172 Views 2 Likes 6 Comments
AnnaE
By Published on June 24, 2018

Astăzi e Duminică și după cum se spunea pe vremuri, avem două duminici într-una. Una că duminica e ziua a șaptea, cea de  odihnă (ca și în cazul meu) și a doua, ca e sărbătoarea Sânzienelor.

 

Ce sunt Sânzienele și de unde le vine denumirea ?

 

Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată, cel mai probabil, de la Sancta Diana, zeița silvestră. Sânzienele erau considerate, încă din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) și divinități antropomorfe.

În credința populară, Sanzienele erau considerate a fi Copii din Grupul niște femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. 

 

 Conform tradiției, Sanzienele sunt niște ființe magice care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie. Ele cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. 

 

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sanzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forțe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindină, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac. De aceeea, pentru a nu fi loviți de blesteme, oamenii au creat adevărate ritualuri. De asemenea, în ajunul sau în ziua de Sânziene se întâlneau practici și obiceiuri de divinație, de aflare a ursitei și a norocului în gospodărie. 

 

Dacă ar fi să ne luăm după legende, acestea spun că fetele acestea frumoase sunt și pretențioase, ca orice fată frumoasă, și dacă le superi, făcând treburi prin gospodărie, au puterea ca femeilor să le sluțească gura iar bărbaților care au jurat strâmb sau au făcut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

Se mai spune ca ziua de Sânziene se mai numește și amuțitul cucului. Dacă nu mai cântă până azi se zice că avem vară secetoasă. Vă liniștesc eu căci l-am auzit ieri dimineață, deci nu avem vară secetoasă. Cucul încetează să mai cânte la Sfântul Ilie. De atunci și până la anul de Sfântul Gheorghe el nu mai cântă.

 

„Legenda Sânzienelor 

 

Când marea preoteasă a Soarelui - tânăra împărăteasă Reskynthis - a plecat în Lumea Umbrelor, jalea soţului ei - împăratul Ion, marele preot al Lunii - a fost de nespus. Atât de mult a suferit împăratul, încât şi-a lăsat palatul şi sceptrul, plecând în munţi spre a se reculege - gest fără precedent în tradiţiile autohtone. Acolo, spun legendele, a pogorât până în Tărâmul Celălalt, rugându-se de zei să-i redea soţia. Se mai spune că ar fi reuşit să o aducă până aproa­pe de Lumea Albă, dar că ar fi pierdut-o în ultima clipă. De atunci, Reskynthis a mai fost numită şi Eury­dike, adică "Readusa”.

Noua mare preoteasă a Soarelui a fost aleasă Salonai, sora mai mică a Eurydikei. Legea pământului cerea ca împăratul văduv să o ia de soţie pe Salonai. Numai că acesta, iluminat de o nouă lege divină, a refuzat. Tradiţia mai cerea ca marele preot al Lunii să oficieze în fiecare an, cu marea preoteasă a Soarelui, hierogamia - adică "nunta sfântă”, pentru ca pământul să dea roade multe - dar împăratul a respins şi această ceremonie sacră, care implica actul sexual.

Afrontul suferit de Salonai le-a mâniat în aşa măsură pe celelalte preotese, încât acestea l-au căutat pe împăratul plecat în munţi, l-au găsit şi i-au tăiat capul, pe care l-au aruncat în râul ce curgea prin apropiere.

Temutele preotese mai purtau denumirile de Amazones ("Femei Frumoase”), Sintiana ("Femei Fermecate”), Zantiala ("Doamnele Soarelui”) şi Mainades ("Dansatoare”). Ele şi-au spălat crima îngrijindu-se de creşterea şi educaţia copiilor mici ai lui Ion-Orpheus şi Eurydike, Musaius şi Maria. Ajuns împărat, Musaius, zis şi D-Ion-Ysos, adică "Fiul lui Ion”, le-a reabilitat şi a asigurat supravieţuirea ordinului lor sfânt, ce fusese ameninţat cu desfiinţarea de adepţii lui Ion-Orpheus. Ele chiar au îmbrăţişat noua lege divină pe care o propovăduise împăratul şi au luptat pentru impunerea ei. De atunci, au fost asociate cultului marelui profet, iar sărbătoarea lor se ţinea de ziua naşterii lui, la solstiţiul de vară, mai ales că ele slujeau Soarelui.” (sursa realitatea.net)

 

Sânziene 2018 (Drăgaica). Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie, se pare că a fost instituită după unii cercetători, spre a înlocui sărbătorile păgâne, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstițiului de vară (22-23 iunie).

2 people liked this
AnnaE
De fapt creștinii au „cosmetizat” sărbătorile păgâne, trecându-le în dreptul lor. Nici măcar nu avem curajul să spunem originea lor. Adică, tot ce sărbătorim acum au rădăcină adâncă în păgânism.
Like June 24, 2018
se stie ca noi suntem primii, dar stem conspirati ca sa nu se stie....totusi, in crestinism, evreii raman in continuare poporul ales, in apocalipsa lui Ioan se spune limpede asta...mi-am amintit de sarbatoarea lui Bachus ce se tinea in evul mediu, e si o piesa de teatru despre asta, cam greoaie dar... View more
Like June 24, 2018 Edited
nu eu, asa spune Ioan, care e mahar in noul testament, asa ca, ce zice el zice de la zeu ...biblia e compilata din mai multe bucati halucinant contradictorii, aici zice ceva, iar dincolo altceva...numai "sfantu duh" te poate lamuri, ori eu cu o stecluta de vodca
Like June 30, 2018 Edited