AnnaE
#0

Subiect rezolvat 20 iulie 2016

Următoarea secvență face parte din Programa școlară pentru clasa a III-a - Limba și literatura română (OMEN nr. 5003/2014):

Competența generală: 3. Receptarea de mesaje scrise în diverse contexte de comunicare

Competența specifică

                        Exemple de activități de învățare

 

3.6

Aprecierea valorii cărților

  • Activități la bibliotecă;
  • Amenajarea unui colt de lectură în clasă;
  • Prezentarea unei cărți la interval ritmice(o data pe săptămână, o data la două săptămâni etc);
  • Derularea de proiecte de lectură în grup, care se finalizează prin realizarea unei „cărți”; expoziție cu asemenea produse.

 

 

Domeniu de conținut: Textul

Conținuturi:

- textul pentru lectură are minimum 450 de cuvinte

- textul literar: cu precădere narativ; fragmente descriptive scurte; poezii scurte adecvate nivelului de vârstă.

1. Prezentați valențele formative ale integrării unui mijloc didactic în formarea/dezvoltarea competenței specifice din secvența dată, în cadrul unei activități instructiv-educative desfășurate prin forma combinată de organizare a activității didactice, prin valorificarea următoarelor repere;

- precizarea unui mijloc didactic pentru formarea/dezvoltarea competenței specifice din secvența dată, evidențiind, totdată, rolul acestuia;

- descrierea modului de integrare a mijlocului didactic ales în textul secvenței date;

- precizarea altor două forme de organizare a activității didactice care se pot alege în vederea formării/dezvoltării competenței specifice din secvența dată;

- enumerarea a două metode de instruire eficiente pentru integrarea mijlocului ales în cadrul secvenței date.

 

2. Exprimați un punct de vedere argumentat cu privire la necesitatea corelării mijlocului didcatic ales cu alte mijloace didactice în vederea formării/dezvoltării competenței competenței din sevența dată.

 

REZOLVARE

        1. Programa școlară este documentul care indică anumite competențe geneale, specifice, conținuturile învățării, propuneri ale unor activități de învățare ce trebuie parcurse într-un anumit an școlar.

         Disciplina Limba și literatura română ocupă un loc important între disciplinele cadru din planul de învățământ din clasele a III-a - a IV-a

         Prin studierea limbii romane se urmărește:

- cultivarea limbajului oral;

- cultivarea limbajului scris;

Structura unei competențe are două structuri:

- substructura internă, care cuprinde cunoștințe, abilități și atitudini

- substructura externă sau contextuală care se referă la contextul în care se manifestă competența.

    Competențele generale sunt urmărite pe întreg parcursul învățământului primar, vizând receptarea și producerea de mesaje în contexte semnificatove pentru copii.

    Competențele specifice sunt derivate din competențele generale și sunt vizate pe parcursul fiecărei clase.

    Activitatile de învățare reprezintă exemple de sarcini de lucru (neobligatorii) prin care se dezvoltă competențele specifice.

    Conținuturile sunt exprimate ca: funcții ale limbii/acte de vorbire (gramatică funcțională), tipologii ale textului și elemente intuitive privind regularitățile limbii.

    Pentru realizarea unui demers educațional eficient, cadrul didactic trebuie să dea dovadă de tact pedagogic bine insușit,

    Pornind de la competențele regăsite în programă, profesorul trece a alcătuirea propriu-zisă a lecției, lucru inițiat prin formularea unor întrebări și răspunsuri:

- Ce voi face ?/ Cum?/ Cu ce ?/ Cum voi sti daca s-a realizat ceea ce trebuie?

    Răspunsul la întrebarea „Cum?” este dat de strategia didactică aleasă în desfășurarea lecției, din care fac parte și materialele didactice pe care cadrul didactic le folosește la clasă.

    Materialele didactice reprezintă ansamblul de obiecte, produse, documente și instrumente naturale și de substituție folosite în actul predării-învățării, pentru îndeplinirea unor obiective instructiv-educative-educative.

