228 Views 1 Like
AnnaE
By Published on May 23, 2018

Plecând de la o frază duhului din Lampă care i-a spus lui Aladin „Vrei să fii iubit pentru ceea ce ești sau pentru ce ai”, pe care am văzut-o într-o poveste pentru copii (:princess:), mi-a trecut prin minte că duhul din lampa fermecată, nu era chiar tâmpit și că a reușit să-l pună în dificultate pe Aladin, dar și pe mine, pentru că recunosc că oamenii moștenesc de la generație la generație obiceiuri, comportamente, tradiții etc.

Din dorința lor, sau pur si simplu rămâne în firea lor, ca moștenire genetică, gândesc la fel. Dacă unora nu le-a păsat de prima oară de avere sau bani, nu le va păsa nici generațiile următoare, iar celor care le-au plăcut banii și viața îndestulată, lasând sentimentele pe alt plan, așa vor merge și mai departe.

Acum nu sunt absurdă și radicală, să generalizez, dar puși în fața unei alegeri procentul va fi zdrobitor în favoarea primei categorii.

Până ne gândim, hai să citim o poveste dintr-un calendar. Poate ne vin idei...noi idei de abordare!

 

Legenda castelului calendar Ugron din Zau de Câmpie  

 

O frumoasa poveste de dragoste transpusa într-un frumos castel, care a fost construit de ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia, Istvan Ugron. Ambasadorul o iubea nebunește pe fiica țarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Probabil că el nu a vrut ca aceasta dragoste să dispară în negura timpului, și a decis să construiască castelul calendar. Structura acestuia cuprinde 365 de ferestre, numărul zilelor dintr-un an, 4 turnuri simbolizând cele patru anotimpuri, 52 de camere, numarul sapamânilor dintr-un an, 7 terase reprezentând zilele sapamânii și 12 holuri, care sunt lunile anului.

 

În opinia mea, dincolo de poveștile care au hranit imaginația oamenilor locului, dragostea ambasadorului,pentru prințesa Rusiei, rămâne unica prin dovada vie  castelului Calendar. Si totodată neîmplinirea iubirii lor, a fost povestită de săteni prin viu grai, care știu că el nu s-a ridicat la nivelul pretențiilor ei. Ea i-ar fi cerut baronului Ugron să paveze aleea care duce înspre castel cu bani de aur. A fost de acord și a dat porunca muncitorilor să îndeplinească dorința iubitei. Doar că pe la jumătatea drumului prințesa a cerut ca banii de aur sa fie puși în cant, pentru ca nimeni să nu pașeasca pe coroana împăratului, potrivit acesteia reprezenta o lipsă de respect și loialitate față de împărat. 

 

Ugron a dat din nou poruncă pentru refacerea drumului, doar că de data aceasta nu i-au mai ajuns banii pentru întreaga porțiune de drum. Văzându-se neputincios și incapabil să  îndeplineasca cerințele femeii iubite, baronul Istvan Ugron a încetat o vreme să-i mai facă curte prințesei. Între timp au ajuns la putere bolșevicii, iar în timpul Revoluției Ruse din 1917 întreaga familie a țarului a fost ucisă. Îndoliat, baronul s-a retras din viața publică cu inima plină de durere după dragostea sa neîmplinită.

Categories:
1 person likes this.