Viewing Single Post
AnnaE
#0

 

 

În 1906, familia lui Goldie Mabovitch a emigrat la Milwaukee, Wisconsin, unde a urmat Școala Normală din Milwaukee (acum Universitatea din Wisconsin-Milwaukee) și mai târziu a devenit lider în Milwaukee Labor.Partidul Sionist. În 1921, ea și soțul ei, Morris Myerson, au emigrat în Palestina și s-a alăturat kibutzului Merẖavya. 

Ea a devenit reprezentanta kibbutz-ului la Histadrut (Federația Generală a Muncii), secretarul Consiliului de Muncă al Femeilor din acea organizație (1928–32) și membru al comitetului executiv al acesteia (1934 până la al Doilea Război Mondial ). 

În timpul războiului, ea a apărut ca un purtător de cuvânt puternic al cauzei sioniste în negocierile cu autoritățile mandatare britanice. În 1946, când britanicii au arestat și au reținut mulți activiști evrei, inclusivMoshe Sharett, șeful Departamentului Politic al Agenției Evreiești, Goldie Myerson l-a înlocuit provizoriu și a lucrat pentru eliberarea camarazilor ei și a numeroșilor refugiați de război evrei care încălcaseră reglementările britanice privind imigrația instalându-se în Palestina. 

La eliberarea sa, Sharett a preluat atribuțiile diplomatice, iar ea a preluat oficial fosta lui funcție. Ea a încercat personal să-l descurajeze pe regele Abdullāh I al Iordaniei să se alăture invaziei Israelului decisă de alte state arabe.

 

 

 

 

                                                          

 

 

 

 

                                                                                                                               SURSA 1

                                        https://latimp.eu/golda-meir-matriarhul-ierusalimului-film-documentar-biografic/

 

                                                                           

 

                                                                          SURSA 2

 

 

                                             https://segavid.com/embed-kan9nx2ob405.html