AnnaE
#0

Medicina a gasit rezolvari pentru multe boli mari. Dar nu şi pentru bolile mici, suferinte sezoniere, provocate de anotimpuri. Guturaiul, raceala, durerile de gat şi de piept, bronsita şi tusea sunt mult mai simplu de vindecat cu un ceai sau cu o prisnita aplicata corect, decat cu un pumn de medicamente. Chiar daca oamenii de stiinta stramba din nas cand e vorba de leacuri stravechi, ele sunt reluate şi revazute cu „furie”, în toate tarile mapamondului. şi nu e vorba de a crede în miracole. Interesul pentru traditie este o stare de spirit a lumii contemporane. Chiar daca virtutile anumitor leacuri babesti nu pot fi demonstrate academic, atata vreme cat ele fac bine, cat provin din natura şi nu dintr-o fabrica de „elixiruri” chimice, oamenii le prefera. şi le prefera, spre lauda lor, şi o gramada de medici care au inteles ca medicina viitorului nu se poate desparti de traditie. In China, pacientul are dreptul sa-si aleaga terapia pe care o prefera. Este ceea ce facem şi noi prin leacurile de fata, invitandu-va sa alegeti ce credeti ca v-ar fi de folos.

 

 

 

          Crize de astm

          În caz de urgenta: doua cesti de cafea sau doua tablete de ciocolata.

          Afara e umezeala şi ceata, sunteti astmatici şi v-ati uitat inhalatorul acasa. Simtiti cum se apropie o criza de astm. Intrati rapid intr-un bar sau o cofetarie şi cereti doua cafele tari. Ultimele studii realizate în Canada arata ca administrarea de cofeina slabeste obstructia bronhiilor şi usureaza respiratia. Atentie: nu este vorba despre un substitut de medicamente, ci doar de un ajutor de ocazie. Cofeina este un stimulent puternic al sistemului nervos şi cardiovascular, cu efecte secundare periculoase: tahicardie, anxietate, convulsii, palpitatii. Nu abuzati! şi ciocolata poate fi folosita în caz de urgenta. Contine magneziu, un antidepresor cunoscut.

          Masaj cu usturoi

          •Zdrobiti doi catei de usturoi în 500 ml de untdelemn. Aplicati aceasta mixtura pe talpa picioarelor şi pe coloana vertebrala, masand usor.

          • La fel de eficient este şi un catel de usturoi macerat, vreme de opt zile, intr-un pahar de alcool de 90 de grade. La nevoie, puneti cateva picaturi din acest amestec pe o bucatica de zahar.

          • Pentru a calma o criza de astm, impregnati cu amestecul de usturoi şi alcool o compresa inmuiata inainte în apa fierbinte. Aplicati-o pe piept. Caldura e indispensabila pentru eficienta acestui tratament.

          Infuzie de cimbru.

          Virtutile antiseptice ale cimbrului sunt recunoscute din Antichitate. Crizele de astm fiind declansate adesea de o infectie, cimbrul se dovedeste şi în cazul acesta util. Beti 2-3 infuzii pe zi, preparate din 1 lingurita de planta oparita cu 1 cana de apa.

          Bronsita.

          Boala a iernii, bronsita este o afectiune respiratorie legata de obicei de o raceala. Se disting doua tipuri mari de bronsite: acute şi cronice. Prima se caracterizeaza printr-o tuse seaca, acompaniata sau nu de febra. Bronsita cronica (dureaza cam trei luni pe an şi tine trei ani la rand.) este extrem de frecventa şi foarte grava. Simptomele ei sunt o tuse cu expectoratie, care necesita supraveghere medicala.

          Inhalatii cu picaturi de eucalipt

          Eucaliptul este o planta antiseptica şi decongestionanta a cailor respiratorii. El poate fi administrat sub forma de ceaiuri, pastile de supt, produse pentru baie, sirop, picaturi pentru inhalatii. Ultimele sunt deosebit de eficiente în bronsite. Dar atentie: zece mililitri de ulei esential de eucalipt pot duce la deces. In schimb, 0,1 – 0,2 ml/zi (2-3 picaturi) puse în apa fierbinte, pentru inhalatie, nu reprezinta nici o toxicitate. In farmacii exista şi alifii cu eucalipt. Alifiile pot fi aplicate pe spate sau pe piept, dar niciodata pe fata sau pe mucoase. (Persoanele bolnave de afectiuni hepatice şi copiii mai mici de un an nu trebuie sa apeleze la eucalipt.)

          Lapte cu usturoi.

