AnnaE
#0

Fata babei si fata mosneagului de Ion Creangă

În aceasta poveste este vorba despre un mos si o babă care avea fiecare cate o fată. Fata moșneagului era harnică și bună, iar fata babei era rea, urâtă și puturoasă.

Într-o zi, moșul influențat de babă, o gonește pe fata lui de acasă, să-și caute de muncă. Aceasta pleacă, iar în drumul ei, îi iese o cățelușă, care era bolnavă, iar fata, care era miloasă din fire, o vindecă, apoi pleacă mai departe. Apoi întâlni un păr, plin de omizi, care o rugă sa-l curețe, ca poate o să-i fie și el odata de ajutor. Fata îl curăță si plecă mai departe. Mai merse ea ce mai merse si  întâlnește un cuptor, care era stricat. Acesta o rugă să-l lipească și poate o sa-i fie si el de ajutor vreodată.

Intr-un tâziu ajunse la casa Sfintei Vineri, iar aceasta o primește la ea, si-i dă de lucru, să aibă grijă de gospodarie si de copiii ei.

Fata era harnica, si dupa ce și-a terminat treaba Sfânta Vineri o pune sa se urce în pod și să-și aleagă una din lăzile de acolo. Fata își alese lada cea mai mică si Sfânta Vineri a fost uimită de modestia fetei. Își luară rămas bun și fata mosului plecă spre casa tatălui său.

Pe drumul de intoarcere, cuptorul o aștepta cu pâine caldă, părul îi dădu pere galbene si rumene, iar cățelușa îi dădu o salbă de aur. Ajunse acasă, fata deschise lădița și mare le fu mirarea mamei vitrege, fetei ei si mosului, când vazură atâtea bogății.

Baba pe dată o pregăti pe fata ei să plece și ea la Sfânta Vineri. Fata babei pe drum întâlni cățelușa schioapă, dar nu a vrut s-o îngrijească, întâlni părul plin de omizi dar nu a vrut să-l curețe, întâlni cuptorul dărâmat, dar plecă mai departe.

Ajunse acasă la Sfânta VIneri, care-i spuse ce are de făcut și plecă la biserică. Când se întoarse gasi casa in dezordine, copii opăriți. O puse pe fată să se urce în pod să-și aleagă o ladă. Fata babei se repezi la cea mai mare și mai frumoasă ladă și plecă fără să-și mai ia rămas bun.

Pe drumul de întoarcere, cuptorul avea pâine caldă, dar aruncă flăcări uriașe, când fata a vrut să ia o pâinică, părul și-a înălțat crengile sus, ca ea să nu poată ajunge si cățelușa a lătrat la ea când a vrut să-i ia salba de aur de la gât.

Ajunse acasă si când deschise lada, din ea săriră toate jivinele pământului, care le puse pe fugă pe fată și pe babă.