    Mijlocele de învățământ reprezintă ansamblul de aparate, sisteme tehnice, iconice, audio-vizuale ideatice, informatice, virtuale care mijlocesc (mediază) comunicarea (transmiterea) conținuturilor în scopuri instructiv-educative.

   Așadar, conceptul de mijloc de învățământ a înlocuit în mare măsură conceptul de material didactic intuitiv.

   Printre valențele formative pe care le au mijloacele didactice, se numără și :

- oferiră de date, informații asupra realității studiate și ajută în același timp, la ușurarea actului de cunoaștere;

- creează trăiri complexe de natură cognitivă, estetică, profesională, afectivă și comportamentală;

- perfectionează procesul de predare-învățare prin intermediul ilustrării și explicării intuitive și logico-matematice;

- perfectionează egonomic procesul predării-învățării prin raționalizarea, optimizarea și eficientizarea eforturilor profesorilor și elevilor.

      Forma combinată de organizare a activității didactice presupune corelarea lucrului pe grupe cu cel individual și cu cel frontal.

      Pentru secvența dată în care dă Competența generală. „ 3. Receptarea de mesaje scrise în diverse contexte de comunicare”, as opta pentru un mijloc de învățământ precum o carte în format letric, care să aibă diverse imagini reprezentative pentru textele studiate, chiar diverse inserții de colaje, în format 3D, cu personaje, locuri, obiecte etc, pentru a fi cât mai atractivă pentru elevi.

     Un exemplu de astfel de carte (nu are 3D) este o antologie de texte „Ce poți face cu două cuvinte?”(Juniorii).

      Rolul mijloacelor didactice este acela de îi face pe copii să se implice în activități, să înțeleagă diverse noținui, să-și formeze anumite competențe. Așa cum preciza și Jean Piaget, elevii au nevoie de concret, de materiale, pentru a înțelege abstractul. Acelasi rol îl are și această carte, de a introduce elevul în lumea poveștilor, de a-l familiariza cu acestea, de a-l face să aprecieze valoarea cărților, munca pe care o depun cei care lucrează la aceasta.

      Pentru secvența dată, aș utiliza ca activitate de învățare derularea unor proiecte de lectură în grup.

      Având ca principal mijloc didactic cartea „ Cartea poți face cu două cuvinte?„, elevii o vor avea de citit, se va discuta diverse aspecte întâlnite în texte, cuvinte, expresii necunoscute, vor avea de completat fișe de lectură. Totodată, se prezintă și proiectul care a stat la baza editării acestei cărți, faptul că mai mulți elevi au alcătuit textele, plecând de la diverse jocuri, formând un grup/club de lectură, împărtășind idei, schimbând păreri. Această „istorie” a cărții este prezentată sub forma unui material Powerpoint, atractiv, interactiv, elevii fiind stimulați să citească textele prezentate.

      Plecând de la aceasta idee, elevii vor avea de confecționat bilețele pe care vor scrie diverse cuvinte. Acestea se amestecă, fiecare extrăgând câte două bilețele. Pornind de la aceste cuvinte fiecare grup va avea de redactat un text. Aceștia trebuie să discute, să schimbe păreri, să selecteze cele mai interesante teme și să alcătuiască un text. În final toate textele vor fi puse împreună, reieșind o carte asemănătoare celei prezentate.

     Alte forme de organizare a activității pot fi:

    Individual, când fiecare elev va alcatui un plan pentru redactatrea unui text, apoi disctuă, se selctează cele mai deosebite idei.

    Frontal, un elev ales trebuie sa prezinte textul grupului, să fie cât mai convingător. În acest mod, competența pe care o urmărim și anume, aprecierea valorii cărților, ar căpăta un alt sens, acela în care elevii ar fi ei înșiși autori, ar munci pentru a realiza un produs final excelent, ar înțelege mult mai eficient cât de importantă este o carte și de ce ar trebui să o aprecieze.

