AnnaE
#0

Știați că în trupul nostru există șapte centre de energie? Acestea pot dezlănțui forțe nebănuite în ființa noastră. Descoperiți-le și folosiți-le pentru binele personal și al semenilor.

Lucrarea de față este un neprețuit ghid în descoperirea propriei noastre ființe și a resurselor nebănuite ce zac în noi.

NAOMI OZANIEC

ELEMENTE DE CHAKRA

PREFAȚĂ

Această carte a fost scrisă ca parte a încercării mele de a înțelege. Aveam nevoie să dau sens unei părți din viața mea. Ceakrele mele erau destabilizate cu mult timp înainte ca eu să găsesc vreo carte despre acest subiect, cu mult înainte ca eu să știu despre existența vreunui drum drept sau greșit în cercetarea energiilor subtile. Ceakrele mele erau deja cunoscute, nu de către mine, ci de altcineva, ceea ce reprezenta o primă violare a tuturor legilor practicii spirituale.

Am experimentat pe mine însămi pericolele și capcanele cauzate de trezirea prematură a acestor energii. În sens literal, acesta a fost botezul focului pentru mine. Timpul a trecut, rănile, atât cele fizice, cât și cele psihice, s-au vindecat. Am rămas însă cu pasiunea arzătoare de a înțelege ceea ce ceakrele trebuie să ne învețe. Eu continuu să-mi pun întrebări și să caut răspunsuri, dar pot oferi cititorului ceea ce am câștigat de-a lungul acestui drum.

În spiritul tantrei, am descoperit că este posibilă transformarea răului în bine. Mi-au trebuit ani ca să înțeleg aceasta. Ceea ce am câștigat este mult mai valoros decât pierderea inițială. Am supraviețuit întâlnirii înspăimântătoare cu șarpele Kundalini. Însă sunt bucuroasă că mi s-a oferit o astfel de ocazie în timpul vieții. Karma se echilibrează într-adevăr dintr-o viață în alta.

NAOMI OZANIEC

 

Mulțumiri

Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să dau la lumină această carte. În acest sens, aș dori să-i mulțumesc lui Jerome, care mi-a oferit timpul pentru a scrie, și Juliei Mecutchen, care mi-a citit cu atenție opera. Aș mai dori să mulțumesc Editurii Timeless Book, pentru acordul de a folosi desenele ceakrelor, iar Editurii Teozofice, pentru permisiunea citării operei lui Hiroshi Motoyama.

Aș mai vrea să-mi exprim recunoștința și să mulțumesc pentru contribuția nevăzută a acelora care îndrumă mințile și care, în momentele critice, m-au îndreptat în direcția cea bună.

CUM SĂ FOLOSIȚI ACEASTĂ CARTE

Această carte este mai mult decât o introducere într-un domeniu vast al cunoașterii. Ea oferă un cadru intelectual și câteva îndrumări practice pentru a lucra cu energia ceakrelor, în timpul vieții dumneavoastră.

Dacă v-ați decis să aplicați exercițiile indicate, este absolut vital să nu treceți în grabă peste ele. Nu anticipați rezultate spectaculoase. Schimbările pot fi abia simțite. Puteți deveni conștient(ă) de modul cum influențează energiile ceakrelor viața dumneavoastră, de care vă apropiați în mod spontan și care vi se par mai distante. Practica dumneavoastră va avea nevoie de periodicitate: meditație, pranayama și activitate fizică. Acestea ar trebui să devină integrate ideal existentei cotidiene. În sine, acest lucru este dificil și cere un înalt nivel de dăruire. Ceea ce veți primi din munca dumneavoastră va fi direct proporțional cu ceea ce includeți în ea.

Cartea conține sugestii suficiente pentru dumneavoastră pentru a vă planifica atent propriul program de lucru cu fiecare dintre ceakre. Puteți să combinați fără probleme afirmațiile cu remediile florii Bach, cu muzica potrivită sau cu exercițiile preliminarii. Dacă veți face astfel, vă veți orienta mintea spre ceakra corespunzătoare. Cu cât tehnicile de asana și pranayama sunt mai avansate, fără îndoială că ele sunt cu atât mai solicitante. Dacă simțiți că aceste tehnici depășesc capacitatea sau cerințele dumneavoastră, atunci urmați-vă instinctul și așteptați până când veți fi pregătit pentru a începe.

