Adolf Hitler (20 aprilie 1889 – 30 aprilie 1945)
Adolf Hitler a fost un om politic, lider al Partidului Muncitoresc German National-Socialist (NSDAP), cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducator absolut (Führer) al Germaniei.
Ajuns la putere în 1933, liderul miscsrii naziste, Hitler, a dus o politica de pregatire și de declansare a celui de al Doilea Război Mondial, precum si de punere în aplicare a unui plan nationalist si rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa, precum și de lichidare a adversarilor politici din Germania. In anul 1938 americanii l-au declarat omul anului.
O gandire bazată pe un antisemitism virulent și o conceptie rasista despre societate și a valorilor ei. În 1919, era agent al departamentului politic al armatei bavareze, din insarcinarea caruia a intrat în contact cu o formatiune politica radicală, obscura, numita Partidul Muncitoresc German.
Cum accede la putere ?
Incă de la inceputul carierei sale politice Hitler a fost constient de capacitatea de influenta a propagandei. În aprilie 1930 l-a desemnat pe Joseph Goebbels ca sef al aparatului de propaganda pe tot teritoriul Germaniei.
In scurt timp naziștii au preluat toate funcțiile de conducere, atât în parlamentul central (reichstag) și cele regionale, cat si in economie. In martie 1933 Hitler s-a hotarat sa propuna noului parlament Legea de imputernicire, care prevedea inlaturarea procedurilor si legislatiei parlamentare si transferul puterii depline cancelarului si guvernului sau, prin asumarea de prerogative dictatoriale.
Cu ajutorul multimii adunate în strada si a terorii instaurate de „Batalioanele de Asalt”) si a celeilalte organizatii paramilitare, SS, („Esalonul de protecție”), legea a fost adoptata cu 444 de voturi favorabile si 94 contra. S-a deschis astfel calea spre dictatura totalitara.
Prabusirea celui de-al treilea Reich
Impingerea Germaniei în razboi a fost, de fapt, primul semn al inceputului sfarsitului lui Hitler. Cu toate victoriile remarcabile de inceput dintre anii 1939-1941, Hitler si conducerea militara a Germaniei au facut marea greseala de a-si subestima inamicii, Marea Britanie si Uniunea Sovietica, precum si greseala de a incepe un razboi pe doua fronturi cu aceste doua puteri.
Moartea lui Hitler
La 30 aprilie 1945, în timpul ultimelor lupte grele în Berlin, când trupele sovietice se aflau la mica distanta de cancelaria Reich-ului, Hitler s-a sinucis, muscand o capsula de cianura si apoi fiind impuscat(ordin stabilit cu mult inainte, cu unul din ofiterii lui).
Trupul lui și cel al Evei Braun (cu care se cununase în ziua precedenta si care s-a sinucis simultan) au fost depuse în craterul unei bombe, stropite cu benzină de către Otto Günsche si alte ajutoare din Führerbunker si li s-a dat foc pentru a nu incapea pe mana armatei Rosii care se apropia si continuau bombardamentele. Inainte de a se sinucide, Hitler își otrăvise câinele pentru a testa otrava.