          La tara, şi astazi bronsita se trateaza cu supe bogate în usturoi. O alta versiune a acestui remediu: puneti doi catei de usturoi intr-o cana de lapte rece. Lasati-i sa fiarba 20 de minute, apoi beti lichidul cat mai cald. Reteta poate fi preparata şi cu ceapa. Trei cepe se fierb în 500 ml de apa, se strecoara şi lichidul se amesteca cu miere.

          Inhalatie cu lamaie.

          Puneti la fiert 750 ml de apa. Stingeti focul. Adaugati 5 picaturi de ulei esential de lamaie. Aplecati-va capul peste vas, acoperiti-va cu un prosop şi inspirati. Se repeta de trei ori pe zi.

          Frictionari şi comprese pe piept

          . Cu untdelemn de masline cald, amestecat cu lamaie, usturoi sau ulei aromat de lavanda sau eucalipt.

          Cataplasme cu otet de mere

          Inmuiati o compresa în apa fierbinte, stropiti-o cu otet de mere şi aplicati-o pe piept, acoperita de o folie de plastic. Prin compozitia sa, otetul degaja caile respiratorii superioare – nas, gat, sinusuri, şi inferioare: bronhiile şi plamanii.

          Dureri de gat

          Mesagere nedorite ale racelii sau gripei, durerile de gat pot anunta şi o infectie virala sau bacteriana, o angina sau o laringita. Cert este ca fac mari probleme la inghitit şi e bine sa scapam de ele rapid.

          Cataplasme cu musetel

          Puneti o lingura de musetel intr-o cana cu apa clocotita şi lasati sa se infuzeze cinci minute. Varsati lichidul pe o compresa, stoarceti-o putin, apoi aplicati-o direct pe gat. Acoperiti-o cu o bucata de plastic. Cand se raceste, operatia trebuie repetata. La fel de bune sunt compresele fierbinti cu ulei de masline şi apa de colonie din lavanda.

          Gargara cu salvie.

          Planta cunoscuta din Antichitate, salvia da un ulei esential cu proprietati antiinflamatoare şi antibacteriene foarte eficiente în caz de inflamatie a gatului şi gurii. Doua-trei picaturi de ulei de salvie puse în 100 ml de apa calda sunt mult mai active decat infuzia de salvie, preparata dintr-o lingurita de planta, infuzata cu o jumatate de litru de apa fiarta. Se fac 2- 3 gargare pe zi, vreme de 2-3 zile.

          Gargara cu miere şi suc de lamaie

          Diluati în apa fierbinte un praf de sare, sucul unei lamai şi o lingurita de miere. Faceti gargara de trei ori pe zi.

          Gargara cu apa sarata

          Un remediu simplu şi cat se poate de eficace: amestecati 1 lingurita de sare de masa cu 500 ml de apa calduta şi faceti gargara din ora în ora.

          Cataplasme cu sare grunjoasa şi suc de lamaie

          Luati un pumn de sare grunjoasa, stropiti-o cu suc de lamaie fierbinte, intindeti sarea umeda pe un tifon şi aplicati-l pe gat, vreme de o ora. Inveliti bandajul cu un fular.

          Gargara cu otet de mere

          Antiseptic şi bactericid, otetul de mere este inainte de toate un fortifiant excelent, ideal pentru a spori rezistenta organismului impotriva neplacerilor iernii. E firesc, deci, sa usureze şi durerile de gat. Amestecati o lingura de otet de mere cu o lingurita de miere. Diluati-le cu ceai de musetel şi faceti gargara.

          Bolile toamnei

          Retete de vindecare cu alimente Racelile.

          Simptomele clasice: guturaiul şi tusea, insotite adeseori de dureri de cap şi de gat, de o stare generala proasta, de dureri ale membrelor şi frisoane.

          Autorii: rino-virusurile ce se fixeaza în special pe mucoasa nazala, iritand-o.

          Imbolnavirea este favorizata de un sistem imunitar slabit din cauza frigului sau a stresului excesiv.

          Alimente iuti

          Desfunda nasul mai bine decat medicamentele, pentru ca lichefiaza secretiile de pe caile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucatica de ardei iute (mestecata în gura) sau 10-20 picaturi de Tobasco intr-un pahar cu apa. şi bineinteles. usturoi – dar proaspat şi crud.

          Usturoi: „penicilina ruseasca”

          Rusii – în special – cred orbeste în puterea vindecatoare a usturoiului în caz de raceala. şi pe buna dreptate, caci efectul lui antibacterian a fost confirmat intre timp şi de oamenii de stiinta. Iata o reteta: curatati de coaja 5 catei de usturoi, zdrobiti-i şi amestecati-i cu 5 lingurite de zahar. Turnati deasupra putina apa şi puneti-i pe foc pana dau în clocot. Lasati-i sa stea 5 minute şi apoi strecurati zeama. Se ia cate o lingurita de zeama de-a lungul zilei.

Attachments