În cele din urmă, succesul în această întreprindere depinde de dumneavoastră. Spiritul în care faceți demersuri în această activitate este hotărâtor. Curiozitatea, pur și simplu, ca și interesul pur academic pot aduce doar un câștig redus. De la început, aveți nevoie de o dăruire profundă și de capacitatea de a persevera. O carte de inițiere este într-adevăr un substitut sărac pentru un îndrumar, iar în lumea interioară a unui învățat erudit, când fiecare ceakră se trezește într-un anume fel, se reînnoadă deseori fire din vieți anterioare. Nimeni dintre noi nu pornește din același loc. Unii consideră trezirea conștientă prea ușoară; alții o consideră înceată, laborioasă și riscantă. E posibil ca factorii destinului să fie cei mai semnificativi în determinarea atât a capacității noastre, cât și a puterii noastre de decizie. În absența profesorului, care ar putea detecta factorii karmici implicați, este corect să spunem că intensitatea sentimentului este un ghid foarte serios al aspirației spirituale. Dacă aveți motivația și voința să urmați cursul unui studiu spiritual și aplicarea acestuia, atunci veți fi recompensat(ă).

 

 

INTRODUCERE

O, Zeiță! Această știință a lui Shiva este o știință măreață. Însă dintotdeauna a fost păstrată în taină. De aceea, chiar dacă această cunoaștere este revelată prin mine, înțelepții ar trebui să o tăinuiască în continuare.

Siva Samhita, versul 206

 

Era noastră preamărește sinceritatea și valorile neîngrădite prin accesul la informație. Oamenii sunt pregătiți să lupte pentru dreptul de a cunoaște, de a fi se spune și de a răspândi informații referitoare la viața lor cotidiană. În orice lume ne-am afla, nu ne place să știm că ar exista zone de experiență interzise, fără limite sau care să aibă interdicții. Ideea că orice activitate poate fi tăinuită ar fi incompatibilă cu democrația. Aceasta este, într-adevăr, era OMULUI.

Subiectul acestui studiu a fost păstrat secret timp de multe secole. Cunoașterea ceakrelor s-a transmis de la inițiat la profan, ca parte indisolubilă a unei tradiții spirituale orale. În acest fel, cunoașterea a fost păstrată. Oamenii au devenit încetul cu încetul conștienți de binefacerile și responsabilitățile care sunt inseparabile de revelarea adevărurilor despre ceakre. Dar timpurile s-au schimbat, unele aspecte ale cunoașterii acestor învățături au fost înregistrate și, implicit, desprinse din limitele originare.

Propria noastră tradiție religioasă lasă loc credinței că tot ceea ce este de natură spirituală poate fi tăinuit. Într-adevăr, aspectul exoteric al religiei, cu accentele lui pe destin și adorație, oferă doar instrumentul, pe care oricine îl poate folosi pentru a practica această religie. Prin contrast, aspectul ezoteric al religiei oferă practica înaintea doctrinei. Pur și simplu, ezoteric înseamnă „pentru cei puțini”. Nu este o cale accesibilă tuturor. În mod paradoxal, cu toate că deschiderea ezoterică este întotdeauna accesibilă tuturor, inițierea este căutată de puțini.

Învățăturile ezoterice au fost considerate de cele mai multe ori ca fiind secrete, ceea ce a creat suspiciune și neînțelegere. În realitate, cunoașterea ezoterică nu poate fi transmisă în același fel ca și în alte domenii ale cunoașterii. Dacă, de exemplu, v-aș spune dumneavoastră că aveți un număr de centri energetici, sau ceakre, mă veți crede sau nu. Dacă nu v-a convins afirmația mea, veți fi și mai puțin convinși de argumentele pe care eu le consider acceptabile. Dacă aveți predispoziția de a mă crede, acceptul dumneavoastră în acest moment este doar de natură intelectuală. Dacă, într-adevăr, doriți să vă formați un crez implacabil în ceea ce v-am descris, este necesar să participați activ la propriul proces de cunoaștere. Descoperirile pe care le veți face vor fi în întregime de natură personală și acestea vor depinde de un număr mare de factori. Dacă nu vreți să experimentați ipotezele ezoterice doar pentru dumneavoastră înșivă, atunci realitatea ceakrelor, în mod inevitabil, nu vă va fi descoperită.

