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Activităţi de      │1  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2  │2   │
│preprofesionalizare│   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Informatică şi TIC │-  │-  │-  │-  │-  │1  │1  │1  │1   │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-2│0-2│0-2│0-2 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│VII. Consiliere şi │1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2│1-2 │
│orientare          │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Consiliere şi      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
│dezvoltare         │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │
│personală          │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Opţionale          │0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1│0-1 │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Total ore trunchi  │16 │18 │18 │18 │19 │21 │21 │21 │21  │
│comun              │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Curriculum la      │3-4│1-2│1-2│1-2│1-2│1-4│1-5│1-6│1-7 │
│decizia şcolii     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Număr minim de ore │19 │19 │19 │19 │20 │22 │22 │22 │22  │
│pe săptămână       │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Număr maxim de ore │20 │20 │20 │20 │21 │25 │26 │27 │28  │
│pe săptămână       │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴── ──┤
│VIII. Terapie      │Număr de ore stabilit de profesorul │
│educaţională       │educator pentru fiecare elev/clasă, │
│complexă şi        │în norma de 20 de ore a acestuia    │
│integrată          │                                    │
├───────────────────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬── ──┤
│IX. Terapii        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
│specifice şi de    │4  │4  │4  │4  │4  │4  │4  │4  │4   │
│compensare         │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Terapii şi programe│3  │3  │3  │3  │3  │3  │3  │3  │3   │
│de intervenţie     │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
├───────────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼── ──┤
│Evaluare şi        │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
│consiliere         │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1  │1   │
│psihopedagogică,   │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
│psihodiagnoză      │   │   │   │   │   │   │   │   │    │
└───────────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴── ──┘



    NOTĂ:
    1. La clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, disciplina Limba şi literatura română se intitulează Comunicare în limba română. La clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a se studiază integrat disciplina Matematică şi explorarea mediului.
    2. Rolul activităţilor de preprofesionalizare este acela de a dezvolta abilităţi menite să faciliteze elevilor inserţia socioprofesională. Aceste activităţi se desfăşoară în ateliere protejate sau în parteneriat cu operatori economici şi sunt realizate de personal didactic specializat, în funcţie de nevoile actuale de pe piaţa muncii.
    3. Activităţile de Terapie educaţională complexă şi integrată sunt realizate de către învăţătorul/institutorul/profesorul-educator/profesorul de educaţie specială, cu toţi elevii din clasă, în completarea programului de predare-învăţare-evaluare, la propunerea consiliului pentru curriculum/CIEC al şcolii, în funcţie de nevoile specifice individuale şi de grup, şi pot cuprinde următoarele categorii de activităţi: activităţi de stimulare cognitivă; activităţi recreative; activităţi de dezvoltare a autonomiei personale şi sociale; activităţi de terapie ocupaţională desfăşurate în parteneriat cu serviciul educaţie şi asistenţă psihosocială subordonat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Activităţile desfăşurate în parteneriat vor fi aprobate de către conducerea instituţiei, la propunerea dirigintelui clasei sau la propunerea comisiei pentru curriculum.
    4. Activităţile de Terapii specifice şi de compensare sunt predate de profesori psihopedagogi absolvenţi de psihologie, psihopedagogie, psihopedagogie specială, pedagogie etc., conform centralizatorului pentru învăţământ special, şi cuprind ore de Psihoterapie/Terapie ocupaţională şi orientare profesională/Terapie afectiv-atitudinală şi comportamentală. Aceste activităţi se desfăşoară pe grupe de 2-3 elevi în cabinete specializate.

    * Pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, disciplina Limba şi literatura maternă are alocat un număr de ore egal cu cele pentru disciplina Limba şi literatura română.
    ** În învăţământul gimnazial (clasa a VI-a şi clasa a VII-a) cu predare în limbile minorităţilor naţionale, disciplina Istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale are alocată o oră.

 

sursa: monitoruljuridic.ro