Nikola Tesla simbolizează o forță unificatoare și o inspirație pentru toate națiunile în numele păcii și al științei. A fost un adevărat vizionar cu mult înaintea contemporanilor săi în domeniul dezvoltării științifice. Statul New York și multe alte state din SUA au proclamat 10 iulie, ziua de naștere a lui Tesla - Ziua Nikola Tesla.
Mulți membri ai Congresului Statelor Unite au ținut discursuri în Camera Reprezentanților la 10 iulie 1990, pentru a sărbători cea de-a 134-a aniversare a inventatorului și om de știință Nikola Tesla. Senatorul Levine din Michigan a vorbit în Senatul SUA cu aceeași ocazie.
Semnul stradal „Nikola Tesla Corner” a fost amplasat recent la colțul străzii 40 cu 6th Avenue din Manhattan. Există o fotografie mare a lui Tesla în Muzeul Statuii Libertății. Liberty Science Center din Jersey City, New Jersey are o demonstrație științifică zilnică a bobinei Tesla care creează un milion de volți de electricitate în fața ochilor spectatorilor. Au fost scrise multe cărți despre Tesla: Geniul risipitor: Viața lui Nikola Tesla de John J. O'Neill și cartea lui Margaret Cheney Tesla: Man out of Time a contribuit în mod semnificativ la faima lui. Un film documentar Nikola Tesla, The Genius Who Lit the World , produs de Tesla Memorial Society și de Muzeul Nikola Tesla din Belgrad, The Secret of Nikola Tesla (Orson Welles), BBC Film Masters of the Ionosphere sunt alte tributuri aduse marelui geniu .
Nikola Tesla s-a născut pe 10 iulie 1856 în Smiljan, Lika , care făcea pe atunci parte a Imperiului Austo-Ungar, regiunea Croației . Tatăl său, Milutin Tesla a fost un preot ortodox sârb, iar mama sa, Djuka Mandic, a fost inventatoare de sine stătătoare a aparatelor de uz casnic. Tesla a studiat la Realschule, Karlstadt în 1873, la Institutul Politehnic din Graz, Austria și la Universitatea din Praga. La început, intenționa să se specializeze în fizică și matematică, dar în curând a devenit fascinat de electricitate. Și-a început cariera ca inginer electrician la o companie de telefonie din Budapesta în 1881. Acolo, în timp ce Tesla se plimba cu un prieten prin parcul orașului, i-a trecut prin minte soluția evazivă la câmpul magnetic rotativ. Cu un băț, a desenat o diagramă în nisip explicând prietenului său principiul motorului cu inducție.
Înainte de a merge în America, Tesla s-a alăturat companiei Continental Edison din Paris, unde a proiectat dinamo. În timp ce se afla la Strasbourg în 1883, el a construit în mod privat un prototip al motorului cu inducție și l-a condus cu succes. Neputând să intereseze pe nimeni din Europa în promovarea acestui dispozitiv radical, Tesla a acceptat o ofertă de a lucra pentru Thomas Edison la New York. Visul său din copilărie a fost să vină în America pentru a valorifica puterea Cascadelor Niagara.
https://latimp.eu/tesla-inventatorul-lumii-moderne-documentar-subtitrat-in-romana/