Vanata adusa în Europa de arabi, vânăta este la noi una din cele mai importante legume ale sfârşitului verii şi o vedetă omniprezentă a „borcaniadei“ de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete şi zacuscă, vinete împănate în suc de roşii, în ulei.
sursa foto: antena1
Ingrediente:
1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
1 pahar untdelemn
1 ceapă roşie, mare tare
1 lingură oţet mere
2 roşii coapte
sare, piper, după voie şi sănătate
Mod de preparare:
Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul. Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet (piper, dacă mai e cazul). Se ornează cu felii de roşii.
Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisat. Vinetele scurse şi tocate pot fi gătite şi cu maioneză. După ce au fost curăţate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.