Dinozauri
Dinozaurii au fost un grup de reptile, care au trăit pe Pământ cu mai mult de 160 de milioane de ani în urmă. Au dispărut acum circa 65 de milioane de ani.
Au fost identificate deja peste 600 de specii de dinozauri, de la animale gigantice pana la reptile de dimensiuni foarte modeste, asemanatoare cu soparlele de astazi. Aceste specii se incadreaza in aproape 30 de familii de dinozauri, clasificate destul de riguros de oamenii de stiinta.
Cand au aparut
Conform descoperirilor dinozaurii au stapanit pamantul acum 165 milioana de ani, pana acum 65 milioane de ani. Sunt 100 de milioane de ani care inseamna enorm de mult fata de cei cateva mii de ani care au trecut de la aparitia omenirii.
Se presupune ca un asteroid care a lovit pamantul acum 65 de milioane de ani in urma a dus la disparitia dinozaurilor, altfel ei ar fi trait si in zilele noastre.
Primele fosile de dinozauri au inceput sa fie descoperite in anul 1818. Singurii trei dinozauri cunoscuti in acea perioada erau Megalosaurus, Igoanodon si Hylaeosaurus, care sunt dinozauri de talie mare. Cel mai “batran” dinozaur este Eoraptor, un animal carnivor, care a trait cu 228 milioane de ani in urma.
Dinozaurii cu burta de pasare sunt ierbivori, iar cei cu burta de reptila sunt majoritatea carnivori.
Dinozaurii au avut de-a lungul indelungatei lor istorii o evolutie constantă. Astfel, de la primii dinozauri care erau carnivori sau omnivori, bipezi, mici, nu foarte puternici, dar probabil mult mai rapizi si agili decat contemporanii lor, (si care au disparut pana la sfarsitul Triasicului), s-a ajuns in timpul Jurasicului (supranumit si perioada dinozaurilor) la o mare diversitate de tipuri adaptative, a caror principala caracteristica comuna este dimensiunea colosala, neegalata pana astazi. Primele ramasite ale dinozaurilor au fost descoperite in Anglia, in jurul anului 1820. Prin 1840 erau cunoscute deja cateva tipuri, ceea ce i-a permis marelui anatomist Richard Owen sa le dea numele de Dinosauria.