AnnaE
#0

     Emulatia pe care a creat-o Vladimir Vysosky in randul oamenilor obisnuiti in vreme ce a fost total ignorat de autoritatile comuniste rusesti a fost datorita talentului artistic cu totul si cu totul deosebit de "moda" sau de ceea ce era obisnuit sa se asculte pe atunci. Un om de arta complet in opinia mea si un barbat implinit, rebel, impotriva a tot ceea ce era normal si firesc si a regimului sovietic. Daca as face un exercitiu de imaginatie cred ca daca ar fi trait ar fi continuat sa faca ce stia cel mai bine, sa ignore autoritatile si Putin nu s-ar fi atins de el ca si inaintasii lui.

   

Cert este ca la moartea sa au participat peste un milion de oameni, dar iarasi fara sa fie bagat in seama de conducerea "de partid si de stat" care n-a avut incotro si a acceptat faptul ca Vladimir nu poate pleca singur.

    Paradoxal melodiile lui erau ascultate de la oamenii simpli pana la intelectuali dar nici unul nu a fost inregistrat decat dupa moartea sa.

   „Dacă nu te-ai confruntat cu minciuna, la
șitatea sau cu greutățile, înseamnă că nu ai avut nici o treabă cu viața!, suna un vers din cele 600 de poeme scrise de el.

    Nici viata lui amoroasa n-a fost diferita de cea artistica. Rebel, neinteles, agresiv in limbaj, gata sa sara la bataie pe strada sau in carciuma ramane totusi un mister cum femeile se indragosteau de el, mai ales ca vizita des clinicile de dezacoolizare, avand dependenta de morfina si vodka. Dar totusi acestea se indragosteau, il iubeau, il paraseau si continuau sa-l iubeasca.

     Printre acestea a aparut si iubirea vietii lui, Marina Vlady o actrita frumoasa, talentata si indragostita iremedial de Vladimir. Erau casatoriti amandoi cand s-au cunoscut, ea era la a doua casatorie si avea un copil, el era la a doua casatorie si avea 2 copii. "Dupa un spectacol ,Marina a observat pe un om scund cu pantalonii
șifonați care se îndrepta hotărât spre ea. Actorul de pe scenă, plin de viață și emoție nu se potrivea deloc cu omul  scund, cenușiu, neînsemnat și modest ce se afla in fața ei. Ea era frumoasă, idolul multor bărbați, El era romantic, visul multor femei din URSS. Ea își avea reședința în suburbiile Parisului și avea viza limitată pentru URSS, El nu avea nici măcar o garsonieră modestă în Moscova, iar ieșirea din țară era de domeniul utopicului. El știa cu ce se va încheia prima lor întâlnire, dar Ea nu știa de câte ori va trebui să-și salveze noul soț de noi și noi patimi ale alcoolului și consumului de morfină."

      Si totusi, sotia lui vazandu-l cat de pierdut era dupa ce o intalnise pe Vlady a plecata resemnata impreuna cu cei doi copii ai lor. "Timp de aproape 3 ani rela
ția dintre Vlady și Visotki s-a consumat la distanță. El nu putea ajunge în Franța, iar Vlady nu putea obține viza pentru URSS., nici dacă dorea și căuta cu înverșunare să joace roluri în filmele sovietice. Și atunci Marina face un compromis: pentru a avea viză nelimitată pentru URSS, ea intră în rândurile partidului comunist din Franța cu o mică și amabilă atenționare din partea tovarășilor Vladimir ar trebui să înceteze în cântecele sale să ia peste picior sistemul politic sovietic."

     "Odiseea lor de dragoste a fost un continuu
șir de încercări și greutăți. Marina era mereu scindată între Paris și Moscova, între cariera ei și dorul de Vladimir, iar Visotki lucra îndârjit zi și noapte, susținând concerte clandestine care să le asigure un trai cât de cât decent.  „Astăzi, am reușit iarăși să economisesc. Nu am mâncat nici supă măcar (felul lui preferat de mâncare). Nu cheltui banii. Vreau să-ți cumpăr o bluză, deoarece te iubesc. Chitara mea iarași dansează de fericire. Sufletul însă tânjește.

     V-am scris asa mult pentru ca imi plac oamenii non-conformisti, care fac ceea ce simt, fara sa se incurce in prejudecati si complicatii, imi plac oamenii care traiesc si atat. Imi plac oamenii care-mi sunt opusi si-i invidiez catodata ca pot sa faca atatea si pot castiga atatea.

     Va las si pe Vladimir cu vocea sa grava dar calda si expresiva intr-o melodie despre niste cai plin de capricii.

P.S. Pe actrita Marina Vlady o puteti vedea in teatrul de televizune "Steaua fara nume" de Mihail Sebastian, unde joaca alaturi de un alt actor francez.....................https://latimp.eu/steaua-fara-nume-film-romanesc-vechi-online-1966/

 

Si bonus distributia din anul 1983 si teatru radiofonic din anul 1965

https://latimp.eu/steaua-fara-nume-de-mihail-sebastian-teatru-radiofonic-mp3/

https://latimp.eu/steaua-fara-nume-teatru-national-de-televiziune-1983/

Si melodia mea de capatai si suflet......https://latimp.eu/ysotsky-кони-привередливые-capricious-horses/