Calea ezoterică cere din partea dumneavoastră o implicare activă. Nu puteți fi nici spectator, nici doar observator, ci trebuie să acționați. Atunci când dumneavoastră veți acționa în concordanță cu principiile ezoterice și veți aplica această practică, veți crea comunicarea. Nimeni altcineva nu o poate face pentru dumneavoastră. Sunteți direct implicat(ă) în proces.

În timpul procesului de cunoaștere, la un moment dat, atitudinile dumneavoastră, sistemul de credințe, valorile și aspirațiile, în mod firesc, sunt supuse schimbării. Aceasta se va întâmpla în mod progresiv, în timp ce procesul își va contura propriul său ritm. Procesul de reorientare și de eventuală renaștere este el însuși secret. El este personal, delicat și valoros, ca și dezvoltarea embrionară a copilului. Nașterea unui nou nivel de conștiință pretinde un mediu propice.

Demersul ezoteric interferează cu majoritatea religiilor, fiind mai mult sau mai puțin evident, în funcție de circumstanțele exterioare. Astfel, Cabala prezintă fața interioară a iudaismului, tradiția sufi pe cea a islamismului, iar budismul Shignon, calea interioară a celui japonez. Tantra împletește armonios căile interioare ale iudaismului și budismului. În mod ciudat, toate aceste tradiții au o înțelegere profundă a ceakrelor.

Cunoașterea ceakrelor își face încet apariția și în domeniul public. Aceasta se întâmplă cu atât mai mult în Noua Eră, cu cât aici nimic nu este într-adevăr surprinzător. Astăzi există o sete autentică de cunoaștere a tuturor subiectelor ezoterice. Societatea occidentală a fost construită pe fundamentul solid al câștigului material și al puterii exterioare. Religia ezoterică și-a pierdut autoritatea. Oamenii se întorc la căile străvechi, mai subtile, în căutarea unei noi tendințe morale. Există o dorință sinceră pentru o aspirație spirituală și o implicare personală, care nu vor fi nici ușor de găsit, dar nici ușor de pierdut. Ea este prea profund resimțită.

Răspândirea cunoașterii, în orice domeniu, presupune responsabilitate, dar cunoașterea conferă putere doar atunci când este aplicată. Cunoașterea ezoterică nu este nici ea o excepție. Ea deține puterea de a schimba viața oamenilor în mod dramatic. Există o atare certitudine în contextul unei tradiții spirituale, pe care o pierdem în parte, atunci când extragem și izolăm anumite învățături. Câțiva dintre magiștri ar considera elementul cel mai lipsit de înțelepciune inițierea în ceakre în afara contextului tradiției. Astfel, o inițiere superficială poate fi un element periculos, pe când o inițiere ezoterică de aceeași natură poate fi dezastruoasă.

Desigur, există câteva pericole în transmiterea germenilor ezoterici fără un anumit scop. Este imposibil de știut dacă instrucțiunile vor fi urmate sau dacă cititorul va hotărî pur și simplu să încerce un drum mai scurt. Nu poți judeca disponibilitatea și apetența candidaților. Atât Yoga, cât și Tantra recunosc diversitatea temperamentelor, dar și tipurile de persoană care caută să se inițieze. Ambele sisteme presupun o paletă largă de modalități pentru a antrena discipolul în cunoaștere. Mediul cuvântului scris face practic imposibilă acordarea unui ajutor suplimentar sau prevederea tuturor problemelor care se pot ivi. Cititorul este lăsat singur să analizeze și să funcționalizeze toate schimbările derivate din participarea la inițiere. Totuși, această metodă pentru răspândirea principiilor ezoterice pare să fie proprie spațiului și timpului în care trăim. De aceea, noi vom încerca cu seriozitate să facem o virtute din aceasta.

