Viewing Single Post
AnnaE
#0

 

Charles Darwin a fost un om de stiinta britanic care a pus bazele evolutionismului si teoriei selectiei naturale. Munca sa a schimbat radical modul în care omenirea s-a raportat la mediul înconjurator, teoriile sale fiind preluate si în economie, etica sau sociologie.

Charles Robert Darwin s-a nascut pe 12 februarie 1809 într-o familie înstarita si influenta. Bunicul din partea mamei a fost un producator proeminent de portelanuri, în timp ce bunicul patern a fost unul dintre cei mai influenti intelectuali din Anglia secolului al XVIII-lea.

 

 

                                                                                                     Cateva informatii despre Charles Darwin

 

 

Geniul lui Darwin, care a reusit sa explice de o maniera cât se poate de simpla originea speciilor, a trecut neobservat în tineretea sa. Robert, tatal savantului, obisnuia sa-i spuna ca este „rusinea familiei”. De profesie medic, Robert l-a trimis pe Darwin sa studieze tot medicina la Universitatea Edinburgh. Când Charles a decis sa se mute la teologie, la Cambridge, tatal sau ar fi rabufnit.

”Nu îti pasa de nimic altceva în afara de a trage cu arme, câini si a prinde sobolani. Te vei face de rusine, pe tine si pe întreaga ta familie”, i-ar fi spus Robert fiului sau, înainte ca acesta sa plece, în 1831, într-o expeditie stiintifica de cinci ani la bordul navei HMS Beagle.

Expeditia avea sa-i deschida ochii, iar observatiile pe care avea sa le faca urmau sa se concretizeze într-o teorie care avea sa-i asigure un loc în istorie.

Voiajul si raul de mare

În acea epoca, majoritatea europenilor credeau ca lumea a fost facuta de Dumnezeu în sapte zile, asa cum este descris în Biblie. În timpul voiajului pe mare, Darwin a citit ”Pincipiile geologiei” de Lyell, carte care sugera ca fosilele gasite în roci reprezentau dovezi ale faptului ca au existat animale care au trait pe pamânt în urma cu mii sau chiar milioane de ani.

Argumentul a fost întarit în mintea lui Darwin de diversitatea de fauna si de caracteristici geologice pe care le-a observat în timpul calatoriei sale. O alta schimbare s-a produs si în momentul în care a ajuns în insulele Galapagos, situate la 500 de mile de coasta Americii de Sud. Darwin a observat ca pe fiecare insula traia o anumita specie de cinteza, înrudita cu cele de pe alte insule, dar în acelasi timp diferita.

 

 

 

                                                                         Documentarul biografic Charles Darwin îl găsiți pe linkul de mai jos

 

 

 

                                                                                                  

 

 

                                      https://latimp.eu/charles-darwin-originea-speciilor-documentar-biografic-tradus-in-romana/