— Vă rog, luaţi loc, masa e liberă, vin imediat s-o curăţ. Doriţi o bere sau ceva de citit?
— Vasia, bibliotecarul se interesează, ce poftim, o carte sau o halbă de bere?
— Mi. Mie să-mi a. aducă un ca. Caiet şi-o felie de pâine cu unt.
— Nu ţinem caiete.
— Oh! Mătăluţă. Votre maman. Găgugâlcugât.
— Vă rog! Ştiţi cui să vă adresaţi cu asemenea expresii imposibil de redat pe hârtie.
— Pro. pro. Protestez!
— Om bun, adu-ne două halbe, dar din acelea pântecoase.
— Aveţi un abecedar şi capodopera tovarăşului Buharin?
— Nou-nouţă, acum am primit-o, e încă călduţă. Gherasim Ivanovici! Deci un Buharin şi-o jumătate de blondă.
— Co o porţie de icre de crap.
— Dumneata, tot peşte?
— Mie adu-mi ceva de citit.
— Ce-aţi dori?
— Să zicem, ceva scurt şi bun de Gogol.
— Doriţi să-l împrumutaţi? Nici nu poate veni vorba! Împrumutul cărţilor e interzis prin lege. Umpleţi-vă burdihanul şi-ntre timp citiţi cât vă pofteşte inimioara.
— Am cerut un şniţel vienez. Cât să mai aştept, până la Judecata de Apoi?
— Nu vă agitaţi. Abia răsuflu. A trebuit să alerg până-n fundul pivniţei după Programul de la Ehrfurt.
— Iată-l, poftiţi!
— Ura! De dimineaţă stau şi-l aştept. Să citim un rând în cinstea dumneavoastră!
— Abia acum îmi dau seama că sunteţi beat ca un porc. Ce vi s-a urcat aşa la cap?
— Belinski, criticul.
— Să bem în cinstea criticului!
— În cinstea preşedintelui colţului cultural! Onoraţi-ne cu două numere din martie.
— Psst! Hei! O porţie de şuncă vă rog! Iar pruncului un meniu comsomolist, să se mai dezvolte.
— Vă pot recomanda istoria mişcării muncitoreşti.
— Bine, adu mişcarea muncitorească. Las' să se deştepte, afurisitul.
— Dintre toţi autorii, cel mai mult îmi place Muscat Otonel.
— E un tip celebru. Îi întâlneşti numele în toate reclamele, pe toate clondirele de seamă.
— Uite cum zboară garsonul, ca un vultur.
— E-un băiat de aur. Se străduieşte să-i mulţumească pe toţi şi pune atâta inimă în ceea ce face.
— E-un înger!
— Gherasim Ivanovici, în numele întregului colectiv de cititori, ura!
— A. amintiţi-vă un. Uneori, pri. Prieteni, să ci. Citiţi câteva pagini în ci. Cinstea lui!
— Dacă o-mbulinează, îl îngropăm cu toată pompa. O va duce mai bine acolo, jos, decât a dus-o aicea, sus.
— Finit-kaput!
— Toarnă, frate, toarnă. Fără milă. Hai, să trăieşti!
SFÂRŞIT