Va trebui să echilibrăm potențialul rău cu virtualul bine care ar rezulta din răspândirea acestui aspect specific al cunoașterii ezoterice. De asemenea, trebuie să credem în bunul simț și maturitatea spirituală a cititorului. Dezvoltarea psihică sau inițierea metafizică de orice fel este deja vizibilă prin cunoașterea ceakrelor, pentru oricine este implicat în devenirea propriului spirit prin yoga. Oricine este fie medium, fie psihiatru, fie vindecător sau practician spiritual al oricărei convingeri, trebuie întotdeauna să stăpânească aceste energii vii. Cunoașterea, în acest context, poate fi folositoare, ori absolut necesară, în anumite situații. Totuși, se pare că există o lipsă generală de înțelegere a ceakrelor, chiar și în cercurile ezoterice occidentale. Deseori, am întâlnit opinia potrivit căreia ceakrele sunt „elemente orientale”, ca și când occidentalii n-ar avea ceakre. Fiecare dintre noi avem ceakre.

Forța spirituală de netăgăduit din Occident dă naștere unei noi tradiții, eclectice și dinamice. Această nouă tradiție derivă din multe surse și integrează aspecte spirituale, psihologice și terapeutice. Ea este concentrată în profunzime asupra problemelor lumii reale și are obligația de a redescoperi realitățile spirituale. Cunoașterea ceakrelor va fi în siguranță în astfel de mâini; eu sper ca acest lucru să se îndeplinească.

 

1. PEISAJUL ENERGIILOR PROFUNDE

 

În trupul tău se află muntele Meru,

Înconjurat de cele șapte continente,

De asemenea, există izvoare,

Lacuri, munți, câmpii,

Și zei ai diverselor regiuni.

Există și profeți acolo,

Călugări și locuri de pelerinaj.

Și deasupra zeilor guvernatori

Se află stelele, planetele,

Și soarele, împreună cu luna;

Și, totodată, mai există și cele două puteri cosmice,

Cea care distruge și cea care creează;

Și toate elementele: eterul,

Aerul și focul, apa și pământul.

Da, toate acestea sunt în interiorul trupului tău;

Ele există în trei lumi,

Și ele toate își împlinesc menirea

În jurul muntelui Meru.

Doar cel care știe aceasta

Poate deveni un adevărat yoghin.

Siva Samhita, versurile 1–5

 

„Ceakra” este un cuvânt de origine sanscrită, care înseamnă roată. Aceasta se învârtește în jurul propriului ax; ea poate să se învârtească încet sau repede. Ca și discurile colorate pe care copiii le învârtesc pe o frânghie, tot așa o ceakră se rotește, în funcție de gradul de energie din sistem. Roata însăși este un simbol puternic, reprezentând multele cicluri ale vieții. Totuși, este ciudat să găsim acest termen străvechi și străin, integrat în întregime vocabularului Noii Ere. Așa cum se întâmplă deseori azi, ceea ce pare a fi „Noua Eră” este, în realitate, limita extremă a „Vechii Ere”.

Ceakrele sunt numite în același timp și lotuși sau padme. Acest simbol frumos ne spune mult despre natura ceakrei ca forță vie. Lotusul, care nu este decât un crin de apă, este răspândit de-a lungul Asiei. Floarea, de o deosebită frumusețe, crește deasupra apei, dar rădăcinile ei sunt adânc îngropate în mâlul de pe fundul apei. Ea ar putea reprezenta condiția umană. Își are rădăcinile în mâlul și întunecimea adâncurilor, dar, în cele din urmă, înflorește la lumina soarelui. Exact ca un lotus, ceakra poate fi închisă în boboc, deschizându-se sau înflorind, activă sau în stare latentă.

