AnnaE
#0

Thor Heyerdahl a fost un aventurier și etnograf norvegian , cu o experiență în zoologie , botanică și geografie.

El a devenit cunoscut pentru expediția sa Kon-Tiki în 1947, în care a navigat 8.000 km (5.000 mi) peste Oceanul Pacific într-o pluta construită manual din America de Sud spre Insulele Tuamotu . Expediția a fost concepută pentru a demonstra că oamenii antici ar fi putut face călătorii lungi pe mare, creând contacte între culturi separate. Aceasta a fost legată de un model difuzionist de dezvoltare culturală. Ulterior, Heyerdahl a efectuat alte călătorii menite să demonstreze posibilitatea de contact între oameni antici larg separați, în special expediția Ra II din 1970, când a navigat de pe coasta de vest a Africii spre Barbados, într-o barcă cu stuf de papirus. A fost numit savant al guvernului în 1984.

Tineretea studiile si starea civila

Heyerdahl s-a născut în Larvik, Norvegia , fiul maestrului bere de bere Thor Heyerdahl (1869–1957) și al soției sale, Alison Lyng (1873–1965). În copilărie, Heyerdahl a arătat un interes puternic pentru zoologie, inspirat de mama sa, care a avut un interes puternic pentru teoria evoluției lui Charles Darwin. El a creat un mic muzeu în casa copilăriei sale, cu un adăugător comun ( Vipera berus ) ca principală atracție.

Chiar înainte de a naviga împreună în Insulele Marquesas în 1936, Heyerdahl s-a căsătorit cu prima sa soție, Liv Coucheron-Torp (1916-1969), pe care o cunoscuse cu puțin timp înainte de a se înscrie la universitate și care studiase economie acolo. Cuplul a avut doi fii: Thor Jr și Bjørn. Căsătoria s-a încheiat în divorț.

După ocuparea Norvegiei de Germania nazistă , el a servit cu Forțele Libere Norvegiene din 1944, în extremitatea nordului provinciei Finnmark. 

În 1949, Heyerdahl s-a căsătorit cu Yvonne Dedekam-Simonsen (1924-2006). Au avut trei fiice: Annette, Marian și Helene Elisabeth. Au fost divorțați în 1969. Heyerdahl a dat vina pe separarea lor de a fi departe de casă și de diferențele în ideile lor pentru creșterea copiilor. În autobiografia sa, el a concluzionat că ar trebui să-și asume toată vina pentru separarea lor. 

În 1991, Heyerdahl s-a căsătorit cu Jacqueline Beer (născută în 1932) ca a treia soție. Locuiau în Tenerife , Insulele Canare și erau foarte activ implicați în proiecte arheologice, în special în Túcume , Peru și Azov până la moartea sa în 2002. Încă spera să întreprindă un proiect arheologic în Samoa înainte de a muri. 

A studiat zoologia și geografia la facultatea de științe biologice la Universitatea din Oslo . În același timp, el a studiat privat cultura și istoria polinezilor , consultând ceea ce era atunci cea mai mare colecție privată de cărți și lucrări din Polinezia, deținută de Bjarne Kroepelien, un bogat comerciant de vin din Oslo. (Această colecție a fost achiziționată mai târziu de Biblioteca Universității din Oslo de la moștenitorii lui Kroepelien și a fost atașată departamentului de cercetare a Muzeului Kon-Tiki .)

După șapte termene și consultări cu experți la Berlin , un proiect a fost dezvoltat și sponsorizat de profesorii de zoologie Heyerdahl, Kristine Bonnevie și Hjalmar Broch. El urma să viziteze câteva grupuri izolate din insulele Pacificului și să studieze modul în care animalele locale și-au găsit drumul acolo.

Heyerdahl a murit pe 18 aprilie 2002, în Colla Micheri , Liguria , Italia , unde plecase să-și petreacă vacanța de Paște cu unii dintre cei mai apropiați membri ai familiei sale. Guvernul norvegian i-a dat o înmormântare de stat în Catedrala din Oslo pe 26 aprilie 2002. Este înmormântat în grădina casei familiei din Colla Micheri. A fost ateu. 

teatru radiofonic biografia lui Thor le gasiti Aici