Viewing Single Post
AnnaE
#0

 

Crema de vanilie si frisca sunt ingredientele mele preferate in materie de desert. Umbland aiurea pe internet am gasit mai multe retete, pe care m-am gandit sa le combin intr-un desert nou, adica, un cataif neaos turcesc cu unul romanesc luat tot de pe plaiurile otomane, dar nu recunoaste nimeni. In afara de mine, evident.

 

 

 

 

Ingrediente

 

- 1 pachet taitei fideluta

 

- 1/2 pachet fidea

 

- 200 gr miez de nuca

 

- 50 grame  unt grecesc

 

- 1 lamaie 

 

- 200 gr zahar brun (voi puteti folosi mai mult zahar daca doriti eu nu reusesc sa consum un desert mult prea dulce astfel ca nu am folosit o cantitate foarte mare de zahar

 

- 3 linguri miere naturala

 

- 500 ml apa

 

- fistic macinat si prajit

 
Pentru crema de vanilie

400 ml lapte

 2 ouă

3 linguri amidon de porumb

3 linguri unt

125 g zahăr

 coajă de lămâie

 

 

Mod de preparare

 

Alegem o forma de copt termorezistenta si o ungem bine cu unt. Desfacem intai pachetul cu taitei si asezam in forma de copt jumatate din cantitate, formand un strat egal.
 

Pune 400 g de tăieţei într-o tavă, iar pe deasupra presară bucăţi de unt. Dă-i la cuptor până ce tăieţeii se rumenesc.

 

Nuca o macinam grosier sau mai fin, dupa cum doriti. Mie imi place mai mare. Spalam lamaia si o stergem cu un servetel. Radem coaja si o punem peste nuca macinata. Amestecam si repartizam uniform nuca peste taitei.

 

Între timp, prepară siropul. Amestecă toate ingredientele şi pune să fiarbă până se topeşte zahărul. Când se răceşte puţin blatul de tăieţei (nu trebuie să fie rece, dar nici fierbinte) se pune deasupra siropul.

 

Până se răceşte blatul, se pun la cuptor cu unt tăieţeii rămaşi. Se prepară crema de vanilie: se amestecă laptele cu amidonul, după care se adaugă ouăle bătute bine cu zahărul, untul şi coaja de portocală.

Pune compoziţia pe baie de abur.

 

Între timp, scoate tăieţeii de la cuptor şi stropește-i şi pe ei cu sirop. Întinde crema peste primul blat de tăieţei, iar pe deasupra se pune cel de-al doilea blat de tăieţei.

 

Trucuri:

- alegeti o fideluta fina, de calitate. Nu optati pentru o fidea obisnuita, altfel riscati sa va iasa mai mult sau mai putin un terci.
 

- folositi zahar brun, o sa dea o culoare mai frumoasa siropului si implicit preparatului final.