AnnaE
#0

Nume………………………………………
Clasa………………………………………

FIŞĂ DE LECTURĂ
Opera epică

 

Poveste fara sfarsit de Martin Ende

1. Trăsăturile operei epice : Poveste fara sfarsit este un roman fantastic publicat in 1979 si este considerata una din capodoperele literaturii pentru copii.

2. Prezentarea pe scurt a subiectului (rezumat): In  acesta carte este vorba despre un copil de 11 ani pe nume Bastian Balthazar Bux carebeste fugarit de niste copii si se refugiaza intr-un anticariat. Si pe cand statea acolo vede o carte pe care o fura si se duce in podul scolii si incepe sa o citeasca. Carte il fascineaza de la bun inceput aratandu-i o lume fantastica intr-o imparatie minunata numita Fantezie.

Imparatia aceasta este condusa de Craiasa Copila care era bolnava si o data cu boala ei  lumea fantastica a Fanteziei era amenintata cu disparitia. Pentru a se vindeca Craiasa Copila trebuia sa primeasca un nume nou de la un om adevarat nu de la cineva din cuprinsul Fanteziei.

Atreiu era un baiat curajos din imparatie si primeste misiunea de a deslusi misterul bolii Craiesei Copile in timp ce Fantazia disparea incetul cu inceptul. Treptat neantul ii inghite pe tot cei fara speranta si personajele Fantaziei ajung in lumea oamenilor, unde se prefac in minciuni, iluzii, teama, lacomie, disperare. Aici in lumea oamenilor acestia se straduiesc sa-si convinga copii ca Fantazia nu exista.

Bastian ajunge sa inteleaga ca nu numai Fantazia este bolnava ci si lumea oamenilor deoarece auzise tot mai des vorbe descurajatoare si viata i se parea lipsita de mistere si minuni plina de oameni resemnati. Se hotareste sa ajute imparatia Craiesei Copile si sa-i dea un nume acesteia, dar ii era teama sa intre in Fantazia fiindu-I rusine de felul in care arata. Pana la urma ii da craiesei un nou nume :”Puisorul Lunii” si atunci intra si el in imparatia ei.

Puisorul lunii ii spune sa-si puna orice dorinta pentru ca acolo I se vor indeplini toate si Fantazia va renaste din dorintele lui. Bastian trece prin multe peripetii si o data cu fiecare dorinta indeplinita isi pierde cate o amintire din lumea oamenilor. Isi doreste cat mai multa putere si ignora sfaturile lui Atreiu, continuand sa-si puna dorinte pana ajunge de uita tot din lumea lui..

Ultima dorința pe care o are Bastian este insa nu aceea de a fi iubit, ci cea de a iubi el insuși. Pentru a ajunge la iubire, trece prin alte incercări, pana ajunge la apa vieții. “Mai exista și o fagaduiala despre care nu vorbim decât arareori, anume că odata, într-un viitor îndepartat, va veni o vreme cand oamenii vor aduce iubirea și în Fantazia. Și atunci cele doua lumi nu vor mai fi decat una singura. Nu știu insa ce inseamna toate acestea”, ii dezvaluie Aiuola Doamna.

Bastian ajunge la mina cu amintiri si acolo gaseste una singura pe care o poate iubi, pe cea a tatalui sau. Apoi a ajuns la Apa Vietii unde pierde toate darurile din Fantazia si redevine el cel care fusese inainte.

Mai are o singura misiune… : sa duca apa vie și in lumea oamenilor, in special tatalui său. Aceasta apa insemna de fapt tocmai bucuria de a trai și de a iubi, molipsitoare și pentru alții.

Și… reuseste.

 

După care dorește să lămurească povestea cu cartea furata de la anticar. Numai că acesta ii explica faptul că nu a avut niciodata o carte intitulata POVESTEA FĂRĂ SFÂRȘIT. “Orice poveste adevărata e o poveste fara sfarsit”, il lamurește anticarul, iar în Fantazia se poate ajunge si pe alte cai, nu numai prin carți, si in tot cazul, nu numai prin acea carte. El insusi fusese si se întorsese din Fantazia.

  1. Personajele
    -principale trăsături morale : Bastian, craiasa Copila, Atreius

-secundare:
-alte personaje (colective, episodice, pozitive, negative, fantastice, reale etc):

4. Motivează de ce te-a impresionat operaM-a impresionat lumea minunata din Fantazia si ca Bastian a recunoscut pana la urma ca a furat cartea.