Ceakrele se dezvoltă gradat și în mod natural, de-a lungul unei perioade de timp, ca parte a evoluției întregii persoane. Unele sisteme spirituale caută să educe întreaga ființă, știind că ceakrele se vor schimba în consecință. Totodată, este posibilă grăbirea deschiderii și accelerarea acestui proces evolutiv.

Alte sisteme spirituale caută trezirea ceakrelor, știind că aceasta va afecta în consecință întreaga ființă.

Unde sunt ceakrele, roți sau lotuși? Ele pot fi găsite în interiorul fiecăruia dintre noi. Atâta timp cât fiecare dintre noi are un corp fizic, tot așa, în complementaritate, fiecare are și un corp spiritual. Ceakrele servesc ca un mecanism de legătură între substanța fizică și cea profundă, spirituală.

Am găsit informații despre ceakre, cele mai importante, în literatura canonică hindi, începând cu Upanișadele. Patru texte au legături evidente cu ceakrele: Upanișada Shri Jabala Darshana, Upanișada Cudamini, Upanișada Yoga-Shikka și Upanișada Shandilya. Aceste texte precizează localizarea ceakrelor și oferă descrieri simbolice ale fiecăreia dintre ele.

În secolul al zecelea, Gorakshashatakam a fost scrisă de guru Goraknath. El a fost considerat un sfânt al timpului său. El a sistematizat cunoașterea practică în folosul discipolilor săi. Textul său a oferit informații noi, referitoare la puterile care însoțesc trezirea centrilor. Totodată, el a stabilit legătura dintre trezirea ceakrelor și practica meditației.

Noi am găsit studiul cel mai detaliat și mai accesibil despre ceakre în Sat-Cakra-Nirupana (Descrierea și investigarea celor șase centri ai corpului). Acesta este al șaselea capitol al unei opere majore, compusă în secolul al șaisprezecelea de Purananda Svami numită Shri-Tattva-Cintamini și include descrieri detaliate ale ceakrelor, cu ilustrații. Totodată, textul identifică puterile care însoțesc trezirea ceakrelor și descrie practicile pe care discipolul trebuie să le stăpânească. În vocabularul modern, acest text are toate calitățile unei culegeri de exerciții.

Tradiția hindi este o sursă bogată de informație și inspirație. Ea ne furnizează descrieri, reprezentări și tehnici practice pentru activarea ceakrelor. Inițiații spirituali ai acestei tradiții au utilizat în mod extensiv toate aceste energii și au lăsat o moștenire bogată în picturi, imagini simbolice, cosmograme, meditații și texte.

Noi găsim învățăturile referitoare la ceakre în multe alte tradiții spirituale. În interiorul budismului tibetan, cunoașterea ceakrelor este în întregime integrată practicii. Centrii sunt numiți rotile canalului. Ei sunt utilizați extensiv în anumite vizualizări semnificative de către practician. Yoga taoistă este o disciplină complexă, bazată pe controlul și circulația energiilor vitale. Tradiția alchimistă occidentală a avut la bază o înțelegere profundă a ceakrelor. Metalele și plantele au fost alăturate de ceakre, într-un sistem elaborat de corespondențe, care a format baza metodei alchimiștilor de a căuta transformarea spirituală. O dată cu declinul artelor alchimiștilor, cunoașterea codificată despre ceakre a dispărut în Occident.

Interesul față de ceakre a reînviat o dată cu apariția mișcării teozofice de la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea și începutul secolului al douăzecilea. Teozofii erau interesați îndeosebi într-o gamă largă de concepte metafizice orientale și au adus multe idei cheie în spiritualitatea occidentalilor. Editura Teozofică a realizat câteva volume despre ceakre, cel mai important dintre ele fiind Ceakrele de C.W. Leadbeater. Cele mai recente rămân însă operele complete ale lui Alice Bailey. Ea s-a aflat în comunicare telepatică cu maestrul tibetan Djwhal Khul timp de treizeci de ani. Tibetanul a oferit puține detalii personale în timpul acestei lungi perioade. El a oferit atât cât a fost necesar de prezentat în prefața fiecărui volum; adică, faptul că el a locuit la granițele Tibetului și și-a definit menirea astfel: „Munca mea este de a iniția și de a răspândi cunoașterea înțelepciunii Eterne, oriunde pot găsi un răspuns”. Colaborarea lor fructuoasă a produs un depozit uriaș de învățătură ezoterică, incluzând o bogată informație despre ceakre. Noi am ajuns la consens în această arie largă de surse, referitor la localizarea, natura și funcțiile ceakrelor.

