Viewing Single Post
read the thread: Dicţionar Genetic
AnnaE
#0

Dicţionar Genetic

ADN. O substanţă chimică din care sunt formate genele şi care conţine informaţia necesară formării şi funcţionării corpului uman.
amniocenteză. Un test care constă în a recolta o cantitate de lichid amniotic pentru a analiza genele sau cromozomii unui bebeluş nenăscut. Bebeluşul este înconjurat, în uter, de un li-chid. Acest lichid conţine câteva celule din pielea bebeluşului. O cantitate mică de lichid amniotic este extrasă cu un ac foarte fin care puncţionează pielea mamei şi uterul. Lichidul este trimis la laborator pentru a fi analizat.
arbore familial. O reprezentare schematică a persoanelor din familia dumneavoastră, care au sau nu o afecţiune genetică, precum şi a modului în care sunt ele înrudite una cu cealaltă şi cu dumneavoastră.
autozomal. Omul are 23 de perechi de cromozomi. Perechile de la 1 la 22 se numesc autozomi şi arată la fel la ambele sexe. Perechea cu numărul 23 diferă la cele două sexe şi aceşti cromozomi se numesc cromozomi sexuali.
avort spontan. Terminarea unei sarcini înainte ca bebeluşul să supravieţuiască în afara uterului matern.
boală ereditară. O boală care este moştenită (transmisă într-o familie de-a lungul generaţiilor).
boală genetică. O boală cauzată de o anomalie la nivelul unei gene sau a unui cromozom.
boli autozomal dominante. Aceste boli apar când o persoană moşteneşte o copie modificată (mutaţie) a unei gene. Gena modificată este dominantă faţă de gena normală.
boli autozomal recesive. Aceste boli apar când o persoană
2
ta.
translocaţie neechilibrată. O translocaţie în care rearanja-mentul cromozomial conţine material cromozomial în plus şi/sau în minus. Poate apare la copilul unui părinte cu o translo-caţie echilibrată.
translocaţie reciprocă. O translocaţie reciprocă apare când două fragmente rupte din doi cromozomi diferiţi îşi schimbă locul.
translocaţie robertsoniană. O translocaţie robertsoniană apare atunci când un cromozom se ataşează altui cromozom.
trăsături legate de X. Vezi boli legate de X.
uter. Termenul medical pentru cavitatea în care se dezvoltă be-beluşul în timpul sarcinii.
vagin. Calea de legătură dintre uter şi exteriorul corpului femi-nin, canalul de naştere.
XX. Cromozomii sexuali ai unei femei normale. Fiecare cro-mozom X este moştenit de la cei doi părinţi.
XY. Cromozomii sexuali ai unui bărbat normal. Bărbaţii au un cromozom X şi un cromozom Y. Un bărbat moşteneşte cro-mozomul X de la mama lui şi cromozomul Y de la tatăl lui.

Attachments
Dictionar genetic.pdf 921.37 Kb . 302 Views