     În cadrul secvenței date, se pot utiliza o multitudine de metode de instruire. Printre acestea se numără: conversația euristică, învățarea prin descoperire, brainstorming, rețeaua de discuții, metoda cadranelor etc.

    Așadar, valențele formative pe care le au mijloacele didactice în procesul instructiv-educativ sunt cele referitoare la înțelegerea noțiunilor abstracte, la dezvoltarea gândirii, a atenției, la facilitatea procesului de învățare, la retenția cunoștințelor pe o perioadă mai îndelungată, la formarea și dezvoltarea competențelor din programa școlară, competențe care sunt necesare pentru formarea idealului educațional dorit de societate, până la pregatirea elevului pentru viață.

 

2. Este binecunoscut faptul că mijloacele didactice au un rol esențial în procesul instructiv-educativ, în special la preșcolari și scolarii mici, unde noțiunile abstracte se înțeleg doar cu ajutorul materialelor didactice, așa cum spune Piaget.

    Societatea modernă se află într-o continuă schimbare, copiii sunt cele din ce în ce mai atrași de tehnologie, de diverse jocuri, aplicații. Rolul școlii, al cadrelor didactice este acela de a se pleca spre aceste interese ale elevilor, de a intra în aria lor de cunoaștere, întreg procesul de învățare trebuie să se facă din prisma învățământului centrat pe elev, mai exact pe ceea ce le place lor. Este absolut necesar ca mijloacele să fie cât mai diversificate atractive, din sfera lor de cunoaștere, moderne, pentru ca elevilor să le fie captivată atenția.

     Astfel, pentru stimularea interesului pentru lectură, mai mult decât atât, pentru ca elevii să aprecieze valoarea unei cărți, trebuie ca și cadrul didactic, școala, să găsească cele mai inovatoare metode, mijloace să-i atragă în lumea cărților, să le cunoască importanța. Acest lucru se poate face prin corelarea unor mijloace didactice tradiționale, cum este cartea, cu cele moderne, cum este cartea digitală(electronică), manualul digital, jocurile, aplicațiile, programele informatice.

    În primul rând, elevii sunt diferiți prin stilurile de învățare pe care le au. Există elevi care învață vizual, citind, pentru aceștia mijlocul didactic poate fi cartea. Însă există și elevii care învață auditiv, ascultând înregistrări audio sau video și atunci cartea trebuie îmbinată cu mijloace audio-video (laptop, videoproiector, casetofon).

    În al doilea rând, elevii dețin inteligențe multiple diverse. Unii sunt buni oratori, altții scriu foarte bine, de aceea trebuie să le oferim șansa tuturor de a se exprima, prin modul preferat de ei și nu de profesori. Rolul cadrului didactic este de a facilita învățarea, de a-i da șansa elevului de a se exprima prin orice mijloc preferat de el.

    Aprecierea valorii unei cărți se poate face atât prin răsfoirea ei, dar și prin folosirea unor prezentări Powerpoint în care sunt aduse imagini, filmulețe cu un interviu luat scriitorului, imagini chiar și dintr-o editură, pentru a vedea cum se confecționează o carte și pentru a prezenta un documentar despre istoria cărților. Este absolut necesară corelarea acestor mijloace cu altele.

    În al treilea rând, numeroase studii au arătat că îmbinarea mijloacelor moderne cu cele tradiționale, cele vizuale cu cele audio și verbale au un efect major în captarea atenției, în stimularea intereseului pebtru învățare, lectură.

    În concluzie, necesitatea corelării mijloacelor, cum este cartea, cu cele moderne, cum este laptopul, este absolut necesară datorită progresului permanent al tehnologiei, al adaptării la acestea, dar și datorită interselor, inteligențelor diferite ale elevilor care reprezintă baza întregului act educațional.

subiecte rezolvate din anii anteriori gasiti aici..............

https://latimp.net/forum/thread/28394/subiecte-rezolvate-titularizare-invatatori-2015/

Attachments