Este doar crezul meu, potrivit căruia, cu cât Noua Eră se apropie, cu atât schimbările în conștiința grupului vor aduce o reevaluare a ceakrelor și a semnificației acestora pentru noi, ca individualități și ca grup. Noi intrăm într-o eră unde valorile spirituale vor avea o semnificație profundă, la un nivel mult mai larg. Ceakrele reprezintă radiografia spirituală la care mulți vor apela, pentru a se regăsi pe ei înșiși.

Ceakrele și anatomia profundă

Ceakrele însele sunt parte a unei rețele mai vaste de energii profunde. Noi nu le putem izola fără a viola principiile sacre. Structura noastră fizică este destul de bine studiată și analizată prin intermediul științelor care au ca obiect de studiu corpul uman. Dar structura noastră profundă poate fi explorată doar prin mijloace total diferite: implicarea, mai mult decât detașarea clinică, și un context integrator de referință. Oricum, aspectele fizice și non-fizice ale ființei sunt două elemente ale aceluiași întreg; ele, în realitate, nu pot fi separate. De aceea, noi nu putem analiza pe unul, fără a face referiri la altele. Noi nu putem analiza configurația energetică fără a o lega de cea fizică. În egală măsură, anatomia fizică, fără cunoașterea celei profunde, este incompletă.

Ideea, potrivit căreia celulele vii, umane, animale sau vegetale, au o existență invizibilă, a existat dintotdeauna. Evoluția tehnicii fotografice a lui Kirlian a revelat acum, pentru prima oară, realitatea energiei vieții. Posibilitatea de a vedea energia care curge și rezultă din forme simple de viață este surprinsă într-o formă frumoasă a fotografiei. Această tehnică a revelat realitatea unor energii non-fizice în mod evident. Dacă acum putem observa, la o privire rapidă, emanațiile de la structuri celulare simple, ca ale plantelor sau chiar ale legumelor, ne putem întreba ce tipare energetice complicate ar putea răspândi ființele umane complexe și conștiente[1].

Simple mecanisme ale țesutului viu generează luminozitate. Este ca și când grupuri de celule mai specializate, aranjate în organe fizice, vor da la iveală tipare energetice și mai organizate. Opriți-vă și inventariați pentru o clipă sistemele majore ale corpului. Inventarul dumneavoastră va cuprinde, probabil, cunoașterea, respirația, circulația, digestia, reproducerea și excreția. Echivalentele acestora sunt cele șase ceakre. Creierul, fără a vă surprinde, are un centru auxiliar care mărește numărul ceakrelor la șapte. Acestea sunt localizate deasupra creștetului capului, deasupra sprâncenelor (în mijlocul frunții), la gât, la inimă, la plexul solar, la sex și la baza corpului (vezi figura 1).

Ceakrele și corpul fizic

Fiecare ceakră corespunde unui anumit sistem fizic și organului corespunzător. Ceakra bazei este legată de intestinul gros și de rect. Totodată, ea este responsabilă de funcționarea rinichilor care înlătură din organism toxinele. Ceakra sacrală este conectată sistemului de reproducere, ovare și testicule, vezica urinară și rinichii. În ceea ce privește ceakra plexului solar, ea este legată de ficat, vezica biliară, stomac, splină și intestinul subțire. Ceakra inimii este legată cu inima și brațele. Ceakra gâtului are conexiuni la plămâni și gât. Ceakra sprâncenei este conectată creierului. Ceakra creștetului nu este limitată unei părți a corpului, ci este legată de întreaga ființă.

 

[1] Vezi The Body Electric de Thelma Moss pentru o prezentare autobiografică a evoluției în domeniul fotografiei kirliene

Attachments