AnnaE
#0

Egiptul situat in partea de nord a Africii, a fost dintotdeauna “un dar al Nilului”.Aflat intr-o extremitate a Orientului Antic, Egiptul a creat o civilizatie proprie, profund originala intr-un univers inchis si sarac in resurse. Din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre,tara e alcatuita dintr-un imens tinut desertic, traversat de marele fluviu Nil. O data pe an, ploile din muntii Etiopiei si din Sudan, produc cresterea apelor care lasa in urma lor un mâl fertil, permitand astfel, obtinerea unor recolte uriase.

Monarhia egipteana a avut o durata impresionanta de peste 266 de ani, din jurul anului 3000 i.Hr. pana spre 342 i.Hr.. In tot acest timp, a cunoscut perioade de crestere economica, prosperitate si expansiune teritoriala, care au alternat cu destramare statala, anarhie si devastatoarele invazii straine.
Calitatea de regi-constructori care si-au asumat-o toti faraonii, transmisa din tata in fiu, evident pe masura resurselor din timpul domniei lor isi aveau obarsia in vointa creatorului lumii, zeul-solar RA, si ca atare nu puteau sa se abata de la ordinea ideala a lumii si societatii, cum fusese stabilita de creator.

Templele si mormintele pentr zei si pentru defunctii faraoni aveau menirea sa le adapsoteasca spiritul.
Monumentele reprezentative ale arhitecturii religioase egiptene au fost grupate in vecinatatea capitalelor regatului, la Giza si Saqarah, aproape de Memfis, unde s-au inaltat marile piramide Keops, Kefren si Mikerinos.

Langa Teba, in Valea Regilor au fost amenajate mormintele taiate in stanca ale tututor faraonilor din dinastiile Regatului Nou dar si templele funerare si templelel de cult divin ridicate la Luxor si Karnak. In aceeasi epoca se inmultesc si obeliscurile (blocuri subtiri din piatra, cu varful poleit, deasupra carora se ridica soarele).

Piramida lui Keops

A fost construita intre anii 2700-2500 i. Hr., pe platoul de la Gizeh in Egipt, langa Cairo, fiind cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusa intre “Minunile Lumii”. Este cunoscuta ca “Marea Piramida” si a fost construita din 2.300.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind in medie 2,5 tone. Este inalta de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in timp) si are laturi de 230 de metri. Unghiul de inclinare al laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire.

Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in “inima” piramidei si este accesibila numai din “Marea Galerie” in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc.

In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.